No és una utopia, és un projecte!

borinotus | 2- Socials | dijous, 18 de setembre de 2008 | 18:55h

Tota la parafernàlia independentista està molt bé. Jo també hi participo quan toca. Però no hauríem d’idealitzar-ho massa. Més que res perquè “idealitzar” implica posar les coses més enllà del món real.

Crec que ja toca que ens posem a la feina seriosament i pensar en la independència com un projecte a realitzar no com una utòpia (= Concepció d’un ideal irrealitzable segons el DIEC ).

L’altre dia en Blesa va fer un post que recomano (Tenim un estat inframental propi ). Fruit d’una emprenyamenta (lògica, d’altra banda) de veure com ací teoritzem, pontifiquem, establim comparances amb qualsevol altra “fet nacional” que no te res a veure amb nosaltres i no avancem ni una passa. I mentrestant el mapamundi s’omple de colors i de noms que no havíem sentit mai.

L’anarquia sí és una utopia, per exemple. Un ideal de societat en el qual tothom és prou lliure com per a no necessitar cap mena de autoritat. Segur que mai no hi arribarem (i si arribèssim, s’hi acabaria la història? No passaria mai res més?) però les utopies ens marquen el camí, la fita a assolir. La independència no és, ni ha de ser, cap utopia.

Fredament mirat, la independència és un canvi de gestors i de regles de joc. I prou.  Hi ha coses que s’arreglarien automàticament amb això com ara la oficialitat de la llengua, el reconeixement internacional, les seleccions nacionals, el domini .ct, la gestió de l’economia….però d’altres no tenen un efecte immediat (però sabem que sense estat segur que no es solucionen) com ara l’ús social de la llengua que depèn de molts factors més socials que polítics. A Irlanda per exemple el gaèlic no surt gaire de cercles folklòrics però en canvi a Israel han ressuscitat una llengua que ja havia entrat en la categoria de les mortes.

O sigui que la independència no ho soluciona tot. Cal treballar i de valent.

I treballar-hi tots junts!. Deixem de barallar-nos entre nosaltres si el nostre objectiu és comú!. Si “idealitzem” massa entrarem al món de la religió fonamentalista i començarem a cremar heretges i serà la millor manera d’espantar nova clientela potencial (que segons les enquestes un 20% de persones estiguin indecises entre l’independentisme i l’unionisme és tot un avenç si mirem de com estava la cosa fa uns anys. En termes de màrketing aquest segment de la població seria el nostre “target“).

Per exemple, com he dit més d’un cop jo sóc un votant decebut d’ERC. Considero que han gestionat malament la il·lusió que molts hi vam dipositar. Però això no vol dir que els consideri uns venuts botiflers i que estigui d’acord amb que s’agredeixi als seus militants quan van al Fossar de les Moreres a fer una ofrena. M’explico?

Mata de jonc, companys, mata de jonc. Un cop assolida la independència ja decidirem en cada contesa electoral si som de dretes, d’esquerres, fem la revolució bolxevic o esdevenim una república islàmica. Però fins aconseguir la primera fita hauríem d’anar tots alhora.
Però la gent ja fa el que bonament pot i dona suport o es fa sòcia  de l’Omnium, Obra Cultural Balear o Acció Cultural del País Valencià. O dels Amics de la Bressola. O de la Plataforma pro Seleccions. O d’Immi.cat, o…..

O fa parelles lingüístiques, o sindica el blog a la XBS, o compra premsa en català, o parla en català arreu, o es crea un domini .cat (felicitats pel tercer aniversari!), o s’apunta al web Estat Propi (felicitats per haver superat els 20000!), o crea iniciatives d’aquesta mena… Cadascú fa segons les seves possibilitats.

Bé, tot això està molt bé. Però no aconseguirem res si no hi ha un projecte seriós darrera. La vida de militant “crema” bastant i més si no es veuen expectatives d’èxit.

I que vol dir un projecte? No vol dir una declaració d’intencions sinó un full de ruta: Uns objectius a assolir emprant una estratègia definida en el temps. Vaja, més o menys. La definició és meva. (Per cert, sobre gestió de projectes recomano aquest blog ).

