Cap Andalusia hi falta gent

borinotus | 4- Vides exemplars | dimarts, 11 d’abril de 2006 | 14:15h

L’altre dia vaig rebre una trucada del meu amic Àngel (l’únic amic de l’adolescència amb el que encara tenia un tracte més o menys continuat) per a demanar-me un favor: Volia que li busqués a internet adreces i telèfons d’immobiliaries que tinguessin ofertes de pisos a cert poble d’Andalusia. La raó: La fàbrica on ha estat treballant continua la seva lenta agonia i ell s’ha apuntat a una proposta que han fet de retallada de plantilla (potser el darrer intent abans de fer un ERO, potser la darrera oportunitat d’aconseguir un comiat improcedent amb el total de la indemnització corresponent). Planificador com és, ja havia vist una oferta de feina que li interessava però a uns quants centenars de kilometres de distància….

Conscient que a la seva edat (39) ja no és tan fàcil començar de nou ha decidit jugar-se-la. Lluny queden aquells somnis de joventut en que volia continuar la carrera d’Enginyer Industrial (interrompuda per questions personals) i deixar la fàbrica on va entrar una mica per casualitat i amb sentiment de provisionalitat mentre cercava una altra cosa.

Com passa el temps! Un bon dia te n’adones que t’has acomodat en la situació en la que t’ha col·locat la vida i veus que ja no tens forces ni ganes per a reprendre allò que uns anys abans (quan els comptes dius “tants?”) havies aparcat momentàniament. Potser et fa pena, perque per primer cop a la vida ets conscient que mai ho faràs (per primer cop a la vida comprens què vol dir “mai”).

Millor pensar des del teu punt de vista actual que no intentar recuperar el que tenies abans; no te sentit i el temps no marxa enrera.  (Mira-ho pel costat positiu: a la teva edat els teus pares eren molt més vells que tu).

Bé, doncs. Ha anat a Andalusia a veure la fàbrica en qüestió i ja ha emparaulat amb l’amo que començarà a començaments de maig.

L’amo de la fàbrica li explica una cosa força curiosa: Aquest home vinguè fa anys a treballar a Catalunya (vivia en un poble del Baix Llobregat) després d’un munt d’anys, emprenedor com era, va decidir tornar a la seva terra a muntar el seu propi negoci. Però d’un temps ençà les coses no li van gens bé. L’empresa rutlla i te feina, ha de renovar maquinària i ha d’ampliar línies de producció…però no te treballadors.

La gent d’allà no hi vol treballar a la fàbrica perque els surt més a compte viure del subsidi agrari famós. (O sigui cobrar sense treballar) i pel que fa a la contractació d’immigrants es veu que no n’ha tingut bones experiencies (No se si degut a la preparació de la gent, o a les seves ganes de treballar, o a problemes de papers, no va especificar). Així que va decidir posar un anunci a La Vanguardia per a contractar gent de Catalunya perque “saben i volen treballar“. És més, li ha dit al meu amic que si te companys a la seva ex-fàbrica que estan com ell que no dubti a proposar-los d’anar-hi.

L’anècdota és curiosa perque revela fins a quin punt la perversió que suposa un sistema social d’ajudes indiscriminades que no beneficia ningú llevat dels que reben els subsidis i els polítics que tenen aquests vots comprats.. Ni a nosaltres perque les paguem i suportem un gran esforç econòmic, ni a ells perque la (poca) gent emprenedora no veu posibilitat de desenvolupar-se i de crear riquesa pròpia al territori.

Comentaris: 1
  • Aparcar
    josepselva | dimarts, 11 d’abril de 2006 | 18:18h
    Tens raó, aparques uns estudis a mig fer o un projecte de vida somiat i quan te’n adones ja és tot massa vell. I t’emprenyes.Segueix passant el temps i un dia ja no t’emprenya haver aparcat els projectes de joventut ni pateixes per les trifulques laborals i familiars passades, t’ho mires des de la distància i veus el bosc i els arbres, tot. Això es que t’estás fent vell. Peró si no et vols convertir en un pre-jubilat desvagat, és el moment d’emprendre novament aquells vells projectes. Be hem de fer alguna cosa de gust abans de marxar del mon.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s