Polítics. Articles de Joan Fuster (I)

borinotus | 1- Politics | dissabte, 11 de novembre de 2006 | 21:44h

L’apunt d’ahir d’en Botxí en la que parlava de la classe política i on fins i tot va fer la proposta d’un “govern” format per blocaires, m’ha fet recordar uns articles escrits ja fa uns anys per en Joan Fuster que crec que seria bó de  rellegir. Malgrat el temps passat que fa que algunes referències hagin perdut actualitat penso que són uns escrits prou interessants per a meditar-hi.

Avui n’he copiat un que us presento tot seguit. Properament transciuré una altre.

(Avui m’he assabentat de la iniciativa proposada per en David Figueres del Bloc Els dies i les dones d’aprofitar el Dia de l’Escriptor Empressonat per tal de denunciar l’assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, no cal ni dir que m’hi sumo a la iniciativa i espero i desitjo que el seguiment serà massiu entre tots els blocaires)

La dificultat de ser polític

Deu ser una qüestió de “temperament”: de cromosomes, potser. Hi ha qui ha estat parit per a “polític”, i hi ha qui no. Pense en la mena de “polítics” propis del règims diguem-ne liberals  o – si més no- parlamentaris. Ho veiem cada dia, i en particular, quan l’ocasió d’un debat a les corts o les exigències d’una campanya electoral els obliga a enfrontaments una mica durs. De paraula, és clar, bescanvien les acusacions més violentes, sarcasmes que posen la pell de gallina, insults. L’endemà, però, ja els trobeu en una foto de periòdic reunits afablement, com si no hagués passat res –com si no s’haguessin dit res, els uns als altres-, i fan compromisos, dinen plegats, fins i tot s’abracen. Després hi tornen, naturalment, a l’atzagaiada. És el mecanisme del sistema, sens dubte. Ells ho troben normal, i és probable que això haja de ser “normal” perquè la cosa funcione. Ara: es tracta d’un tipus de conducta qie només pot explicar-se per una predisposició “innata”. No és que facen comèdia; és que ells són així. I sort que ho són. L’aternativa fóra la guerra civil. 

 

De tota manera, resulta comprensible que la multitud subalterna, el personal del carrer, acabe desconfiant. Desconfiant de tot i de tots. Les crítiques, de dreta o d’esquerra, al “parlamentarisme” són tan antigues com el mateix parlamentarisme, i per moltes i contradictòries raons: la gent s’absté de votar, sovint, o vota de mala gana, per un imperatiu rutinari o de propaganda asfixiant, poc o molt com conten que els indis de les reducciones jesuístiques del Paraguai complien el dèbit conjugal a toc de campana, sense cap entusiasme. Damunt, l’oratòria cojuntural rarament convenç ningú. I menys que mai, avui. La televisió ha degollat els efectismes del “discurs” clàsic, entonat, grandiloqüent. No havia afirmat algú, no recorde qui, que la democràcia era una “aristòcracia de tenors”? Ja no cal ser “tenor”, o no cal ser-ho tant com bans. El micròfon ho fa innecesari. La fascinació prové del “mitjà”. McLuhan ho apuntava.

 

Siga com siga, ser un “politic” com Déu mana, en aquesta línia, suposa una sensibilitat coriàcia i un pragmatisme elevat , que no tothom té. Avui és corrent parlar d’una “classe política”. El terme “classe” no és gaire correcte en aquest context, però tampoc inadequat. La “classe política”, un cop estatuïda i amb les seues divisions i els seus antagonismes, constitueix un bloc solidari, còmplice i amistós, per sobre la ingenuïtat de la ciutadania que milita seriosament en les discrepàncies, o que les observa amb reticència. Els “polítics” són uns individus que ho aguanten tot, a condició de continuar en el càrrec o a l’expectativa del càrrec. Els qui no som polítics tenim tendència a irritar-nos, i acabaríem negant-li el pa i l’aigua a l’”enemic” que ens juga una mala passada. Ells no: tots són iguals, i ja s’ho apanyen. Perquè no tenen vergonya? No m’estranyaria gens que fos això: una manca de vergonya. Però, ben mirat, què és la vergonya? Ja m’ho diran vostès, lectors. Una condició del polític –i no caldria remuntar-se a Maquiavel- és la de “pocavergonya”…

