Allò d’Ibèria

borinotus | 5- Miscel·lània | dilluns, 7 d’agost de 2006 | 00:48h

Sobre tot el merder que ha passat amb això de la vaga de l’aeroport, voldria posar damunt la taula un parell de punts que no he vist que hagi esmentat ningú.

1- Fa temps vaig treballar a una empresa de seguretat. Entre els  serveis que feien els nostres guardes i vigilants es trobaven alguns edificis pertanyents a institucions públiques, l’adjudicació del servei de les quals es feia, com és habitual. mitjançant concurs públic. Més d’un cop vaig veure com un servei que teniem no ens era renovat perque alguna altra empresa hi feia una oferta millor. En aquests casos els nostres treballadors eren subrogats a la nova empresa per a impedir que anessin al carrer si no teniem feina per a ells.
Un altre cas semblant em va passar amb l’empresa on estic ara. Descontents amb l’empresa de neteja vaig contactar amb una nova empresa que ens fes aquest servei. Un cop arribats a un acord, la nova empresa m’informà que havien de contractar la senyora de fer feines que teniem mitjançant subrogació.
Bé, pregunta que m’hi plantejo: Si la llei empara la feina de quatre segurates i una dona de la neteja, no creieu que és molt estrany que no tingui previst que una empresa perdi l’adjudicació del servei de terra d’una aeroport amb tooots els llocs de treball que hi depenen? I si existeix aquesta norma que obliga a subrogar els treballadors, de què es queixaven?

2-Per a una empresa que, per les causes que siguin, tingui previst desfer-se d’un bon nombre de treballadors, el millor que li pot passar és que aquests muntin una vaga il·legal. Llei en mà es poden estalviar un bon munt de calés en indemnitzacions per acomiadaments. Com és que en lloc d’això Ibèria els assegura feina per a set anys més? En  què quedem? Els sobraven aquests treballadors o no?

Comentaris: 5
 • Subrogacions i ETT’s
  latrappola | dilluns, 7 d’agost de 2006 | 19:03h
  Crec que la font principal del problema eren precisament els treballadors amb contractes temporals, llavors no acabo d’entendre qui ha fet aquesta vaga realment, si com diu la Reyes amb les subrogacions es mantenen les condicions de treball i com diu en Botxí els de les ETT’s acabaran igualment al carrer, no entenc exactament quin era l’objectiu de la protesta. Pel que he viscut de conflictes laborals a la meva empresa la sensació que tinc és que els sindicats intenten sempre evitar la vaga, i en tot cas l’utilitzen com a últim recurs, no recordo cap cas de vaga salvatge com la que hem vist sense que prèviament hi hagi un intent de negociació i no s’hagin utilitzat protestes de baix nivell per començar a  pressionar abans d’arribar a una vaga.

 • subrogacions
  Reyes | dilluns, 7 d’agost de 2006 | 11:27h
  No sóc cap experta del tema, així que, si us plau, si vaig errada, que algú em corregeixi…
  És possible que la llei obligui a la subrogació (no ho sé, no sóc cap experta) però dubto que obligui a mantenir les mateixes condicions: salari, horari, calendari, etc. D’altra banda, al nou empresari ja li convé subrogar: ha presentat aquesta oferta, però la gent no la té contractada encara (o és que la té parada? no és lògic). Si l’antic treballador s’avé, tot aquesta feina de trobar gent que s’estalvia…

  • bis
   botxi | dilluns, 7 d’agost de 2006 | 17:36h
   Si hi ha subrogació ha de ser en exactament les mateixes condicions, considerades globalment.
   No cal que siguin idèntiques una per una, però la seva valoració econòmica per al treballador ha de ser equivalent (o millor).

   En el sector neteja, això està per conveni, perquè si no cada cop que una empresa canvia de contracta (pot ser cada any) tothom aniria al carrer.
   En quant al tema d’Ibèria, no ho sé, però dedueixo que serà molt semblant.  De tota manera, els eventuals o els contractats per ETT passen tal i com estaven, o sigui, se’ls pot fer fora sense gaire problemes (si és el que es desitja).

   Aquí hi ha un altre tema :  Ibèria és Ibèria, i ser empleat d’Ibèria és una cosa, i ser-ho de Can Pixa és una altra.  Suposo que el merder va venir per aquí, perquè si no, no s’entèn que els fixes fessin vaga, donat que tenen la feina garantida.
   I els de les ETT aniran al carrer de totes maneres, així que tampoc no cal que facin vaga 🙂
   (i si fan vaga els ficarem a la llista negra de “no contractables”, que existeix -més o menys- 🙂

 • El problema d’Ibèria era a més a més de una simple recolocació.
  Anònim | dilluns, 7 d’agost de 2006 | 11:23h

  Podria ser a l’hora un intent de una certa reestructuració de la plantilla.

 • És tracta d’una vaga promoguda per intersos politics i demanar responsabilitats al govern de torn?
  Anònim | dilluns, 7 d’agost de 2006 | 10:41h
  En aquest cas, responsabilitats al govern del PSOE, per no protegir l’ordre public a l’aerport del Prat.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s