Lohapa Financera

borinotus | 2- Socials | dijous, 9 de juliol de 2009 | 19:08h

Recordeu allò de “El sistema bancari espanyol és dels més sòlids del món“?

Doncs mesos després el govern espanyol ha aprovat el Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) que te una dotació inicial de 9.000 milions d’euros detinada a reforçar la solvència de les entitats crediticies (o sigui, que no es quedin sense diners) i a facilitar les fusions de cara a garantir la seva viabilitat futura (o sigui, que no acabin tancant).

Doncs menys mal que el sistema és l’enveja del món mundial!

I el més curiós és que fa uns dies que la facilitació de fusions la volen promoure, i sembla que d’un dia per l’altre  hi tinguin molta pressa, entre entitats com les caixes d’estalvis catalanes que no és que estiguin precisament en cap situació alarmant.

La diferència bàsica entre els bancs i les caixes d’estalvis és que els primers són privats, poden cotitzar en borsa i repartir beneficis entre els seus accionistes mentre que les segones són entitats privades sense accionistes que tenen l’obligació de reinvertir els beneficis en objectius d’interès social.

Per la resta són practicament iguals, poden donar crèdits i prèstecs, custodien estalvis, etc…Però en general les caixes tenen un cert arrelament al territori i són més properes als particulars i a les petites empreses. (La Caixa és una mena de rara avis en aquest sentit donada la seva grandària).

I si les caixes d’estalvis no tenen accionistes ni donen beneficis, qui mana allà? Doncs aquesta és una prerrogativa de els comunitats autònomes. I arribats a aquest punt es poden fer dues coses: Triar els dirigents més capacitats per a que actuin amb profesionalitat o ficar-hi gent per interesos polítics.
Com més gran és l’entitat més s’opta per la segona opció.

Com que la temptació és molt gran i el sistema molt opac això ha estat camp abonat per a crear entitats fantasmagòriques dirigides per gent que es mou per criteris partidistes i que només han de patir per si en algun moment canvia el govern. Recomano la lectura de “Societat Limitada” de Ferran Torrent on hi ha capítols molt il·lustratius de com funcionen aquestes entitats i el poder que  tenen en decidir donar o no finançament  a partits polítics. En aquesta novel·la es parla de Bancam, entitat imaginària però de fàcil identificació. També hi ha casos reals ben il·lustratius com la lluita de poder a Caja Madrid entre faccions del PP que va acabar amb situacions rocambolesques i activitats d’espionatge.

Vist això hi ha qui pensarà que realment cal una reforma del funcionament. I és cert  que cal, però el que es proposa precisament no sembla el més adient.

Per què? Doncs perquè es canvia d’amo (de govern autònom al gover central) sense cap garantia que canviï el sistema.

Perquè s’ha començat a promoure fusions entre les petites  caixes d’estalvis catalanes que no tenen aquest caràcter polític tan acusat. Una cosa és que  de motu propio decideixin fusionar-se per a crèixer o per a aguantar millor la crisi. Una altra cosa és que el govern espanyol ho promogui i els doni diners per a fer-ho cosa que a la pràctica vol dir que n’adquireix participacions  i per tant en pren el control de llur gestió.

Perquè, com diu en aquest article el Doctor en Economia Emili Valdero, és una invasió de les competències catalanes i a més es faran servir els nostres diners per a que l’Estat espanyol compri les nostres caixes.

Perquè amb el FROB el dret de veto a una fusió o adquisició d’una caixa d’estalvis ja no és del govern autònom sinó de l’Estat. La Generalitat podria vetar que, posem per cas, Caja Madrid comprés Caixa Sabadell però no està tan clar que l’Estat tingui molta preocupació en que les entitats creades i arrelades a Catalunya quedin en mans foranes. La sensibilitat social que han de tenir aquestes entitats serien diferent depenen des d’on siguin dirigides.

Tres comentaris breus per a acabar:

-Hem de reconèixer que si més no ara fan servir mètodes una mica més refinats per a acabar amb el teixit financer català. Amb Banca Catalana van ser més expeditius. Llegiu això.

-Tothom recorda, i va criticar, que als Estats Units es dediquessin diners públics per a la salvació d’empreses i bancs. Si més no allà tot està fiscalitzat per la Cambra de Representants i periodicament han de presentar-hi comptes de com, quan, quant i perquè s’han gastat els calés i vigilar que es tornaran. La premsa també ho vigila. Per aquestes latituds encara és hora que algú ens expliqui com s’està gesiotant i qui es reponsabilitza de la situació i la gestió de la Caixa Castilla-La Mancha, la primera que va petar.

– Fa uns dies em va trucar un director d’oficina del BBVA. Volia acomiadar-se ja que els tancaven l’oficina El mateix dia vaig llegir al Confidencial Econòmic de l’Avui que el director d’aquesta entitat, Francisco Gonzalez, és dels directius bancaris més ben pagats d’Europa amb uns augments escandalosos de sou i altres prerrogatives. Malgrat que els bancs són entitats privades no es lliuren tampoc d’aquesta plaga.
La història d’aquesta entitat és un altre intent de Lohapa en aquest cas contra les entitats basques. Es van treure Argentaria de la màniga (un conglomerat de bancs públics com ara el Banc Exterior i la Caixa Postal) que ningú no es creu que tingués prou poder per a menjar-se el gegant basc. El tal Gonzalez n’era el dirigent. El següent pas és que la seu social la canviïn a Madrid però de moment no ho han aconseguit.

