Llengua i imatge del President Montilla

borinotus | 1- Politics | diumenge, 2 d’agost de 2009 | 01:26h

De fa uns temps que veig alguns intents de lloar el M.H. President Montilla no per la seva gestió al capdavant del Govern, no pel seu paper en les sempre dificils relacions amb Espanya sinó pel fet de ….parlar català!. Vegeu per exemple aquest article d’en Lluís Foix a l’Avui.

Catalunya deu ser dels pocs països del món on pot arribar a ser President algú nascut a fora, cosa que no ha de ser necessariament dolenta, i on el fet de parlar la llengua pròpia depén de la bona voluntat de cadascú i és un gest a agrair eternament per part dels indígenes.

Després de trenta anys d’ensenyament en català hi ha coses que no són acceptables. Puc comprendre que per sobre de trenta anys hi hagi gent que no ha rebut educació en la nostra llengua (jo estic en aquest cas i el meu aprenentatge ha estat gairebé autodidacta) i que per tant en tingui un coneixement deficient, però no ho comprenc en persones per sota d’aquesta edat. Sempre he sentit dir que l’objectiu era que tot escolar acabés  l’ensenyament bàsic amb domini dels dos idiomes oficials. Hauríem de concloure doncs que els que no han assolit aquest coneixement no te el nivell bàsic de formació.

El que a mi em sembla perillòs és el fet que una errada en català sigui disculpable quan la mateixa mena d’errada en castellà provoqui riallades. Aquesta actitud, de manera inconscient, fa que tractem el català com si fos de segona. Un exemple: Normalment si veiem en una botiga un cartell que digui “Revaixes d’ivern” (jo ho he vist) ningú hi diu res. Però si hi posés “Ravajas de imbierno” sortiria fins i tot a l’APM? i programes similars…

Però tornem a Montilla. La qüestió del seu origen i llengua materna ha estat atiada i posada damunt la taula des del primer moment….per part del partit socialista!!!. Ningú més ha donat importància a que fos nascut fora. Després de tot, a Catalunya no es pregunta d’on vens sinó a on vols anar.

Recordem com el llavors ministre Jordi Sevilla descartava Montilla com a candidat per ser xarnego (sic). I no oblidem que quan era alcalde de Cornellà de Llobregat i President de la Diputació de Barcelona apareixia arreu amb el nom de Josep. Va ser presentar la candidatura a President de la Generalitat i caure-hi la “p”.

Evidentment que cadascú pot dir-se com vulgui però és ingenu pensar que aquestes coses són innocents. Hi havia l’intent poc dissimulat de mostrar-se més “proper” a l’electorat d’origen espanyol, aquell que segons el PSC no (els) vota a les eleccions catalanes perquè no les sent com a seves. Al final a Cornellà va treure menys vots que quan el candidat era Maragall, però en fi…

En fi, que sembla que la imatge de l’actual President ha estat objecte d’absurds projectes mercadotècnics…Per començar, i tornant al tema de la llengua, podríem dir que Montilla no és cap gran orador (i d’aqui el seu famós eslogan electoral “Fets i no paraules”) però jo trobo que no parla malament el català. No és un domini excel·lent però és més que correcte.  Que ara que és President pren classes per a millorar els coneixements de la llengua de Najat El Hachmi i Bojan Krkic? Perfecte. Ho podria haver fet abans que temps ha tingut, però en tot cas no trobo que sigui exemple de res.

La qüestió és que tenim una imatge confusa de Montilla. És tan poc pròdig en aparicions que quan parlen del President de la Generalitat a mi em va al cap en Mas. No l’Artur sinó el Sergi. L’actor que l’interpreta al programa Polònia.

