Amor i Llibertat

borinotus | 2- Socials | dimecres, 26 de juliol de 2006 | 14:15h

Per casualitat i per tercers vaig conèixer l’obra del  napolità Genaro Bellavista. Aquest professor d’institut jubilat (i donat el temps que fa que vaig conèixer les seves obres, sospito que lamentablement traspassat)  te una curiosa teoria per a explicar el caràcter humà.

Explicada de manera consissa la teoria del professor Bellavista diu que a la Natura hi han dues forces principals: l’Amor que atreu els objectes i els mante units i la Llibertat que tendeix a la separació (Exemples d’això serien la gravetat i el bigbang)

Aquestes forces també determinen el comportament humà. Una persona amb molt d’Amor necessitarà la companyia d’altra gent però algú en qui predomini la Llibertat defensarà la seva intimitat per sobre de tot.
Evidentment no hi ha ningú que estigui 100% i durant tota la vida enquadrat en un dels dos conceptes. Fins la persona més sociable pot desenvolupar un sentiment de rebuig als altres en un vago de metro atapeït i el més individualista s’alegrarà de veure algú després de caminar dos mesos pel desert.

Per ajudar a explicar-ho fa servir una gràfica d’eixos cartesians com la que adjunto.
Com es pot veure, les dues forces no són oposades sinó que totes dues són positives: Amor a l’eix de les abcises i Llibertat al de les ordenades. Els valors negatius corresponen als conceptes oposats: Odi per l’Amor i Poder per Llibertat.

Segons el professor, podriem posar punts sobre la gràfica sobre la nostra personalitat i comportament que tenim durant la nostra vida. Al final veuriem quina és la nostra tendència dominant.

Els quatre quadrants d’aquesta gràfica reben cadesacú el seu nom i defineixen un tipus de personalitat diferent:

-Quadrant del Savi:
Correspon a les persones que saben combinar de manera justa Amor i Llibertat. Els més savis són els que agafen el terme mitjà.

-Quadrant del Papa:
Són els que combinen Amor amb Poder. Bellavista defineix així aquest quadrant per que considera que aquests dos conceptes són prerrogatius de l’esglesia catolica. Ho deixarem així per a respectar la seva teoria, però personalment hagués posat a aquest quadrant el nom de la Mare. Crec que representa millor la combinació de Poder i Amor.

-Quadrant del Tirà:
Representa la combinació de Poder i Odi. Tots coneixem força exemples d’aquest tipus de personalitat (Hitler, Stalin, Pol Pot,….)

-Quadrant del Rebel:
El més estrany ja que combina Odi i Llibertat. Tots tenim al cap la imatge de l’idealista arrauxat que vol canviar les coses per la força com a conseqüència d’un gran sentiment d’impotència davant una injusticia. També reben el nom de terroristes, assassins, lluitadors o herois depenent de la simpatia que tinguem per la seva lluita.

Evidentment, la personalitat humana es pot definir amb molts més paràmetres.  Aquesta teoria podria continuar essent vàlida per a un espai de n dimensions on n és el número de variables que tinguem en compte.

No us sembla una teoria simpàtica?

Per a aprofondir en les teories del professor Genaro Bellavista recomano llegir el llibre on les explica el seu alumne avantatjat Luciano De Crescenzo. El llibre en concret es diu Così parlò Bellavista (No en conec traducció al català però si a l’alemany : Also sprach Bellavista . El nom del llibre és un homenatge a Nietzche i Zaratrusta i és que De Crescenzo és professor de Filosofia)

Comentaris: 6
 • Luciano
  josepselva | diumenge, 30 de juliol de 2006 | 09:02h
  No conec aquest llibre de De Crescenzo però et puc recomenar els dos volums de la seva Història de la Filosofia Grega, divertídissims, pedegògics i mengívols fins per a aquells que odien la filosofia (Quadrant del tirà o del rebel).
  Te una extensa obra, quasi tota de qualitat.

  • Conec la seva història de la filosofia
   borinotus | diumenge, 30 de juliol de 2006 | 17:05h
   Altament recomanable i em sembla recordar que en algun moment donat parla d’aquesta teoria també.
 • Canviaré de nom
  botxi | dimecres, 26 de juliol de 2006 | 22:51h
  … penso que canviaré el nom del bloc.  Ja no seré Bloc Botxí sinó Bloc Rebel.  Sempre podré dir que hi ha una teoria científica al darrere, y que soy rebelde porque el mundo me ha hecho así   🙂
  • Ha ha ha ha
   borinotus | dijous, 27 de juliol de 2006 | 10:28h

   Ja veig que ho has canviat. Molt bona. (De fet vaig estar a punt de posar-te com a exemple de comportament d’aquest quadrant)
   De totes maneres la teoria aquesta te més de filosòfica que de científica em sembla a mi.

coincidència?
Reyes | dimecres, 26 de juliol de 2006 | 19:09h
Jo tampoc n’havia sentit parlar mai d’aquesta teoria, però a mesura que t’anava llegint em sonava cada cop més familiar… Fa un temps vaig haver d’assistir a un seminari d’habilitats interpersonals. Una perspectiva diferent a la de Bellavista: no es tractava tant de parlar de la personalitat pròpia com de com ens percebem els demés. Bé, doncs els consultors ens van presentar una gràfica molt similar a la que tu has penjat, on l’eix vertical és el component “emocional” i l’horitzontal, la “dominància”, de forma que també ens trobem quatre possibles combinacions. Trobo que els dos models s’assemblen molt, oi?
Ja ens ho faràs saber si trobes la traducció al català!

Ja veus!
borinotus | dijous, 27 de juliol de 2006 | 10:26h

Aquests del seminari li van copiar la idea a un pobre jubilat napolità. 😉

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s