Fira del Llibre de Frankfurt

borinotus | 2- Socials | dilluns, 8 d’octubre de 2007 | 15:19h

Tots hem sentit a parlar (i el que sentirem a parlar!) de la Fira del Llibre de Frankfurt. Però veient que la ignorància del comú de la gent (inclós jo) era total vaig decidir preguntar que és com s’aprenen les coses.

 

Així que em vaig adreçar a la pròpia Fira i van tenir la delicadesa i la paciència d’atendre’m i explicar-me una mica de què va…

 

Dedico aquest humil post a Frau Simone Bühler i Herr Norbert Interwies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ausstellungs- und Messe GmbH des Börsenvereins des Deutschen Buchhandels (O sigui Exposicions i Fira de l’Associació dels Llibreters i Editos Alemanys S.A.) és l’entitat responsable de l’organització de la Fira de Llibre de Frankfurt que es celebra cada  octubre, és la fira de llibre més gran i més important al món. Durant cinc dies, al voltant de 7,000 expositors de més de 100 nacions i sobre 286,000 visitants fan Frankfurt el centre de la indústria de llibre.

 

Aixìo ha estat així des de fa 59 anys, des de la seva primera edició en 1949 però els seus orígens es perden en el temps. Hi ha constància que hi havia un mercat de compravenda de manuscrtis al segle XI, tot i que fins a la creació de l’impremta ideada per Gutenberg a mitjans del XV no es desenvolupa un comerç propiament dit.

 

 

Actualment La Fira de Llibre de Frankfurt és l’esdeveniment de comercialització de venda de llibres més important del món (aproximadament 172000 m² d’exposició en la darrera edició)

 

Però no només s’hi dediquen a la venda de llibres sinó que (encara més important) és un punt de trobada d’editors, agents, llibreters, bibliotecaris, professors, il·lustradors, proveïdors de servei, productors de pel·lícula, traductors, impressores, professional i agrupacions sectorials, institucions, artistes, autors, antiquaris, programadors i proveïdors de multimèdia,…

 

El ressó internacional és prou important, l’any 2006 hi havia acreditats 11000 periodistes de 66 països, el nombre d’expositors era de 7272 expositors i va rebre 183000 visitants comercials.

 

El 1976 van decidir que bianualment (a partir de 1988 anualment) hi hauria un Convidat d’Honor. Aquest convidat podria ser un tema específic (com ara El Llibre Infantil al 1978, o la Religió al 1982, o l’Any Orwell celebrat evidentment el 1984 ), o una cultura o país (Llatinoamèrica el 1976,  França 1989, Flandes i Holanda 1993, …).

 

Això no vol dir, com creu molta gent, que tota la Fira hi estigui dedicada (És a dir, que al costat d’un estand del convidat d’honor pot haver un altre d’un país totalment diferent, o d’una editorial del mateix país,…). Simplement vol dir que t’hi donaran la possiblitat de promocionar-te. Aprofitar o no l’oportunitat ja depen de l’encert del convidat.(Diuen, així ho he llegit, que l’Índia (2006) i Espanya (1991) no les van aprofitar gens i va ser una mostra refregida dels tòpics més típics )

 

Preguntats els meus interlocutors sobre, en el cas del convidat d’enguany, qui era qui havia d’anar-hi (volia saber que deien allà sobre la polèmica dels escriptors catalansenllenguacastellana, polèmica que al final no ha estat tanta.) em van dir que la convidada era la Cultura Catalana, i no es mullaven més. Cosa que era tan com dir “vosaltres decidiu”.

 

És evident que per a una cultura com la nostra pot ser un bon aparador internacional malgrat no ser un esdeveniment d’aquells que mouen masses i que la majoria de la gent s’hi assabenta com ara un Jocs Olimpics.  Esperem que els nostres representants culturals hi estiguin a l’alçada!

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s