Els gassos del Tsar

borinotus | 2- Socials | dijous, 20 de novembre de 2008 | 16:02h

Avui hem sabut que alguns propietaris de Repsol-YPF plantegen vendre les seves participacions.

Això, que en principi a la gent del carrer ens pot ser força indiferent, pot tenir conseqüències d’abast mundial. (I a més, hi han coses no del tot clares)


No és que Repsol vagi malament. Podeu veure els resultats del tercer trimestre d’enguany aquí.Però com a resum:

El resultat d’explotació ajustat als primers nou mesos de l’any ha ascendit a 88 M€, amb un augment del 20,5% enfront del mateix període de l’any anterior. Aquesta diferència s’explica per la millora de l’activitat de comercialització de GNL i gestió de la flota, així com per l’augment del preu del pool elèctric espanyol que impacta positivament en el resultat de BBE, companyia en la qual Repsol té un 25% de participació

Els propietaris venedors són:

1-Critèria.

Que és una empresa del grup La Caixa. Literalment i segons la seva web: Un grup inversor amb participacions en empreses financeres i industrials, amb una aposta ferma per la internacionalització, que aporta valor a llarg termini per a l’accionista mitjançant la gestió activa de la seva cartera, impulsant el creixement, el desenvolupament i la rendibilitat de les empreses a les quals participa, amb un criteri de risc controlat.

Actualment posseeix el 12,7 % de Repsol-YPF

Es dóna el cas que ahir mateix va sorgir la notícia que aquesta mateixa empresa anuncià que es vol desfer de Port Aventura que controla al 100%.

Necessita finançament La Caixa? Potser sí. De fet ha participat avui a la suhasta d’actius financers.

2-Sacyr Vallehermoso

Empresa contructora d’edificacions, obra civil, infraestructures,…

Posseeix un 20% de Repsol-YPF. Amb la seva venda pretén eixugar el seu elevat deute.

Darrerament Sacyr-Vallehermoso ha tingut diversos contratemps amb les seves inversions (ItínereEiffage, Valoriza, …) i a més hi han brokers que no recomanen els seus valors.

Com a cosa curiosa, l’ex-vicepresident Alvarez-Cascos està essent investigat per promoure la caiguda en la borsa de Sacyr en escampar informació falsa. Per què? Ho sabrem algun dia?

Això d’escampar rumors és molt perillós. Recordeu Banca Catalana? Doncs es va enfonsar per una cosa semblant (Llegiu això si us plau). Mai no s’ha sabut qui ho va promoure però va acabar amb l’únic projecte seriós de banc privat català amb les conseqüències que comporta tan econòmiques, com comercials, com nacionals.

Vés a saber què hi ha al darrera…

————————————————————————————-

En un principi es va explorar la possibilitat que el comprador for Gazprom. Empresa semi-pública controlada entre altres per Putin (sobre  el 4.5% ) i el Kremlin. Però el govern espanyol s’hi va oposar frontalment a deixar entrar-hi capital públic estranger en un sector tan estratègic com l’energètic. L’endemà ha estat la també russa Lukoil la que ha optat per quedar-se amb la participació de Sacyr i Critèria (un 30%)….més un 9,9% més!.
De qui és aquest 9.9% més? Suposo que especulen amb la possibilitat de quedar-se amb les accions dels petits accionistes que vendren l’endemà de fer-se públic l’acord per tal de tenir un benefici ràpid.

Que hi farà el govern espanyol? I els mitjans de comunicació ja siguin “progres” com “cavernaris”? Encara ens ressonen a les orelles la campanya anti Gas Natural (=anticatalana) quan va voler comprar Endesa (La Caixa va pagar el peatge de patrocinar la selecció espanyola per tal de demostrar la seva espanyolitat. Des de llavors, per cert, que no hi tinc ni un cèntim allà).

Perquè una cosa és l’aversió (que coi!, parlem clar, racisme) als catalans  cosa que no importa a ningú més que a nosaltres (i seguirà  essent així fins que diguem prou! d’una vegada). Però una altra és fer que Rússia comenci a control·lar el subministrament gasistic (A banda de la part petroliera, és clar) a la part d’Europa en la que no ho fa. Ho permetrà la UE?

La qüestió energètica és d’una importància de primer ordre. Qui te l’aixeta del subministrament te el poder. I si l’aixeta és a l’estranger….

