Ai, Europa! (Una mica sobre la campanya i sobre a qui votar)

borinotus | 1- Politics | divendres, 5 de juny de 2009 | 18:47h

Fa poc més d’un any vaig escriure un post titulat “Parlament europeu: Entre la ximpleria i l’oportunitat “on parlava de la web creada per Miquel Català i entre d’altres coses reclamava (amb dades que ho avalaven però també amb tot el meu escepticisme) que el millor era presentar un front català de cara a les eleccions al Parlament Europeu.
Aquesta oportunitat ja s’ha perdut tot i que sembla que entre els dos candidats sobiranistes (Junqueres i Tremosa) hi ha hagut força correcció. Potser és que tots dos són nous en això de baixar a l’arena política.

Ha estat de llarg la campanya que menys ha interessat la gent. El debat televisat entre els candidats va tenir una audiència del …. 4.4% !!!(I encara menys segons com, que jo tenia la tevé posada i no l’estava veient). I això que acostuma a ser-ne el moment culminant!. No és estrany que no n’hagi vist gaires cròniques (Aquí en podeu veure una feta al blog La Trappola).

Si alguna cosa cal destacar d’aquesta campanya és que enroca les tendències que ja venen de fa temps. El PP ensenya cada cop més la seva part més bèstia  per a moure el seu electoral més fidel (i això que Rajoy va venir per St. Jordi a crear bon rotllo). I el PSOE continuar en el seu deliri de presentar-se com el partit immaculat que no te culpa mai de res i basa la seva campanya en dir que o ells o el caos. Això fa temps que dura. Ara reparteixen la culpa de la crisi actual entre Berlusconi, Chirac, Kaczynski, Bush i Aznar. D’aquest tres són ja retirats (un d’ells ni tan sols és europeu) i dubto que els altres dos (sobretot el polonès) tinguin cap culpa de la crisi que patim nosaltres.  Curiosament no esmenten els veritables rostres de la dreta europea actual: Merkel i Sarkozy ni la tercera pota del trio de les Açores, Blair.

Per no parlar del fet de la llista electoral que només hi porta vuit noms!. Segons la llei electoral la papereta ha portar tants noms com escons a cobrir ( a més d’uns suplents) per tal de cobrir la contingència que tothom votés el mateix partit. Donat que a les eleccions europees la circumpscripció electoral és unica per a tot l’estat espanyol la llista hauria  de tenir una cinquantena de noms més suplents i és una llista única i la mateixa per a tots els votants de la mateixa cirumpscripció. Aquesta llista de PSC per tant, enganya donat que encara que introdueixis una papereta que tingui com a número 2 la Sra. Badia en realitat estas votant una que ella hi és com a número 4 (darrera de la nostra estimada Maleni ni partía ni doblà).

En realitat no fan res d’ilegal ja que la llei ho permet (artícle 222 de la Ley Orgánica 5/1985). Però és absurd. I encara com, perquè la llei permetria al PSC tenir una llista a Catalunya però el que hi va de número 1. ,Lopez Aguilar ,no hi pertany.

I encara més, si votes amb la papereta del PSC a, posem per cas, Granada es consideraria vàlida? I una del PSOE a Catalunya?.

En fi, crec que caldria fer un estudi sociològic entre l’electoral que els voti a veure si a banda de mestres, funcionaris i periodistes addictes al règim, hi ha algú que tingui estudis bàsics.

Si la campanya ha suscitat una mica de curiositat ha estat per aquests freakismes o d’altres del mateix nivell com ara els Ciutadans presentant el Miguel Duran (tot un personatge ell mateix, amb una història ben peculiar) amb el lema “Para hacernos ver y oir” o que Falange Española fa servir una cançó de Macaco! (Ja sabiem que per a ser fatxa un requisit que cal és no ser gaire espavilat però…)

Bé. I els partits catalans? Doncs a banda del que deia abans poca cosa. Tots van presentar candidats sobiranistes la qual cosa potser implica que veuen el canvi de centralitat de la societat.  En el cas de Romeva (ICV) la declaració sobiranista ha estat una cosa personal no secundada per tot el seu partit. Sembla que la coalició que fan amb IU potser no aconsegueix el segón escó (el de Romeva)  en favor del conegudíssim Willy Meyer, la qual cosa deixaria fora un dels europarlamentaris més actius  (en contrast amb un dels  altres que repeteixen, Mayor Oreja, que destaca per ser un dels que menys hi ha treballat).