 

També té el seu mèrit, ser “polític”. La quantitat de temps i paciència que han d’aplicar a les seues maniobres, genralment inútils o inanes, fallides, em sembla impressionant. Un parell de vegades, i no més, m’he vist embolicat en anècdotes d’aquelles on es pasta i es cou una determinada operació política. M’hi he avorrit tremendament; m’he he impacientat. Jo no sóc un “polític” nat. Ja m’ho deia el senyor Pla, de Palafrugell: “Vostè menja poc i és antipàtic; no podrà ser un bon polític.” Menge poc i sóc antipàtic: d’acord. Però quan els “polítics” mengen molt i són simpàtics, algú paga el compte. El “poble”. Que el “poble” és una abstracció? Sí i no. Hauriem de discutir-ho. En tot cas, jo no tinc la fusta de “polític”. M’espanta la possibilitat que em prenguen per “polític”. Ho sóc a la meua manera, perquè tot és política. La meua no és la “professional”: la de la “classe”. I la “classe” s’ho passa la mar de bé fent “política”.

 

Sempre m’he reservat el dret a fer la contra. Cosa d’”intel·lectual”? No. Tots els “polítics” en funcions són també intel·lectuals: professors, metges, advocats, advocats sobretot, economistes, algun poeta líric, un parell de novel·listes. Comprenc l’abundància dels advocats: els polítics, tradicionalment, es dediquen a fabricar lleis, i, de lleis, en saben molt els juristes. El mal és que majoritàriament  els juristes són de dreta: uns colossals partidaris de la propietat privada i dels plets que la propietat privada provoca. D’això viuen. I de la Llei Hipotecària. I de les altres lleis que ells o els seus antecessors inventaren al servei dels rics: de la “classe dominant”. Jo també sóc llicenciat en Dret, i sé de què va tot això. Em conec el paño. La política ha esta un afer d’advocats, en exclusiva, fins que aparegué la titulació d’”economista”. L’”economista” no és, de moment, i a les universitats espanyoles, sinó un “advocat” que no sap de lleis i que es deixa encantar per les estadístiques. I tant se val. Advocats i economistes, no importa de quin partit, coincideixen en l’ofici de la “política”.

 

Al capdavall, la “política” és un cercle viciós. Excepcions a part, tot acaba en una transacció. I no em sembla malament: la transacció ajorna la guerra civil, i això sempre és d’agrair. L’ajorna només…Mentrestant, dretes i esquerres fan el simulacre, alhora de ser amics i enemics. “Ells” han donat suport al tinglado vigent: els negocis provats esdevenen “economia nacional”. Els socialdemòcrates –i ho són tots, fins els trotskos, si encara en queda algun- esdevenen gestors del capitalisme: ho esdevindran, si pugen al poder… És la “política”. Una estafa? Seria excessiva la qualificació. Però per aquí van els trets. I el veïnat regular, heterogeni, no sap a quina carta quedar-se. I arronsa els muscles. La indiferència política –mal que ens pese a tots- és natural. La imatge que els “polítics” parlamentaris donen és la de un tongo idiota i capciós. Les seues disputes tenen un sostre: un “pacte”? Però ni tan sols cal el “pacte”. Tots són uns i els mateixos…Per allò dels cromosomes, i per més motius.

 

                                    (Publicat l’abril del 1979 a Serra d’Or)

Comentaris: 2
 • “La indiferència política –mal que ens pese a tots- és natural” (¿?)
  Reyes | dilluns, 13 de novembre de 2006 | 19:33h
  Totalment d’acord amb tu, borinotus: tret d’alguns detalls, aquest article (lamentablement) resulta de plena actualitat.
  M’ha cridat especialment l’atenció la frase: “La indiferència política –mal que ens pese a tots- és natural” No serà aquest el gran problema? Que seguim considerant “natural” la indiferència política?

  • Indiferència
   borinotus | dimarts, 14 de novembre de 2006 | 14:45h
   Crec que sempre haurà un sector de la població que hi “passarà”. Jo diria que l’autor carrega la culpa que aquest sector creixi a l’actuació de la classe política.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s