I qui estableix aquests objectius i estratègia? La societat civil? Els polítics?

No ho se. Però el lideratge hauria de recaure en els polítics que són els que haurien de dur a terme la part més important, suposo.

I ara que veig com ha quedat el post penso que no he dit res que un reguitzell d’obvietats.

Comentaris: 3
  • Potser…
    josepselva | divendres, 19 de setembre de 2008 | 08:07h
    Aquesta reflexió que fas ens l’hem fet molts (suposo) i les conclusions son semblants. Hi ha moments d’emprenyament (com el d’en Blesa) però manca l’arrencada inicial (no final, tot això són prolegòmens). Al meu entendre aquest inici nomès pot ser individual (la conjuncció de moltes individualitats) i cal un lideratge autèntic que actui com a catalitzador que no ha de ser forçosament una persona. Dels polítics actuals no n’espero res (bé, sí, que desapareguin). Tot això és a les nostres mans. Ni mès, ni menys.
Ni obvietats ni polítics
Jordi Martí| Adreça electrònica | divendres, 19 de setembre de 2008 | 00:00h
O com a mínim el que en rellegir-ho et podrien semblar obvietats, sembla que els polítics no ho tenen clar. No crec que els polítics, com a mínim cap dels actuals, estigui per la feina de l’independentisme (jo també sóc un desencantat de ERC). Ens faria falta algú amb les idees clares com el Jerry Adams i amb la força de voluntat del Gandhi per aquesta empresa, i de debò que no en veig cap així.
Sempre va bé aturar-se un moment reflexionar en veu alta, t’adones que tens més raó que un Sant i et dóna forces i direcció per seguir. I a altra gent que ja pensavem el mateix ens ajuda descobrir-ho i a saber que no estem sols, que sempre és d’agrair.
De tant aprop que el tenien no el veien !
smolins9 | divendres, 19 de setembre de 2008 | 01:01h

 

“Miraven però no hi veien, escoltaven però no hi sentien, de tant aprop que el tenien no el veien”

 

És orgull? és manca de resultats? És per les obres que els coneixereu?

 

————–

 

Algú amb idees clares i amb força de voluntat … potser?

 

La “Raó ni que sigui de sant” no serveix per res, només l’acció compromesa … l’alça’t, camina, coordina’t … extent la bona nova:

 

 

 

……………..

 

CATALUNYA ACCIÓ és un projecte polític, no un partit polític, que té com a objectiu únic i innegociable portar el nostre país, tota la nació catalana, fins a la independència en l’horitzó de l’any 2014, en una dècada aproximadament.

Estem parlant d’un projecte de regeneració política i nacional per a recuperar l’autèntic esperit català i poder ser un poble amb un futur digne i pròsper. L’única opció sensata i responsable d’assolir-ho és tenir el nostre propi Estat que aporti futur a la catalanitat, entesa
com la manera catalana de viure, d’estructurar la societat segons els
nostres valors i interessos i de relacionar-nos amb la resta del món.

Es tracta de recuperar la nostra dignitat com a poble; de que només
nosaltres decidim quin futur col·lectiu volem; de que no ens robin la
riquesa resultat del nostre esforç diari; de que no ens amaguin la
nostra pròpia història ni ens diguin quina llengua hem de parlar. A la
fi, es tracta de retornar el timó de la nau als seus legítims
propietaris: nosaltres els catalans.

 

La nostra batalla és una batalla d’idees. Les
nostres armes són el pensament, la paraula i l’esperit que transmetem
en totes les nostres conferències, articles i actes. La força que fa
avançar el projecte és l’exemple de les persones que hi col·laboren, i
la intel·ligència, l’audàcia i la determinació en són els elements que
el caracteritzen.

 

Com tot
projecte rigorós, tenim un objectiu, un pla, un esperit i un equip de
persones compromès i valent que tenim com a actituds i valors
fonamentals:

· La dignitat i el coratge

· La llibertat i la justícia

· L’esforç i l’excel·lència

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s