Adéu Kosovo, adéu i bona sort

borinotus | 2- Socials | dimarts, 19 de febrer de 2008 | 15:31h


A començaments dels 90 quan en Vicent Partal escrivia a la revista El Temps va escriure-hi un article anomenat Enhorabona…i adèu on felicitava les tres repúbliques bàltiques (Letònia, Estònia i Lituània) per la independència respecte de l’URSS que acabaven d’assolir. 


L’article deia que a partir d’aquell moment s’havien acabat les complicitats i el bon rotllo que havia hagut entre ells i Catalunya i que a partir de llavors s’hi imposava la realpolitik on els interessos dels estats eren prioritaris. (No ho deia exactament així, parlo de memòria, però l’esperit era aquest)
 I així va ser.

Malgrat algun acte folkoric emotiu ple de bones intencions aviat ens adonàrem que no podiem esperar que els antics amics i companys ens llencessin cap cable per ajudar-nos…. És a dir, que només podem confiar en el que poguem aconseguir nosaltres mateixos (Va ser el President Macià qui diguè alguna cosa semblant?).

Toét i així veiem que assoleixen la independència territoris que tenen molta menys viabilitat econòmica, política i pacífica que la que pogués tenir Catalunya.

Territoris que ni tan sols se’ns podrien equiparar al que entenem nosaltres com a nació…(Sobre això podeu llegir si voleu el meu apunt Sobre Europa Oriental i els Balcans en particular) Quants d’aquests territoris tenien una majoria de la població favorable a la secessió fa una dècada? Qui els coneixia o els tenia en compte a les cancelleries internacionals?

És evident que en el cas de Kosovë hi ha una situació geopoliticoestratègica que juga favorablement. I que els kosovars han jugat bé amb les seves fitxes en la partida d’escacs internacionals. (A propòsit, podeu felicitar-los en aquest web)

En canvi aquí no sabem triar els amics ni companys de viatge (Hi ha qui prefereix l’amistat de Hamàs a la dels Estats Units per exemple) i, tot i que som terra de grans publicistes no hi ha manera de fer una campanya publicitària a nivell global com caldria.
 El cop de ma que ens fa l’expresident Francesco Cossiga (noticia)és d’agrair però no crec que serveixi de gran cosa o en tot cas ja s’encarregaran de llevar-li importància des d’aqui (i no necessariament els més espanyolistes)…

En fi. Enhorabona als kosovars i que trobin aviat la manera de conviure en pau tots plegats i d’esdevenir un estat viable.

(A la foto, una nena enllaça la bandera albanesa, fins ara compartida amb Kosovo, amb la estatunidenca. Foto extreta de Yahoo News)

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s