Atemptat al metro de Moscou

borinotus | 2- Socials | dimarts, 30 de març de 2010 | 14:54h

Ahir un doble atemptat al metro de Moscou va causar una quarantena de morts i una setantena de ferits.  És el tercer gran atemptat d’aquestes característiques a Europa. Vés a saber si acabaran fent controls al metro tal com es fan als aeroports….

Sense que hi hagi de moment cap confirmació oficial sembla que l’autoria va ser per part de terroristes caucàsics. Concretament de “vídues negres” txetxenes, dones que s’immolen en atemptats en represàlia per la mort del seus marits, fills o germans a causa de la repressió russa.

Això és un símptoma de com d’enganyosa és la pau que havien imposat Putin i Kadírov i que aquest oblidat conflicte és lluny de resoldre’s. És més, l’ala més dura del Kremlin i de la societat russa ja demana venjança cosa que fa pensar en una nova espiral de violència. Violència que, com ja ha hem vist anteriorment, portarà afegida una repressió de la llibertat d’expressió amb el risc de mort per a qui gosi informar del que hi passa.

Fa gairebé un mes vaig fer un apunt commemorant el Dia de Txetxenia i allà vaig dir que els països caucàsics de majoria musulmana tenien, des de la caiguda de l’URSS, un ull posat a la Turquia kemalita i un altre a Al-Qaeda. Sembla que qui hi va guanyant posicions és aquesta darrera opció.

Evidentment que l’únic culpable d’un crim és qui el comet. L’únic. Per molta ràbia i per molta injusticia que hom hagi patit res no justifica la mort d’innocents. I no oblidem que, com digué Joan Fuster, les causes que demanen màrtirs acaben fent inquisicions.

Tanmateix una implicació més gran i decidida de la comunitat internacional en el conflicte podria fer alguna cosa per a evitar aquest augment de la bogeria islamista.  Però sembla que ningú està per aquesta tasca. Ni la premsa n’informa (només en casos molt greus com aquest) ni molts defensors dels drets humans que criden i s’esgargamellen en altres conflictes (la violència dels quals no es pot ni comparar a aquest) aquí diuen res  (ni demanen boicots), ni els governs occidentals volen fer emprenyar gaire el gegant rus (no sigui que li doni per rearmar-se o per tancar l’aixeta del gas).

Imatge: Pravda.ru

Comentaris: 5
 • Diuen
  Anònim | dimecres, 31 de març de 2010 | 21:45h
  que ja els està bé el conflicte del Caucas doncs els serveix d’excusa per exercir la repressió contra la dissidència interna.
 • ..//..
  rginer | dimarts, 30 de març de 2010 | 16:14h
  Tot està brut, molt brut ….els valors es van perdent. No ho sé, però mirant al cel, els núvols són cada vegada més negres.
  Bones reflexions i bon apunt, Jaume, com sempre. De fet, hem de continuar denunciant i apuntant reflexions.
  • Bandegem el pessimisme
   borinotus | dimecres, 31 de març de 2010 | 14:34h
   Hem d’estar alerta en allò que representa un pèrdua de llibertats. Tanmateix és cert que hi ha coses que van a pitjor però en una perspectiva històrica hem anat progressant. Hi passen núvols negres i tempestes i sempre hi passaran però hem d’estar preparats per a afrontar-los fins que escampi (i fer el posible per a que escampi com més aviat millor).

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s