Un parell de preguntes jurídiques

borinotus | 1- Politics | divendres, 14 de setembre de 2007 | 15:13h

1) Els treballadors d’Adif i els maquinistes de Renfe faran vaga durant uns quants dies d’octubre en protesta pel traspàs de la  gestió del serveis de Rodalies a les comunitats autonomes Addueixen que aquest fet pot reperctuir en la qualitat de servei als usuaris. Cony (amb perdó) si pitjor ja no pot anar! I fins ara cap d’ells havia protestat per la qualitat del servei.

Llavors podem deduir que el motiu de la vaga no és més que un eufemisme que amaga que el que cou és el traspàs a Catalunya, em jugo el que vulgueu a que si el traspàs fos a Madrid, posem per cas, de protestes n’haurien hagut ben poques.

Algú caldria que tingués en compte que l’article 11 del Real Decret-Llei 17/1977 (més conegut com a Llei de Vaga) considera com a il·legal qualsevol vaga que es convoqui per motius polítics.

2)A l’andalús poble de Los Villares es va celebrar un referendum el passat mes d’agost   per a decidir si hi instal·laven una antena de telefonia mòbil. L’Ajuntament (PP) va optar per aquesta opció davant de la divisió del poble per aquest afer. Res a dir, em sembla una mesura lògica i democràtica si no fos perque la Llei Orgànica 20/2003 prohibeix de manera explícita la convocatoria de referendums sense autorització.

Tenia aquest ajuntament la corresponent autorització? Si la resposta és no, caldrà aplicar-hi la llei. Si la resposta és sí, caldrà preguntar quin criteri segueix l’autoritat corresponent per a atorgar aquest permís, perque cal que hagi un criteri clar a l’hora de fer complir una norma legal: Només es pot preguntar al poble per a qüestions que no siguin “incomodes” a segons qui? O és que un petit poble d’Andalusia té més prerrogatives que els govern basc o català?

————————————————————————————

No entenc gaire gens en lleis però em sembla clar que això voreja la presa de pèl.

Algú entés en lleis (i amb prou recursos) estaria disposat a estudiar la posibilitat de denunciar aquestes contradiccions?

————————————-

Comentaris: 2
 • latrappola | divendres, 14 de setembre de 2007 | 18:25h
  Jo no n’entenc gaire de lleis, però crec que la resposta al punt 2) la pots trobar en aquesta notícia. Per impedir un referèndum caldria una llei que sancionés la convocatòria d’aquest, en les condicions actuals crec que això no és possible després que Zapatero derogués la sanció penal per convocar referèndums, que mesos abans havia aprovat el PP. Tal com estan les coses ara mateix el govern espanyol no podria fer gaire més que el que deia el govern canadenc en el primer referèndum del Quebec, és a dir, “dir que és il·legal”, però de cap manera això podria impedir el referèndum en termes democràtics -de fet crec que el tribunal constitucional canadenc va acabar per legitimar que s’havia de respectar el resultat del referèndum-. Per què Zapatero va derogar la reforma del codi penal quan en principi l’hauria d’afavorir com a nacionalista que és? Molt senzill, si no tinguéssim una justícia amb tanta tendència a prevaricar quan de qüestions nacionals parlem, qualsevol tipus de sanció a la convocatòria de referèndums seria declarada inconstitucional, ja que aquesta reconeix en si mateixa la declaració universal dels Drets Humans.

  Article 10.2. Las normas relativas a los derechos fundamentales y a las libertades
  que la Constitución reconoce se interpretarán de conformidad con la Declaración Universal de Derechos Humanos y los Tratados y acuerdos internacionales sobre las mismas materias ratificados por España.

  Imaginem la situació que hagués guanyat el PP les eleccions i no s’hagués derogat la modificació del codi penal, Ibarretxe convoca el referèndum i el posen a la presó, Quina repercussió internacional podria haver tingut? els jutges espanyols estan molt acostumats a prevaricar, però en justícia internacional això no tindria cap mena de sentit, s’estaria violant els Pactes Internacionals del Drets Humans i de retruc el propi tractat de la UE. Això podria tenir conseqüències molt greus per l’Estat espanyol, i més si impedia la celebració del referèndum o aquest es feia amb resultat favorable a la secessió. Per alguna raó el clan dels SuperLópez diu que és més fàcil aconseguir la Independència que reformar l’Estat espanyol.

  • Gràcies per l’aclariment
   borinotus | divendres, 28 de setembre de 2007 | 14:52h
   Havia sentit que Zapatero volia derogar la sanció pels referendums però no sabia que ja s’havia fet.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s