Les renúncies del Bloc Nacionalista Valencià

borinotus | 1- Politics | diumenge, 18 de gener de 2009 | 01:09h

No acostumo a parlar de política valenciana. Com a bon principatí no en se gairebé res.

Contribueix a això la dèria dels polítics i mitjans de comunicació nostrats de pensar a travès de Madrid abans que mirar cap al sud de la Sènia. Com a conseqüència, una enquesta de peu de carrer donaria com a resultat un nivell de coneixement més alt de polítics espanyols que valencians. O illencs. Tothom sabrà qui és Esperança Aguirre però molts pocs sabrien com es diu el líder del PSPV (encara es diu així?) o qui és Blackberry Fountain.

I encara que tenim can Vilaweb, un dels pocs mitjans pensats en clau nacional. Imagineu com està la cosa entre la gent que te la font d’informació als diaris gratuïts que els donen a l’entrada del metro….

Sigui com sigui una mica sí que em sona la política dels germans del sud. Per l’esmentada Vilaweb i pels companys coblocaires valencians que ens en fan cinc cèntims de tant en tant.  I hi han coses sorprenents i incomprensibles vistes des d’ací. Com ara que tots els valencians que conec malparlin del PP però després arrassi a totes les eleccions o la violència gens disimulada ( i gens condemnada per ningú!!! ) de que fa gala l’extrema dreta contra  tot el que tingui algun tuf catalanista.

Així les coses, una de les notícies que m’han sorprés darrerament han estat les propostes del Bloc Nacionalista Valencià que debatran en el seu congrés del mes vinent (notícia). En llegir-ho m’ha vingut al cap algunes coses que va dir Joan Fuster fa un munt d’anys i que demostraria allò que diuen que l’home és l’únic que ensopega dos cops amb el mateix roc.

(…) Cada 25 d’abril, en algun lloc o altre, les forces més sensibles a les urgències nacionalitàries dels valencians organitzen actes reivindicatoris, de clar sentit radical. S’ha perpetuat, tanmateix, el 9 d’octubre. ¿Qui ho va imposar, qui hi va cedir? No ho sé, ni ho vull saber. Fou un error.(…)
Perquè l’any passat, mal protegides, les autoritats diguem-ne esquerranes van haver d’aguantar agressions verbals i físiques ben pintoresques “Tu l’as voulu, Georges Dandin!“. la fauna “vernacularista”, constituïda per uns espècimens ja arquetípics, “les ties Maries” i “els tios Marios“, amb la introducció d’UCD i la col·laboració de Fuerza Nueva i d’alres grups igualment “valencianistes”, han repetit enguany la maniobra.(…)
També els almpgàvers es cansen de ser almogàvers, quan veuen que la perpectiva és el “pacte” o que el “consens” és l’única oferta dels parlamentaris. Davant dels pasteleros oficials, l’almogaver s’inclina per la irritació o l’abstenció.(…) L’esquerra parlamentaria valenciana, tan vel·leitosa en qüestions de banderes, de nomenclatura, de llengua, no obtindrà la mateixa assitència electoral en una futura elecció. No hauran guanyat ni un sol vot “blavero” i perdran els  vots de qui ens hem snetit defraudats.
(…) Que la dreta fomenti aquest autoodi és natural. però que ho faça la dolça esquerra provinciana tampoc no és d’estranyar. L’esquerra tradicionalment ha estat estúpida. ¿O no? Al País Valencià, quan Blasco Ibánez exercia d'”esquerra”, feia riure, i estafava les classes populars.
(…)De tota manera, tal com van les coses polítiques al País Valencià, se m’acut, per resumir-ho, una divertida expressió castellana, que ens ve com l’anell al dit:”entre todos la mataro, y ella sola se murió...”

(Publicat el novembre de 1980 a Serra d’Or)(Extracte).

Aquest article de fa vint-i-nou anys es referia a les renuncies del PSPV. Ja hem vist com li ha anat després. Si renuncies al teus trets distintius i ideològics per arribar electoralment a més gent vol dir que, més que defensar una opció política, tens com a prioritat arribar al poder. Els teus se sentiran defraudats i els altres ja tenen les seves pròpies opcions.

(Per cert. Algú sap que vol dir el domini .ws?)

