Kurzarbeit

borinotus | 2- Socials | dimarts, 12 de gener de 2010 | 18:55h

Fa un parell de mesos la ministra Salgado i en Zapatero van dir que estaven estudiant la possibilitat d’implantar el sistema alemany per a lluitar contra l’atur. Allò que allà diuen “Kurzarbeit“. No n’he sentit a dir res més i no coneixia aquest sistema que “tan be ha anat en altres països” segons diu la ministra, però com que tenia curiositat volia informar-me’n una mica així que vaig decidir preguntar-li a un alemany.

 

I l’alemany que tinc més a ma i que en sàpiga alguna cosa és el meu col·lega en K. així que li vaig demanar que en sabia el darrer cop que ens vam veure.
Em va explicar que el Kurzarbeit, com el seu nom indica, és un escurçament de la feina. En general es tracta que el treballador treballi tres dies i dos no. L’estat es fa càrrec de pagar els dos dies que no és a la feina (El complement no és el 100% però).
Avantatges? Doncs que l’empresa redueix despeses de personal i també el ritme de producció, amb la qual cosa pot fer que baixi el seu nivell d’estocs.
Per al treballador l’avantatge és que, si l’operació va bé, no perdrà el seu lloc de feina.
“I funciona?” vaig demanar.
“És com tot. Si es fa bé, sí. Si no, no”

I és que, evidentment, aquests ajuts no poden ser indefinits. Durant el temps que s’apliquin l’empresa ha de fer un pla de viabilitat per tal que, en acabar aquest període, el seu nivell de vendes creixi. Si passat uns mesos torna a estar en situació precària per l’única cosa que haurà servit el kurzarbeit és per a perllongar l’agonia. Si al final l’empresa acaba tancant, malaguanyats recursos emprats….

Un altre company italià que era amb nosaltres va comentar que a Itàlia també s’hi estava aplicant (Cassa Integrazione, en diuen)

Bé, com veiem és un sistema que no serveix per a lluitar contra l’atur. Vull dir, en el sentit de crear ocupació. Només (i ja és molt) serveix per a no destruir llocs de treball. Per a no augmentar el nombre d’aturats.

És un sistema que només es pot aplicar a empreses de producció (tipus fabricació de cotxes per exemple) i no a empreses de serveis (bancs, asseguradores,…). I, suposo, només s’aplicaria a grans empreses  (com sempre) deixant a les pimes desvalgudes. (Això és una opinió personal i subjectiva, però basada en el que hem vist fins ara).

D’altra banda això només serveix per a empreses amb voluntat de continuïtat. Si una empresa decideix marxar perquè li resulta més avantatjós produir en un país menys desenvolupat dificilment se li convencerà que s’hi quedi amb l’aplicació temporal d’una jornada reduïda.

I és clar. Tampoc serveix de res en empreses amb plantilla sobredimensionada….

I finalment cal tenir en compte el fet que el govern Zapatero ha estat intentant arreglar la crisi a cop de talonari amb resultats desastrosos: El dèficit públic de l’estat espanyol està desbocat i l’atur arribarà aviat al 20%.  De fet, quan els meus col·legues italians i alemanys em comenten com de malament estan els seus països jo els animo dient que malgrat tot ells estan en una situació en que són contribuents nets a la Unió Europea. En canvi, l’estat espanyol es receptor d’ajuts des de fa molt de temps (ja he dit en alguna ocasió que de les xifres del PIB espanyol, actualment negatiu, caldria restar-hi la contribució europea que pot ser ben bé un 1%), actua com a nou ric, es pensa que són la vuitena economia del món i el nostre heroi Zapatero es veu amb forces per a treure tota Europa de la crisi.

Imatge: Gehaltbrechnung.de

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s