Sobre la figura de Companys

borinotus | 1- Politics | dimecres, 15 d’octubre de 2008 | 21:55h

Avui fa 68 anys de l’afusellament de Lluís Companys. L’únic cas d’un President assassinat en el marc bèlic de la II Guerra Mundial (de la qual la Guerra d’Espanya del 36-39 fou un tràgic pròleg).

Hi ha controvèrsia sobre com tractar la seva figura i com reparar la seva memòria. Jo, la veritat, no se que cal fer. Però sí se algunes coses que cal no fer.

 

I el que cal no fer es apropiar-se de la seva figura. Tal dia com avui de ja fa uns anys amb el primer tripartit el PSC va omplir fanals amb un cartell del President amb el logotip d’aquest partit (en el qual no militava) cosa que van repetir en el congrés anual del 2005. Respectivament els dos cartells són aquests:

https://i0.wp.com/blocs.mesvilaweb.cat/media/aW1hZ2VzMQ==_109856_1_6204_1.jpg        https://i1.wp.com/blocs.mesvilaweb.cat/media/aW1hZ2VzMg==_109856_2_6204_1.jpg

Diguin el que diguin els socialistes això és apropiar-se’n. Si el President és de tots aquests cartells haurien d’estar fets de forma institucional i el logo a portar hauria de ser el de la Generalitat de Catalunya. En tot cas l’únic partit que podria reivindicar la seva figura com a pròpia seria ERC, cosa que no ha fet mai, que jo sàpiga, de manera excloent.

I a que ve que tregui ara aquest tema de fa uns anys? Doncs ve a que el Conseller Joan Saura ha demanat al ministre de Justícia espanyol que si us plau iniciï els tràmits per a revisar la sentència contra Lluís Companys. El ministre ha dit que ja veurem

Tornem-hi! Perquè no hi ha hagut una actuació conjunta de tots els partits catalans? Perquè Saura ha actuat per lliure? Com bé diu en Villatoro avui a l’ídem Companys no va ser mort per ser d’esquerres o per no haver sabut aturar els desgavells dels faieros (malgrat que va fer el posible per salvar el màxim de persones posible algunes de les quals van estar al “tribunal” que el va “jutjar”), ni perquè fos un gestor lamentable. El van matar per ser el President de Catalunya i amb ell volien matar tot el que representava Catalunya com a personalitat pròpia. El títol de la pel·licula que se’n feu (Companys. Procés a Catalunya) és totalment exacte.

El President Montilla diu que “aprofitarà totes les escletxes jurídiques i polítiques per tal de poder anul·lar el judici de Companys. Molt bé!. Si has d’aprofitar les escletxes de la llei vol dir que has de jugar amb la interpretació de la llei o aprofitar buits legals cosa que vol dir que la llei va en contra teva. Espanya ens estima? Estima la democràcia? Això és tot el que ens pot oferir amb el “govern amic”?.

Fa uns dies representats de França i Alemanya van participar en un acte de desgreuge a Companys. Si això es pot considerar com a una demanda de perdó no està clar. Vilaweb i La Malla diuen que sí. L’Avui i Vilaweb (!) diuen que no. En tot cas, ara per ara és impensable que Espanya faci un gest semblant.

Qui va matar Companys ho feu (explicitament) en nom d’Espanya. Espanya doncs ha d’aclarir si se’n vanta o se’n penedeix.

I nosaltres actuar en conseqüència, és clar.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s