Petroli català (del que no veiem ni un cèntim)

borinotus | 2- Socials | dimecres, 1 de juliol de 2009 | 19:05h
El passat 24 d’abril el diari Avui publicava aquest article:

Davant del delta de l’Ebre i a 43 quilòmetres de la costa de Tarragona, hi ha la plataforma petroliera Casablanca, propietat de Repsol i Cepsa. El consell de ministres del passat 20 de febrer va aprovar un decret pel qual se’ls concedeix una pròrroga de deu anys en la concessió d’explotació d’aquesta plataforma.L’extracció de petroli va començar el 1977 amb una plataforma flotant i el 1982 s’hi va instal·lar una plataforma fixa que recolza sobre el fons marí, en una zona amb 162 metres de profunditat, i que està connectada amb un oleoducte amb la refineria de Repsol a Tarragona.

L’existència d’aquesta plataforma ha fet possible explotar altres pous de petroli descoberts a les seva rodalia, com el pou Rodaballo, el 1996; el Boquerón, el 1997; el Barracuda, el 2000, i el Chipirón el 2001, que es connecten amb la plataforma mitjançant instal·lacions submarines. L’extracció de petroli de la plataforma Casablanca va assolir el seu màxim el 1983, amb una producció mitjana de 58.000 barrils diaris. Actualment, se n’extreuen només uns 4.000 barrils diaris, ja que molts pous s’han anat exhaurint. L’any 2008 el preu mitjà del barril de petroli va ser de 97,64 dòlars i la producció anual de la plataforma Casablanca va ser propera als 1,5 milions de barrils a l’any, cosa que equival a un valor de 145 milions de dòlars.

L’àrea del mar en què un Estat té drets especials d’exploració i explotació dels recursos naturals s’anomena zona econòmica exclusiva (ZEE) i s’estén fins a una distància de 200 milles nàutiques (370,4 quilòmetres) de la seva línia de costa. Si Catalunya fos un Estat independent, tindria la plataforma Casablanca dins de la seva ZEE i en podria treure profit. Ara Catalunya no en veu ni cinc, del seu petroli.

(El destacat en negreta és meu)

 

Fa pocs dies varem saber que Repsol-YPF començarà l’extracció de petroli de dos nous pous (en relitat fa quinze anys que es coneixen però la tecnologia de llavors no en premetia una explotació rendible).

Segons la mateixa empresa, calculen que la vida d’aquests pous estarà entre 5 i 7 anys i el total de producció de tots els jaciments actius arribarà als gairebé vuit mil barrils diaris. (A la web parlen del total de producció de tot l’estat espanyol però tots els pous llevat d’un es troben a Catalunya i a més són els més productius).

En realitat no es tracta de grans xifres si comparem amb els països de l’OPEP i de fet representa un volum molt petit del nostre consum però actualitzant les xifres que donava l’article de més amunt tenim que:

Si a hores d’ara el barril de Brent va a uns 71,10 USD (fa un any estava a 147$) i tenim una producció de 8000 barrils diaris el resultat seria de 568.800,- dòlars diaris.

Com que a data d’avui el canvi €/$ és de 1.4096 el resultat seria de 403518,73 EUR diaris.

Ara calculeu pels cinc o set anys que pot estar en actiu la plataforma.

He fet servir el preu del cru a data d’avui però com sabem això és quelcom que va variant diariament. Durant els darrers mesos el preu ha estat força baix (cosa que ha repercutit en l’índex de preus) però la previsió és que vagi pujant. Així mateix he fet el càlcul amb el canvi de divisa d’avui la qual cosa no dóna un resultat gens exacte del que seria la realitat. És simplement per a fer-nos una idea del que parlem.

Això, a més, de cara a l’estat espanyol no compta com a contribució catalana a la solidaridad interterritorial sinó que és propietat directa de l’estat.

En qualsevol cas sembla clar que la situació no s’assemblarà gens a aquesta del video:

Imatge: Plataforma Casablanca. Extreta de la web http://www.repsol.com
——————————————————————————————-

Us agrada aquest blog? Podeu votar per ell als Premis Bloc Catalunya a la categoria de Blocs Personals

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s