Comentaris: 25
 • hi ha algú.
  paula| Adreça electrònica | dimarts, 10 de febrer de 2009 | 04:54h
  Hi ha algú que creu en aquest olograma de quatre penjades que encara es fan palletes somniadores: els països catalans.
  Jo hi crec i em va molt bé en minoria. Tinc entès-açò m’han dit- que a catalunya o al rosselló o a eivissa també son quatre. potser ens ha tocat viure-ho d’una manera, diguem-ne, excèntrica. Guanyar és una opció i seguir lluitant en minoria també. Hi ha algú, doncs, que encara va fent i viu alegrement esperant que tot es mogui però donant aire( airet?) a la bella suma de més gent generosa que no vol fronteres imposades ni fronteres de cap tipus. serem poquetes i seguirem ballant al ritme del país valencià i dels paísos catalans i no serà un ball massiu però ho farem sexi i ens entendrem.
  perquè encara hi ha algú i perquè sempre hi haurà algú.
  Us tinc en vida i alta estima, PAÏSOS CATALANS! quina guapada de lloc.
 • Apunt rècord
  borinotus | dimecres, 21 de gener de 2009 | 14:12h
  Haig de dir que aquest post ha batut el rècord de comentaris visitants del meu blog. I a més de gent que, llevat de l’Àngel, no conec i suposo que no en són lectors habituals.

  La veritat és que el post era un esborrany que tenia pendent de revisar i publicar des de feina més d’un mes (es pot veure que  la noticia enllaçada de les declaracions de Morera és de del desembre) i entre unes coses i altres se’m va anar passat i vaig estar a punt d’esborrar-lo. Curiosament l’endemà de publicar-lo vaig llegir a l’Avui que el BNV  se’n desdeia. Suposo que el meu blog no hi tindrà res a veure!

  Bromes a banda, veig que el tema aixeca passions i un munt de temes per a debatre i reflexionar. Mercès a tothom que hi ha participat.

 • A vore…
  Àngel (valldalbaidí)| Adreça electrònica | diumenge, 18 de gener de 2009 | 19:04h
  El PSPV deixà el nacionalisme en transformar-se en PSOE. I això fou només l’inici d’aquesta democràcia “disfressada” que tenim. Pel que fa al BNV, “què us diré?”, deia Ramon Muntaner… i no sé què dir… i en sóc militant. Bona vesprada, amic
  • Convergència i Unió.
   Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 23:46h
   Per què Convergència i Unió si tant diu estimar el país i no accepta el País Valencià com nacionalitat històrica, ni la denominació valenciana de la llengua a les Universitats, no és presenta d’una vegada a les eleccions al País Valencià, per a trencar barreres?.

   Per què es veu què sembla que no volen pedre el temps ensopegant una i altra vegada en la mateixa pedra.

   Doncs que accepten de normal consens els postulats politics valencians com a nacionalitat històrica i la denominació valenciana de la llengua a les Universitats del País valencià en compter de pressionar a l’Estat espanyol per a tot el contrari, que és la política que han dut fins ara per a contentar de forma esclussiva i escluient a la seva parròquia.

   I qui diu Convergència i Unió, diu Esquerra Repúblicana de Catalunya i no ERPV i diu els espanyolistes d’Iniciativa per Catalunya amb l’Estat espanyol per davant o del PSOE.

   • Anònim | dilluns, 19 de gener de 2009 | 19:20h
    Els culpables de tot han estat els catalanistes i espanyolistes de CiU que han obstentat el poder i col.laborat per a crear l’actual situació als primers 20 anys de la transició

    CiU el que té que fer és trencar barreres i saltar el tauló per a presentar-se al País Valencià o acceptar els postulats tant legitims com els seus que surten del poble valencià de la generalitat de baix.

    Per què ja sabem que les Esquerres per naturalesa o són totalitàries o són subsidiaries i subordinades als poders més influents.

    • De perduts al riu, menys pedres en l’actual indefinició, ambigüetat i coscunspiciència
     Anònim | dimarts, 20 de gener de 2009 | 03:21h

     Perduts per perduts el pitjor que necessitem al País Valencia i el Principat és l’actual ambigüetat que ens arrossega.

     Per això o s’acceptem per tothom els postulats de la generalitat de baix amb la denominació valenciana de la llengua al País Valencià i la nacionalitat valenciana.

     O bé encara que siga amb caràcter simbolic e amb indepedència de qualsevol resultat tant Convergència i Unió Democràtica com a espanyolistes deuen saltar el tauló i vindre a defendre els seus postulats de l’Estat espanyol al País Valencià.

     Per què el País Valencià només amb les incursions de la progressia d’esquerres resta coix e invalid davant tanta indefinició a una i altra banda del tauló que només és fal mal.

     • Anònim | dissabte, 24 de gener de 2009 | 15:55h
      Això pot ser seria tant com voler homologar el PSOE i el PP a Argentina, o a tots els països o estats hipanoparlants.
 • De la federació de CiU a la confederació.
  Anònim | dijous, 22 de gener de 2009 | 16:02h
  De la federació de CiU a la confederació.