——————————————————————————————-

Us agrada aquest blog? Podeu votar per ell als Premis Bloc Catalunya a la categoria de Blocs Personals
——————————————————————————————-

Font de la imatge: http://www.lamalla.cat

Comentaris: 5
 • Anònim | dijous, 9 de juliol de 2009 | 21:28h
  1) Això dels 9.000 milions és una broma? Amb aquesta xifra no n’hi ha ni per començar a tapar el forat. Crec que a una caixa petita com CCM el govern espanyol ja la va avalar per un import que era una xifra com aquesta.

  2) El millor sistema financer del món? Això del fondo de provisión anticíclico para insolvencias és una collonada com una altra. En algun apunt ja vaig explicar que quan més crisi hi hagi, més hi hauran d’aportar els bancs. Per explicar-ho d’una manera senzilla, quan més necessiten les entitats líquid, resulta que és quan més han d’aportar al fons. D’anticíclics no en tenen res, la paraula és només un tecnicisme que s’han inventat per fer més bonics articles propagandístics com aquest: La UE adopta el sistema de provisions d’Espanya. Estem apanyats si la UE es pren com a exemple el sistema financer espanyol.

  3) El que més està reduïnt els beneficis a les entitats ara mateix, són precisament les provisions. Això està provocant que les entitats accelerin els processos judicials i retirin el crèdit el màxim possible. (Potser ja és bo que això passi, però és que si fossin provisions anti-cícliques això hauria d’haver passat fa un parell d’anys, i no ara, que estem entrant al pic de la crisi).

  4) Comptablement es poden fer les trampetes que es vulguin per amagar el deute. Tot depèn de la màniga ampla del Banc d’Espanya, és a dir, depèn si el govern et vol salvar o no. I és clar que a part del FROB, els inspectors del Banc d’Espanya s’estaran mirant amb lupa aquelles entitats que l’estat es vol engolir, mentre deixarà una autopista lliure de peatge a aquelles que ja tenen controlades.

  Ho tenen tot molt ben pensat, i el pitjor de tot és que al carrer aquest tema no preocupa gairebé ningú. Són més importants els fitxers del Real Madrid d’aquest any. Podem discutir si és convenient la capacitat que tenien les comunitats autònomes d’intervenir en les caixes, però està clar que amb el FROB el que es busca és que sigui l’estat central qui controli les caixes catalanes. I si aquestes acaben amb la seu social a Madrid es perdran un munt de llocs de treball qualificats, i serà un cop molt dur per les petites i mitjaanes empreses catalanes que ho tindran molt més difícil per aconseguir crèdit.

  Clar que tot això en una societat on s’ha alienat a la població en l’odi als bancs i al sistema financer, és impossible d’explicar. I curiosament els mateixos que generen amb els seus mitjans tot aquest rebuig a les entitats financeres, seran els que a les postres les acabaran controlant.

  • latrappola | dijous, 9 de juliol de 2009 | 21:30h
   Era jo, no sé perquè m’ha sortit com anònim.

   Martí

   • borinotus | divendres, 10 de juliol de 2009 | 14:18h
    Ja t’havia reconegut.

    Ja veurem com acabarà això. El creixement economic espanyol s’ha basat en la construcció i el totxo que estan en crisi, i també en l’especulació financera. Fum tot plegat.
    Vaig comentar amb un auditor que conec això que explico al final del BBVA i em va deixar anar que moltes d’aquestes coses no s’aguantarien sense interessos de l’estat pel mig que els permeten molt. És curiós que comencin a voler control·lar (que no regular o posar ordre i eficiència) les caixes catalanes i no els grans bancs o entitats raríssimes que han sortir en algunes autonomies i que no se sap com aguanten.

 • el full de ruta
  Jordi Carbonell | dijous, 9 de juliol de 2009 | 20:27h
  Més d’un cop he denunciat que, a diferéncia dels catalans, els espanyols si tenen un full de ruta per acabar amb “el problema catalan”. La creació d’aquest full de ruta neix el 24 de Febrer de 1981. Va començar amb l’eliminació del grup socialista català, va continuar amb la LOAPA, li va seguir la LOFCA, etc… I ara la cirereta al pastis la FROB. Contra la independéncia dependéncia, la economica l’altre no serveix per res.
  • Estat autonòmic
   borinotus | divendres, 10 de juliol de 2009 | 14:11h
   Ara està de moda criticar les autonomies per multiplicació per disset de la despesa d’una gestió que si es fes des del govern central seria més barata.

   L’estat autonomic es va crear per a diluir les aspiracions catalana i basca i un cop fet això ara se’l volen carregar. No és feina nostra defensar-lo. Ni ens interessa ni ens surt a compte i tant la seva creació com desenvolupament s’ha fet en contra nostra.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s