El Vaticà fa d’estruç

borinotus | 2- Socials | dissabte, 10 d’abril de 2010 | 01:58h

Durant la passada Pasqua hi havia qui esperava un pronunciament del Vaticà en relació amb la gran quantitat de casos d’abusos a menors per part de membres de l’Esglèsia Catòlica que estan sortint a la llum els darrers dies. L’única cosa que va haver-hi va ser un cardenal que va dir que calia no fer cas de les tafaneries i un altre càrrec que va comparar les acusacions amb l’antisemitisme. Comparació  d’un mal gust inadmissible venint com bé de la institució creadora d’aquesta mena de racisme i feta durant les celebracions que més han contribuït a propagar-lo.

Suposo que la relliscada era deguda a les presses. De fet,  era una actitud massa optimista esperar-hi uns disculpa, rectificació o explicació. Les coses  a la Santa Seu van a poc a poc. Fan l’estruç fins que escampa i encara així…. Recordeu que van trigar uns cinc-cents anys en  disculpar-se per allò de Galileu (o potser el “perdonaven”? No ho recordo bé), o sigui que….

Bé, anem al tema. Un dels errors de les religions (i d’algunes disciplines de coneixement) és el fet de considerar la realitat escindida en dues parts: l’espiritual i  la sensorial, ànima i cos.
Segons això aquell que vulgui aspirar a un coneixement més elevat ha de desvincular-se de tot allò que són les necessitats corporals com si hom pogués comprendre el món sense viure-hi. Tan parcial és caure en l’hedonisme dels sentits com prescindir-ne completament.

Tanmateix, alguns homes sants s’han retirat del món i han viscut com a eremites. Des del príncep Gautama a Simeó l’estilita. I diuen que van ser coherents amb la seva vida. I això és cosa bona (és clar que si ni tan sols menjaven poca esma devien tenir per a tenir d’altres apetències).

Però la cosa és complica més quan hom arriba a considerar el cos com a una cosa bruta i vergonyant. I que cal martiritzar-lo per tal de purificar l’ànima. D’aquí al sadomasoquisme hi ha un pas i el catolicisme  (però no pas en exclusiva!) n’és ben versat. Prou es veu en algunes de les manifestacions d’aquestes darreres celebracions, i en algunes expressions del tipus “Déu estreny però no ofega” (coi de sàdic!), o en les tortures i crema a les fogueres de bruixes, heretges, marrans, lliure-pensadors, etc…

Però entre els pastors que viuen al ramat deu ser més difícil reprimir-se. Curiosament el catolicisme és l’única gran religió que obliga al celibat dels seus sacerdots. Ni els pastors, ni els rabins, ni els imams ho fan, al contrari se’ls anima a tenir família.

I és clar, tant de reprimir-se un impuls natural quan no poden aguantar més la vàlula d’escapament pot arribar a ser la pitjor i més repugnant possible. Sense voler fer-hi broma, estic segur que molts es penedeixen un cop calmada l’escalfamenta (almenys el primer cop) i en fan penitència però són novament temptats pels seus desitjos reprimits i entren en una espiral cada cop més devastadora. I per molt que es confessin i facin penitència això no serveix de gaire a les víctimes si no es lliuren a la policia (això sí que seria una mostra real de penediment).

 I què hi ha de fer l’Esglèsia? N’hi ha qui diu que ha de permetre el matrimoni dels sacerdots. Així els seus impulsos naturals estarien “ben enfocats”. Bé, no se. Per mi ja s’ho faran. No pertanyo a la institució catòlica (ni a cap d’altra de cristiana) i per tant no em crec legitimat per a dir com s’han de regular. Però si que puc suggerir que donat que a ningú se li obliga ara a ser catòlic si troba que els requisits per a ser-hi no són els correctes pot triar una altra esglèsia. Des que, diu la llegenda, Luther va penjar a la porta del Palau de Wittenberg les seves tesis que hi ha moltes confessions cristianes diferents i posibilitat de crear-ne de noves.

I els pederastes? Doncs a la presó és clar. Aquí qui ha de parlar és la Justícia no l’Esglèsia.