  Crear Convergència Democràtica del País Valencià i Unió Democràtica del País Valencià de forma confederada a CiU. És a dir la CiU del País Valencià amb o sense denominació pròpia de la llengua valenciana i amb o sense nacionalitat pròpia valenciana.

 • No tots però
  Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 14:14h
  Els nacionalistes més conscients estem d’acord en el teu darrer paràgraf.
  Els dels comentaris justificatius si ho escriuen seriosament són un babaus que confonen el cul amb les tèmpores.
  Si creuen que són molt llestos i que amb eixa tàctica enganyaran els votants, segueixen sent uns babaus i a més a més, deshonests.
  Malauradament la direcció del BLOC i una colla de jovens provinets del blaverisme estan per l’abandó del nacionalisme i instalar-se en el regionalisme. Tot açò amb una estudiada indefinició amb la que pensen enganyar tothom.

  P.S. La gran coartada per ells és el pancatalanisme i aquest, com diria Mao, és un tigre de paper i com diria Lenin, la malaltia infantil del nacionalisme. El pancatalanisme va fracasar en el mateix moment en que la societat catalana i els seus partits polítics no l’assumiren. Ja podeu pensar quin pancatalanisme és posible sense Catalunya.

  • Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 17:29h
   El Bloc Nacionalista Valencià, mai ha estat considerat en general al País Valencià com a partit nacionalista català i si com a partit nacionalista valencià, encara que a ulls de molts no semblara que exercirà del tot com a tal.

   En tot cas la pregunta és, si és vòl travessar el tauló entre dos pobles, què és més fàcil imposar la voluntat d’un a l’altre o des del propi respecte mutu restar sota una institució de consens.

   Per què la convergència no és per consanguineïtat, ni només per la llengua, ni per la força de l’imposició, si no des del repecte individual i per pròpia voluntat amb ànima lliure.

 • Començar de zero en volta d’aprofitar la feïna feta sempre és un retard suïcida.
  Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 16:45h
  El tigre de paper ha estat voler escomençar de zero al país valencià quan tenia una trajectòria de molts segles.

  O nacionalitat valenciana o si és vòl escomençar de zero, Convergència i Unió tindria que presentar-se al País Valencià coaligat amb el Bloc Nacionalista Valencià.

 • Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 15:17h
  Per això mateix ERC ha omplit les urnes de paperetes al País Valencià cada vegada que s’ha presentat o més bé a fet que les ompliren els seus adversaris espanyolistes.

  Ja ho deia un estratega militar que el important no és morir per la pàtria, si no fer que l’enemic muiga per la seva.

  • Exacte.
   Anònim | dimecres, 21 de gener de 2009 | 09:17h
   Quan Fuster és refereix al País Valencià, deient allò que entre tots la mataren i ella sola es va morir.

   Efectivament ja ho diu l’estratègia militar: ‘El important no és morir per la pròpia pàtria, si no fer que l’enemic muiga per la seva.

   En Nosaltres els valencians, van passar per alt que els catalanistes i espanyolistes en defensa dels seus interesos, han donat preferència política sempre a que els valencians muiguen per la seva pròpia.

   • Els valencians no és consideren, ni s’han considerat mai catalans, ni de cap país català.
    Anònim | dilluns, 26 de gener de 2009 | 00:54h
    Els valencians no s’han considerat mai catalans, ni de cap país català, al igual que tampoc s’han considerat mai castellans ni de cap país castellà (a excepció feta del mal d’Almansa al igual que el Principat).
 • Per a regionalistes els de CiU i ERC o almenys actuen com a tals.
  Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 14:56h
  Pels a regionalistes els de CiU i ERC o almenys actuen com a tals.

  Ací no és tracta de que el BNV enganye a ningú, si no de ser honests. Ho si pretenen enganyar algú el BNV abans hauria esdevindre en un corrent sucursalista i regionaliste d’Esquerra -ERC-, PSOE o l’Esquerra Unida de l’Estat espanyol.

  I si han enganyat algú i algú ha fet el babau han estat els que s’ho han cregut això de voler convertir el País Valencià i la generalitat de baix amb una una sucursal subsidiària regionalista speudo-catalana sota els interesos dels catalanistes espanyolistes de la Generalitat de dalt, alhora que donar avantatge politic els interesos dels valencianistes espanyolistes de la generalitat de baix al País Valencià.

