L’horitzó que hem de veure.

borinotus | 1- Politics | dilluns, 4 de gener de 2010 | 18:08h

El passat dia 13 vaig estar a Osona convidat pel coblocaire Josep Selva. Va ser una jornada interesant on vaig poder observar la seriositat i la bona organització de les consultes sobiranistes d’aquella jornada.
L’endemà dia 14 em dirigia a l’aeroport de Girona, pel camí anava escoltant la ràdio i vaig sentir les informacions sobre les picabaralles entre Lopez Tena (Osona Decideix) i Uriel Bertran (Coordinadora Nacional per la Consulta per la Independència).
Ja hi som de nou!” vaig pensar. “No n’apredrem mai?“.
Naturalment les divergències existeixen i el debat és necessari. Però les formes…. Independentment de qui tingui raó, barallar-se sobre el procediment de fer les coses és quelcom que es pot fer de portes endins. No cal que a cada discrepància ens saltem a la jugular. Això és el que pensava sobre la situació mentre prenia un avió que m’allunyaria de casa uns quants dies….

 

A Itàlia vaig buscar alguna referència a les consultes del dia anterior. Vaig veure un breu al Evening Post (“Corriere della Sera” que diuen ells, i que surt als matins com tots) que s’hi referia com a tests per a la independència i destacava tant la poca participació com el massiu vot afirmatiu. Val a dir que ningú no hi feia  gaire cas d’aquestes coses allà. No oblidem que aquell dia el tema estrella hi era l’agressió a Berlusconi amb una rèplica del Duomo milanès. Bé, aquell dia i els següents. El mateix Corriere hi dedicava quinze pàgines (!) tres dies després. “Si la premsa més o menys seriosa hi dedica tant d’espai Il Gionarle deu ser-ne monotemàtic” li vaig comentar a un col·lega. “No exageris” em responguè  “També parlen de la programació televisiva” afegí tot rient. Molta gent hi reia, aquells dies….

Bé, un cop tornat a casa, vaig veure que feia ja dies que havien fet les paus  . Quan aprendrem a rentar els draps bruts a casa? Aquestes baralles només serveixen per a desanimar la gent que dedica part del seu temps i dels seus recursos a donar un cop de ma a la causa. També vaig veure que un altre projecte interesant però d’un altre àmbil, el Bloc Gran del Sobiranisme, patia divisions originades per problemes personals (com ells mateixos han dit). Coses que passen, però calia esbombar-ho als quatre vents? A qui nasos li importa que tal i qual no es parlin? Una mica d’elegància si us plau.

Alhora vaig assabentar-me que altra gent havia creat una nova iniciativa, Suma Independència, l’enèsima que es fa per a cercar la unitat de tot l’independentisme. Ja m’hi he adherit com no podia ser d’una altra manera. Però no deixo de pensar que en Saül Gordillo duia raó quan deia que a Catalunya hi ha més plataformes que a una festa de drag-queens.

Com ja he dit en altres ocasions, als catalans se’ns pot aplicar aquella dita de “Dos jueus, tres sinagogues”. I així passa que un acte convocat per trenta associacions totes hi envien gent i hi assiteixen deu persones….Jo mateix, estic adherit a no sequantes coses i he contribuït a crear-ne un parell). El que hem de fer és eixamplar la base. Fer que l’èpica enganxi.

I mentrestant els partits polítics van prenen posicions. ERC diu que ara de debó que sí que aniran per la indepedència. CiU, com sempre (i malgrat que les enquestes els són favorables) ensopeguen amb ells mateixos i demanen tranquil·litat i seny. El PSC, per boca del President Montilla diu (en un discurs institucional que es fa servir com a el·lectoral) que hi ha dos camins: les dreceres incertes o el camí traçat per l’estatut….I jo em demano si el MHP ja sap el que es diu, que tal com ho deixa anar ve a dir que pel camí traçat o per la drecera s’arriba al mateix lloc….
Mentrestant els outsiders van fen càlculs de possibilitats de cara a les properes eleccions. Alguns de més o menys seriosos, i d’altres que volen aprofitar una posició de popularitat que no implica que tinguin nocions d’estadista.

Ja veurem que passa. Aquest any serà interessant políticament parlant. I dur, per als que s’hi dediquen. Veurem volar ganivets a tort i a dret. I sospito que el festival començarà poc després d’haver paït el tortell de reis i un cop retirada la parafernàlia nadalenca.

Però hauriem de mirar més enllà. La societat civil (o com se li vulgui dir) es mobilitza en fer actes i consultes. En crear un estat d’opinió favorable a la independència. Però hi ha coses que caldrà tenir enllestides el dia que s’hi arribi i que la gent normal no pot fer.

Tenim un cos de funcionaris capaç? Em refereixo a funcionaris d’èlit, dels que fan que tot funcioni en un estat encara que el ministre o conseller (com es dirà el càrrec quan siguem independents?) sigui un inepte.
Tenim gent que pugui formar part d’un cos diplomatic que pugui parlar als fòrums internacionals i alhora conegui les canonades dels fluxos del poder?
Tenim magistrats solvents?
Estem en condició de crear un banc central que reguli l’activitat bancària?
…..

No tot és fer declaracions unilaterals ni demanar-nos en quina lliga jugarà el Barça. No tot s’arreglarà només perquè Espanya no ens espoliï més. Fer un estat és una cosa molt seriosa (Encara que veient segons quins que ja estan consolidats, no ho sembli). I les condicions per a que funcioni les ha de crear el poder polític. Però tenim el nivell polític que tenim. I tampoc estan per aquesta tasca pel que es veu.

Però aquest és l’horitzó que hem de veure. A hores d’ara ben poca gent pensa que la independència trigarà més de quinze anys en ser assolida.

I, desafecció o no, els polítics reflecteixen el poble que els tria. Pensem-hi. No hi ha res millor? I les alternatives?. Siguem seriosos. No demanem miracles ni salvadors. Només gent que treballi bé.

Vaja, allò que diuen que sabem tots fer tan bé.

I el que facin els altres tant se val
que la feina ben feta
ni te fronteres
ni te rival.


Imatge: Beyond the Horizon de Steve Hanks

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s