El petroli per exemple. Després de la guerra del Yom Kippur els àrabs van començar a pressionar a Occident amb el preu del cru provocant així la famosa crisi del 1973. (Poc després, curiosament, les simpaties que hom tenia cap a Israel a Europa van canviar cap a els àrabs i encara dura…)

I el gas. Recordem ara fa un parell d’anys que  el primer de gener  va començar amb el tancament de l’aixeta del gas de Rússia a Ucraïna per un desacord amb els preus. D’aquesta picabaralla va sortir perjudicada Alemanya i altres països que depenen del mateix gasoducte i als quals tampoc els arribava el subministrament… i que ràpidament van fer de mitjancers en el conflicte diplomàtic per tal que es resolgués el més aviat possible.

Arma poderosa realment….Abans que parlava de Gazprom he recordat com fa uns cinc anys Putin no va parar fins a enviar a Siberia Mikaïl Khodorovsky, el “rebel” amo de la petrolera Iukos.

Qui pot pensar, docns, que Lukoil és gaire independent???

Sobre el poder gasístic de Rússia mireu el següent mapa:


Font: inogate.org

Al·lucinant, oi?D’aquí ve que el debat sobre noves energies sigui tan important a Europa actualment i que no es descarti ni l’energia nuclear. Qualsevol cosa per a guanyar independència.

Les línies roges són els gasoductes existents i les blaves els que estan en projecte.

Com sabem, el nostre gas ve principalment d’Algèria (tal com es veu al mapa). Si finalment l’empresa russa es queda Repsol-YPF control·larà el subministrament de bona part del Sud d’Europa malgrat que no sigui gas seu. I no solament d’Europa. Aquesta companyia (Respsol-YPF) te molta influència a Sud-Amèrica.

Tot un regal per a Rússia!. Ja no és pel fet que sigui un país estranger (en això els catalans podriem dir que ja no ens ve d’aqui!) sinó que a més es trasbalsaria l’equilibri d’influència de les potències mundials amb l’agreujant que Rússia no és el paradigma de la democràcia precisament…Recordem , per exemple, Anna Politkovskaia

Com he dit abans, tinc la sospita que el govern espanyol s’oposarà però que socialment no hi haurà el rebuig (o no l’haurà tan gran) que va haver amb la famosa OPA d’Endesa.

El que és segur és que Europa (i els Estats Units) faran el posible per a evitar-ho.

I el que m’estranya és que, que jo sàpiga, no hi hagi hagut cap oferta d’alguna altra companyia europea.

Comentaris: 2
 • latrappola | dissabte, 22 de novembre de 2008 | 12:23h
  Respecte el propietari 1), al diari El Mundo d’avui surt una notícia que diu que La Caixa financiarà Lukoil per l’operació (Lukoil se hará con Repsol sin tan siquiera invertir un euro). Necessita finançament La Caixa? Sembla que no, com a mínim per aquesta banda.

  Si jo fos un dirigent de La Caixa -i tot lo espanyolíssim que vulguis-, després de l’experiència d’Endesa, tendiria a evitar sectors que siguin susceptibles de ser regulats per l’Estat. Faria una míca de política cultural pro-espanyola per marejar la perdiu, i al mateix temps vendria tot allò on pugui ficar el nas l’estat, invertiria a l’estranger o en sectors difícilment regulables.

  El problema que té La Caixa no és que sigui catalana, sinó, que encara que no ho vulguin, la fan catalana.

  Però tot això és molt complicat, a saber quins interessos hi ha amagats. A més, pot ser que ja estigui en marxa el procés per treure el poder regulador de les Comunitats Autònomes sobre les caixes. En aquest cas caldria veure com es repartiria el pastís de La Caixa. Segurament Catalunya no ens sortiria gens ben parada. Si ho volen fer, serà per alguna raó ben concreta.

  • Vés a saber
   borinotus | dissabte, 22 de novembre de 2008 | 23:14h
   Hi ha moltes coses que no estan clares. Quina febre li ha entrat a La Caixa per vendre això i Port Aventura? Sacir està en una posició molt delicada, és una maniobra d’ajuda? No és estrany qye això que esmento d’Alvarez-Cascos no hagi tingut ressó essent tot un ex-ministre? Com és que cap empresa no russa sembla que estigui interessada en aquest negoci? Deixarà la Unió Europa que empresses russes control·lin tot el subministrament gasístic a Europa?

   I finalment..Tanta història amb la catalanitat de Gas Natural …i acabarà sent russa…Vés que no acabin fent una nova opa a Endesa!

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s