  • Entre tots la mataren i ella sola es va morir.
   Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 18:00h

   Sembla que a la societat valenciana de la generalitat de baix s’els va posar en una disjuntiva clara e interessada, entre ser un valencianiste espanyol o regionaliste catalanista, va preferir triar la la de valencianiste abans amb claredat.

   Mentre al Principat de Catalunya la dijuntiva estava triar en ser només nacionalistes catalans o catalans espanyolistes.

   Al País Valencià no s’els va oferir el mateix d’una forma clara i triar entre ser nacionalistes valencians o valencians espanyolistes. (I en tot cas sempre sota l’amenaça sucursalista i subordinada del Principat de Catalunya).

   • Ferran | diumenge, 18 de gener de 2009 | 18:11h
    La renúncia des del Principat de Catalunya i la Generalitat de dalt a arribar a qualsevol consens amb el poble valencià i les seves gents amb la generalitat de baix i la seva preferència per l’Estat espanyol e ignorar-los.
 • Del BNG al BNV de Galeusca.val
  Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 15:11h

  Jo no vec que el BNG gallec és consideren de nacionalitat portuguesa a Galicia i això no vòl dir que tinguen bona sitonia i col.laboració compartida.

  I per la mateixa raó no vec que el BNV tinga que considerar-se de nacionalitat catalana i renunciar a la nacionalitat valenciana per tindre bona sintonia i col.laboració compartida amb la generalitat de dalt, com així va ser com a estats confederals durant l’etapa de la Corona d’Aragó.

 • En el substàncial el BNV no canvia res doncs segueixen sent els mateixos.
  Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 12:45h

  En els substàncial el BNV no canvia res segueixen sent els mateixos, només que ara poden acceptar qualsevol simbologia representativa del País Valencià, donat que el que interessa és deixar de banda la lluïta pels simbols i les banderes per a passar a la lluïta pel país.

  Quan renúnciar i abandonar de forma tàcita i implicita a la pràctica la nacionalitat valenciana ha significat cedir tot el terreny politic al PP-PSOE al País Valencià. Encara que és negava la major i volien fer semblar que no s’havia renunciat del tot de forma explícita i teorica.

  Quan no veig la necessitat de catalanitzar el país valencià, pel mateix que no n’hi ha necessitat de valencianitzar el Principat de Catalunya, doncs el normal sembla ésser cadascú al seu lloc.

  A no ser que és vulguen crear majors fractures i divisions en favor dels adversaris politics que ens debiliten.

  A més el BNV continua sent partidari de presentar-se en coalició amb galeus.cat recolçant en Tremosa com a cap de llista. Mentre que el PP segueix defenen l’España de siempre engroguida i almenys el BNV no són nacionalistes castellans excluients. Si bé qualsevol valencià de debó preferiria votar a Galeusca.cat.

  Però amb el domini .cat ha predominat el ‘Jo i tú amb el burro al davant per a que no n’hi haja espant’ de les quatre provincies del Principat què només pensen amb ells mateix i contentar a quatre ‘intel.lectuals’ ben pagats.

  En volta de crear un domini cultural de més consens com el .cal (que a més coincideix amb les sigles de la Coordinadora d’Agrupacions per Llengua CAL).

   

  • Ferran | diumenge, 18 de gener de 2009 | 14:02h
   Qualsevol valencià de debó el més segur és que no vaja a votar a les europees o si ho fa, serà mediatitzat en clau estatalista.

   Per què anar a votar per treure un o dos eurodiputats estatalistes no sembla molt engrescador, a no ser que és tinga certa consciència política amb preferència per la coalició Galeusca.val o per la d’Europa dels pobles.

 • Anem a pams.
  Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 11:47h

  1) “Les urgències nacionalitàries dels valencians organitzen actes reivindicatoris de sentit radical”.

  A la primera legislatura al Principat és va buscar la centralitat catalanista a través d’un govern de convergència i unió amb esquerra repúblicana del govern exiliat.

  Al País Valencià és fa fugir d’una convergència i unió amb l’esquerra de centralitat nacionalista valencianista i és va optar per difundir una imatge de radicalitat catalanista molt més fàcil de superar pels espanyolistes.

  2) El terme blaver el van inventar els espanyolistes del PSOE i UCD amb els acords de Guerra i Abril Martorell. Si no avui tindriem la senyera valenciana de la Generalitat de baix sense la franja blava i el reconeiximent oficial e institucional seria el de País Valencià i no Comunidad Valenciana i punt.

