Arenys i Diada:Ressó internacional i discurs independentista davant els nassos de Montilla

borinotus | 1- Politics | dimecres, 16 de setembre de 2009 | 17:31h

És important el ressó que ha tingut arreu tot el que ha passat aquest llarg cap de setmana.

Aquí a casa nostra tenim la mania de mirar a ponent a veure que hi diuen. Alguns per a riure-se’n i molts d’altres perquè han desenvolupat una mena de malaltissa obsessió que els fa trobar plaer en cabrejar-se’n.

Hauriem de començar a mirar més lluny. I fer que es parlés de nosaltres als mitjans realments importants al món. I que se’n parlés, és clar, sense visions esbiaixades com les que hem tingut algun cop (recordeu The Economist o Financial Times). I també fer present al món la nostra manera de veure’l.

N’hi ha qui ja treballa en aquestes direccions, com ara el Col·lectiu Emma i el Catalan International View.

Pel que fa a la consulta que es va celebrar a Arenys ja Vilaweb ens va informar de com molts mitjans estrangers n’havien parlat. I, el més important de tot, diferia i molt de la vissió que se’n va voler donar des d’Espanya. No va haver-hi burla ni mofa ni es va parlar d’esperpent o bufonada.

La llista d’enllaços de mitjans estrangers és la següent:

The New York Times (Estats Units): Catalan Town Votes For Independence From Spain
France Press (França): Espagne: vote massif pour l’indépendance catalane lors d’un référendum symbolique
Le Monde (França): La Catalogne se mobilise pour défendre son statut d’autonomie élargie
n-TV (Alemanya): Katalanischer Ort gegen Spanien
Der Standard (Austria): Katalanische Gemeinde stimmte über Unabhängigkeit ab
CNN Turk (Turquia): Katalonya’nın bağımsızlığına referandum!
Milliyet (Turquia): Barcelona’da Katalonya için bağımsızlık gösterisi…
Expresso (Portugal): Espanha/Catalunha: Maioria de votantes em Arenys de Munt apoia independência em referendo com 41% de participação
Nos TV (Holanda): Catalaans dorp wil los van Spanje
El Mundo (Espanya): Sí masivo en la consulta independentista, que tuvo un 41% de participación
STV (GRan Bretanya): Catalan town votes for independence from Spain
Ouest France (França): Une commune de Catalogne vote pour l’indépendance de la région
ORF (Àustria): Katalanisches Dorf stimmt für die Unabhängigkeit
7sur7 (Bèlgica): Référendum polémique sur l’autodétermination de la Catalogne
El Universal (Veneçuela): Realizan en España consulta no vinculante por la independencia de Cataluña
De Morgen (Flandes): Catalaanse gemeente stemt over onafhankelijkheid

———————————————————————–

En un altre ordre de coses, però també relacionada amb el que deiem de coneixement forani i posible complicitat haig d’esmentar l’acte oficial de la Diada.

 

El vergonyós boicot que va patir Noa va eclipsar un parell de qüestions que haurien d’haver estat tema de debat aquests dies.

1- Va passar totalment desaparcebuda l’actuació d’en Pere Calaf Pubill, Peret. El gitano català més famós juntament amb Moncho. No se si va ser una idea preconcebuda per part dels organitzadors de l’acte (Diria que no tenint en compte el nivell, és a dir, convidar a algú per a boicotejar-lo). Però la idea d’enllaçar els pobles català, jueu i gitano podria haver donat peu a debatre sobre les semblances i influències entre ells que no són poques però sí molt desconegudes. Una qüestió que trobo interessant i que no volia deixar d’esmentar però que no és el temad’aquest post.

 

i 2.La cantant Noa després de cantar (en català) el Cant dels Ocells i abans de cantar (en català) La vida és bella va fer un discurs (en català) que va depassar el que s’espera que es digui en aquests casos que és allò tan típic d'”Estic molt honorat de ser aquí etc”. Noa va parlar dels somnis que tenim els catalans i que espera que els aconseguim aviat i ens felicita per haver triat una via no violenta. Podeu veure el vídeo del discurs sencer aquí

A quins somnis es referia? Ja us dic jo que no era que el Barça repetís el triplet. Ni tampoc era una metàfora de l’estatut o del finançament….Parlava de la independència. O si voleu, de l’autodeterminació. Va parlar d’això davant dels nasos de Montilla i el govern i de les autoritats civils i militars que la van aplaudir. Amb el rebombori causat pels freaks (com va dir un altre jueu famós “Perdona’ls que no saben el que es fan“) sembla que ningú no se’n va adonar. Per cert, la visió de la Noa del que va passar a podeu llegir al seu blog enllaçat aquí on es deixa d’eufemismes i diu textualment:

I read a speech I had written, translated into Catalan. In this speech, I said that I was honored to perform in Catalunya and that I admire how, despite all the dreams they have yet to fulfill (referring to their dream of independence), they cultivate peace and brotherhood on their lands.

 

Una vegada que algú parla d’independència en un acte oficial de la Diada i no se n’assabenta ningú!

 

 

Comentaris: 2
 • T’agraeixo
  Llaudal | dijous, 17 de setembre de 2009 | 17:07h
  que ens hagis fet adonar del discurs i el bloc de la Noa. Fantàstic. A veure si ens en podem fer ressó encara que sigui una mica tard.

  M’agrada tenir la llista dels comentaris internacionals i que destaquis que lluny de menysprear la consulta li varen donar el valor que té. El nerviosisme espanyol delata la importància que ells mateixos prou saben que té una consulta simbòlica. Sense anar més lluny, el referèndum que fa una dècada gaire va fer Gibraltar sobre si volien ser part de l’estat espanyol tampoc era vinculant ni legal, però Gran Bretaña va entendre el missatge i va reaccionar adequadament.

  Els espanyols saben la pressió que reben amb actes com aquest i com la flama s’encomana als esperits més dubitatius. Si la nostra veu s’enforteix per la quantitat de municipis que s’afegiran, Espanya no es podrà quedar indiferent i ens haurà d’escoltar. Posar la resta de l’estat en contra els despretigiaria internacionalment; això és el que es desprèn de la reacció de la premsa estrangera. Ara ens cal “predicar” en els ambients més allunyats de la qüestió identitaria, els fills de l’immigració espanyola. Espanya pot atiar el lexourisme sempre latent.

  • Complicitats foranes
   borinotus | dijous, 17 de setembre de 2009 | 17:41h
   Crec que estaria bé que ens fessim ressó de la menció explicita de Noa a l’independentisme. És una complicitat que és espontània i no demanada per ningú (que jo sàpiga) Em sorprén que l’independentisme oficial no en digui res.

   I hauriem d’obviar maximalismes i històries rares i desmostrar que Catalunya pot ser un estat independent normal i civilitzat. Tenim en contra els poders de l’estat però, com tot a la vida, si treballes bé i creus en el que fas a la curta o a la llarga el resultat arriba.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s