I per cert, és ben curiós que hagin sortit casos de pederàstia  (com és que surten tots alhora i de cop?) als Estats Units, Irlanda, Itàlia, a Mèxic…i no a la catòlica i opusdeista Espanya….i això que segons alguns els adolescents van provocant.

Bé, sobretot que hi hagi càstig per als pederastes, justícia per a les víctimes….i equanimitat entre els que ara s’esquincen les vestidures. Recordo el cas d’un pub gay on es prostituïen nois menors d’edat i en que alguns famosos van ser acusats i certa progressia va parlar de “croada contra l’homosexualitat”. O el manifest que alguns artistes van signar en favor de la llibertat de Roman Polansky que va fugir d’Estats Units per haver abusat d’una adolescent menor d’edat….Llegiu aquest article publicat l’altre dia a l’Avui per Ferran Saez Mateu i reflexionem-hi.

Comentaris: 4
 • Ja s’ho faran?
  Llaudal | diumenge, 11 d’abril de 2010 | 23:53h
  Respecte del celibat, entenc el teu ja s’ho faran. Però considerant el pes que encara tenen en la nostra societat (com per exemple, sense dir res, fan canviar la programació televisiva de l’anomenada Setmana Santa!), jo crec que els hauríem d’exigir que renunciessin d’una vegada per totes al celibat. Si es casessin, no només la seva libido tindria una sortida normal sinó que deixarien de fer aquesta prèdica implícita i constant de considerar la repressió sexual com una conducta superior i santificadora. De fet el celibat religiós és tot el contrari, una perversió. És una conducta inhumana que ens fa mal de tenir al costat. Tant com veure una dona tapada amb una burka pel carrer. Igual o pitjor.
  • Doncs sí, ja s’ho faran
   borinotus | dilluns, 12 d’abril de 2010 | 14:28h
   No em considero legitimat per a dir a una associació a la que no pertanyo com ha de ser les seves normes internes. Com deia si els que hi creuen no hi estan d’acord poden triar altres confessions cristianes que els permetin casar-se, ser homosexuals o fer missa si ets dona.
   Sobre el paper que te a la nostra societat, trobo molt hipocrita que un govern que es diu d’esquerres (parlo del govern espanyol) no sigui capaç d’anul·lar el Concordat amb la Santa Seu que és antidemocràtic i discriminatori. Sembla com si ja els anés bé mantenir una Esglèsia forta per a poder atiar la flama de l’anticlericalisme quan les coses no els van bé i així despistar. Si no existit aquest Concordat i l’Esglèsia s’hagués de mantenir dels seus fidels veuriem quina força te realment.
   Sobre el burka, per mi el mateix. No puc dir a l’Islam (o una part d’ell) com han de ser els seus rituals interns.  Que és un símbol de sotmetiment de la dona? Sí, però prohibint el burka desapareixerà la visió molestosa però no la dominació.
 • Honestetat
  JRRiudoms| Adreça electrònica | dissabte, 10 d’abril de 2010 | 08:45h
  és el que he trobat en la seva reflexió. I molt interessants, també, els artícles.

  Hi ha alguna excepció en allò de la “separació” entre cos i “ànima”… quelquns creiem què el cos és el temple de l'”esperit” i de més coses, i que el “tot” forma una barrega difícil de d’escriure… però això avui no toca.

  ¿Què li sembla la, per a mi, rentada de cara i proselitisme que fan els mitjans de comunicació de titularitat pública a l’Esglèsia catòlica?

  Bé, moltes gràcies per la seva reflexió (val més que no pas molts sermons). Me pareix que el criticaràn per totes bandes, però deu estar acostumat… i és primavera!

  Atentament

  • borinotus | dilluns, 12 d’abril de 2010 | 14:35h
   Allò de la separació entre cos i anima és un tema llarg i només volia fer-hi una pinzellada per a situar la qüestió.

   Sobre allò dels mitjans públics, trobo que una cosa és informar d’una tradició arrelada i una altra cosa és que això t’obligui a canviar la programació. Bé, és un símptoma de no saber o no voler aturar el poder de l’Esglèsia Catòlica i mantenir un privilegis que són obsolets i fora de lloc com deia a la resposta al comentari anterior.

   Bé, tota crítica és benviguda sempre que sigui feta de forma correcta.

   Mercès pel comentari.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s