  3) Els pasteleros oficials amb els espanyolistes existeix tant al Principat de Catalunya com al País Valencià, una prova és que tots dos pensen a través de Madrid esclussiva i escluient. És a dir una visió espanyolista de l’Estat. Qué provoca i fomenta el desconeiximent i l’ignorància mutua que ens divideix i ens distància encara molt més i fins i tot ens enfronta.

  4) Una presició històrica la rebel.lió almogavar va esdevindre d’una radicalitazió mussulmana a través de la secta religiosa-militar almoravid procedent del Nord d’Àfrica front a la moderada fins aleshores de la minoria dirigent àrab-mussulmana a través dels Maula conversos o maulets surgits de la pròpia població autòctona.

  5) La veritable radicalitat al País Valencià va consistir en donar l’imatge d’abandonar la nacionalitat valenciana davant i la seva centralitat i deixar tot el terreny en mans dels advesaris espanyolistes per apropiar-se-la alhora.

  És a dir no crear una imatge radical per tal d’intentar catalanitzar el País Valencià o valencianitzar el Principat de Catalunya, si no d’ésser nosaltres mateix, cadascú amb la seva estructura pròpia e independent.

  6) Això ha contribuït el no reconèixer la denominació filològica valenciana de la llengua de fet al País Valencià què des de sempre és coneix com a ‘valencià’ pels valencians.

  7) I el que ha passat és que ací al País Valencià el que no corre vola i acaba precipitant-se per crear noves fractures i divisions que ens debiliten. En tal de no fer les coses bé de baix per amunt com passa a qualsevol colla castellera.

  I al País Valencià per tal d’acontentar només al Principat i els catalanistes espanyolistes de la Generalitat de dalt i quatre ‘intelectuals’ han volat a la correra i arrossegat a base de subvencions al gremi cultural.

  Quan fins i tot les organitzacions culturals i literàries haveren pogut anar en sitonia amb cadascún dels nostres països de forma independent o confederal respectuosa a cada país i per agrupar-se sota un organ superior i acompassat al país.

  Però està clar que el gremi cultural ha passat de les gents al país valencià i ha preferit correr, volar i fugir d’estudi per a precipitar-se en total descompàs a les gents de la generalitat de baix i creant fractures i majors divisions que ens han debilitat i acabat com el ball de Torrent i la colla sense aixecar el cap.

  • Si Jaume I alçara el cap.
   Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 14:30h

   Si Jaume I alçara el cap, de regne a país, de país a regió, de regió a speudo-regió, reblar-hi allò que tant li va costar, pel que va viure i morir sota el seu regnat al país valencià amb unes lleis i furs a mesura dels usos i costums valencians.

   Quan en realitat és tracta d’escampar la mentalitat regionalista subordinada i provinciana sucursalista espanyolista del PP-PSOE, per a adaptar-la a la seua subsegüent pseudocatalanista al País Valencià en benefici politicament de la primera, del que resulten afavarorits els privilegis del establishment instaurats a l’Estat espanyol per l’antic regim a la transició constitucional.

 • ws
  Blai de Rocs | diumenge, 18 de gener de 2009 | 10:11h
  .ws, vol dir West Samoa… allí farem el nostre país independent…
 • Dominio .ws
  Aragorn de Mordor| Adreça electrònica | diumenge, 18 de gener de 2009 | 10:10h
  Quiere decir “West Samoa”, que es aproximadamente a la distancia que están políticamente las fuerzas extraparlamentarias pancatalanistas de la realidad de la calle en la Comunidad Valenciana.

  Aquí algunos os inventáis una realidad y luego lo que veis no os cuadra con lo que sucede y no os lo explicais.  ¿Es que os habéis creído que Valencia (o Cataluña) no  es España?  ¿Cuándo ha perdido el PSOE unas elecciones generales en Cataluña?

  El PP gana todas las elecciones en la Comunidad Valenciana, sí, sin duda; antes lo hacía el PSOE.  Es normal que en España los partidos nacionales tengan una representación elevada.  Lo único que ofrecen los nacionalistas a los valencianos es instalar el odio étnico y la persecución lingüística en las instituciones, y mira tú por donde, nos negamos.

  Moraleja: Si tus teorías no explican lo que pasa en la Comunidad Valenciana quizás deberías intentarlo con una nueva teoría.  ¿Qué tal la de que la Comunidad Valenciana es España?  ¿Te atreves con ella?

  • Diferenciar les qüestions mediàtiques.
   Anònim | diumenge, 18 de gener de 2009 | 12:01h

   Si s’havera presentat a les eleccions Obama a Catalunya molt probablement , havera les havera guanyat i això no significa que Catalunya és Nordamericana.

   Hom pot reconèixer que estem molt mediatitzats per l’Estat espanyol.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s