ERC i CIU presenten Junqueres i Tremosa. Hauria estat bonic que haguessin assolit un acord i presentar un candidat únic. Encara avui ignoro perquè no va reeixir l’operació Lopez Tena.

A qui votar? Jo tinc clar que hi votaré malgrat tot. Amb la pinça al nas si voleu. El que encara no se és qui. Un vot sobiranista segur. Tremosa o Junqueres? Deixo de banda Romeva (malgrat que s’ha declarat sobiranista, aquesta opció no és un tema cabdal de la seva candidatura) i altres opcions petites.
Doncs la decisió la prendré el diumenge abans d’anar a votar. El paper de tots dos partits a Europa serà el d’intentar posar damunt la taula europea el tema català. Les diferències són de matisos i si parlem d’altres temes potser no acabaria votant cap. Però per al que jo vull que serveixi el meu vot ho poden fer tant un com l’altre.

Per tant, la meva decisió serà tan seriosa com la campanya: Si surt cara Tremosa, si surt creu Jonqueres.

I a veure si la propera vegada entenen que a casa podem tenir les diferències que calgui però que de cara enfora hem de fer pinya.

Comentaris: 8
 • Difícil elecció..
  Jordi Carbonell | dilluns, 15 de juny de 2009 | 19:58h
  Jo des del meu bloc vaig apostar per en Lopez Tena, com sempre vaig errà, i el mateix Lopez Tena em va consolà. Un cop feta la tria d’ERC i de CiU, el meu cor ha restat dividit fins al final. Conec personalment als dos candidats, he llegit alguns dels seus llibres, i fins el mateix dia de les votacions el meu cervell i el meu cor han estat en conflicte permanent. Si votava a un candidat donava ales a un partit que m’ha defraudat, i si per contra votava a l’altre, donava raons a un partit que ara critica el que ha fet duran molts anys, vendre’s per quatre engrunes. Quina sort té el meu fill, ell que votava per primer cop ho tenia clar, la claredat que dona la joventut verge de decepcions. Maleïda experiència!
  • En desacord
   borinotus | dimarts, 16 de juny de 2009 | 14:45h
   Prefereixo mil vegades els dubtes que dona l’experiència que la certesa de la joventut inexperta. Jo, de les pastilles de Mofeu a Matrix, hagués pres la pastilla que mostra la realitat (ara no recordo si era la roja o la blava).
 • Anònim | dissabte, 6 de juny de 2009 | 08:06h
  Les eleccions europees les guanya aquell que aconsegueix una menor abstenció i una major activació del seu electorat.
  • Així és
   borinotus | diumenge, 7 de juny de 2009 | 19:22h
   Però no només en les eleccions europees sinó que és una tendència que es veu en tots els comicis. A falta de propostes hi ha partits que opten per intentar fer que no es voti als altres i alhora mantenir el seu electorat més fidel.
 • L’atzar sorteja camp
  josepselva | dissabte, 6 de juny de 2009 | 01:03h
  La nimfa Europa no pot viure al costat de les árpies Brusel·les i Estrasburg (ni de la bacant Luxemburg) .
  Cal preservar la virginitat de Junqueres i Tremosa, per tal que no sucumbeixin als als cants de sirena, no els envieu a les corrompudes bacanals.
  La moneda ha caigut de cantell. La UE no mereix ni un enterrament de tercera
  • No matem tot el que és gras.
   borinotus | diumenge, 7 de juny de 2009 | 19:25h
   Sense Europa tots estariem pitjor. No cal enterrar la UE sinó reclamar una regeneració de la política.

   La moneda ha caigut finament de cara pero si hagués caigut de cantell (no seria la primera vegada que em passa) havia decidit que l’opció era Iniciativa Internacionalista, per a xulo jo.

 • Bon article!
  carme.laura | divendres, 5 de juny de 2009 | 22:21h
  Esperem que la propera vegada fem pinya a casa …
  • Pinyes i a pinyes.
   borinotus | diumenge, 7 de juny de 2009 | 19:27h
   Això, que en lloc de fer pinya tots anem, com es diu vulgarment, a pinyes.

   Neteja i regeneració i canvi de mentalitat és el que cal.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s