La imatge que tenim tots dels polítics del país està molt influenciada per aquest programa. En el cas de Montilla hi ha hagut una curiosa metamorfosi. Actualment el veiem com una persona afable, que s’embolica amb els pronoms febles, graciós i que si no fa més es perquè ZP li pren el pèl. Mesos enrere el veiem com una persona sonsa, avorrida i tirant a curt de gambals. Contrasta això amb la primera aparició que va fer al programa. Va ser en un dels esquetxos més famosos de la primera temporada (el conegut com el del hara-kiri). Se’l veia com una persona freda, manipuladora i capaç de tot pel poder (i que parlava bé en català). No va ser l’únic gag on va sortir així i de fet en alguns mitjans de comunicació de llavors aquesta imatge era la que se’n desprenia en segons quins articles. Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

Aquí teniu el vídeo del gag de Polònia que deia. Curiosament les versions que n’he trobat al Youtube tenen tallada la part en que Montilla amenaça en Toni Soler de no treballar a cap mitjà de comunicació si no es fa el que ell diu.

Polònia – El Tripartit Es Fa L’Harakiri per -Ranma-
.

——————————————————————————————-
Us agrada aquest blog? Podeu votar per ell als Premis Bloc Catalunya a la categoria de Blocs Personals. Només heu de clicar aquí.
——————————————————————————————-

Comentaris: 6
 • prezident
  josepselva | dimecres, 5 d’agost de 2009 | 16:52h
  El català d’en Montilla no te cap importància, ni tan sols la seva correcció. No l’usa com a instrument sinò com a protocol. El seu principal defecte és la manca d’anima, és un buròcrata, un gestor, bo o dolent tan me fa. Pot ser, com a molt, president d’una comunitat de veïns(es clar que el païs que tenim tampoc passa de ciutat-jardí).
  Així doncs arribo a la conclusió que és adient aquest senyor. Ja me’n anireu informant, jo visc al camp.
  • Gestor
   borinotus | dimecres, 5 d’agost de 2009 | 18:08h
   De fet ja és això, per molt que gesticulin i en algun moment hagin fet un mínim gest d’estripar la baralla la finalitat és que la Generalitat esdevingui una gestoria de les feines delegades i no un govern de competències transferides.
 • Hi veieu alguna
  Llaudal | dimecres, 5 d’agost de 2009 | 05:48h
  qualitat en aquest senyor? Jo cap. Endevino que ha de ser un trepa com pocs. El detall, tot són detalls!, de la caiguda de la “p” del seu nom, la tisorada del gag de Polònia i el fet d’estar on estar tot i no ser capaç d’enfilar un discurs amb un bri d’argumentació o amb algun lligam entre idees, tot això ja és prou significatiu. Un trepa d’altura i sentit dels recursos del poder. Prou. Que déu n’hi do! Sort que ara s’ha apuntat a la llengua. Algú el deu estar pressionant. Com sap esmunyir-se i adoptar a cada moment el paper que li cal!
  Bon treball, JAUME. Aportant dades interessants com sempre. Bon estiu!
  • Aparell
   borinotus | dimecres, 5 d’agost de 2009 | 18:06h
   Això és el que volia dir. La gent que mana al PSC és gent d’aparell pura i dura. Passa en tots els partits com ja he dit en alguna ocasió però al PSC això arriba al límit. Gent que puja esglaons pels serveis al partit i no als seus votants. Votants que alhora són acrítics. Recordeu allò que diuen que va dir en Corbacho, que podrien posar de cap de llista un porc i hi sortiria elegit.
 • ..//..
  rginer | dimarts, 4 d’agost de 2009 | 10:41h
  Una bona reflexió, sí senyor. El que més m’emprenya en aquest el nostre país, és que no sabem viure en català normalment, sense fer escarfalls, ni buscar-hi tres peus al gat …. Hem estat sempre un país de pas i han vingut a viure gent d’arreu.
  Si parlem en català habitualment, amb normalitat, no hi ha problemes amb la gent que no el parla, d’aprende’l. Ara bé, els polítics polititzant la llengua han fet molt de mal. Estic d’acord amb tú que el senyor Montilla parla bé el català, malgrat que el seu caràcter és d’una persona de poques paraules i de ser un orador francament dolent, sense gràcia ni carisma.
  Et desitjo unes bones vacances amb la família !
  • Hi ha coses molt senzilles
   borinotus | dimecres, 5 d’agost de 2009 | 18:03h

   Però tenim tendència a complicar-nos-les. Hi remarco el “nos” que segons què no podem donar la culpa als de sempre sinó que és responsabilitat de tots nosaltres.

   Bon estiu a tu també!

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s