….posa la teva en remull

borinotus | 2- Socials | dijous, 13 de maig de 2010 | 18:46h

Ja dèiem que quan veiéssim la barba del grec pelar….

Bé, doncs ja tenim aquí el pla de mesures que caldrà prendre per a no caure a l’abisme. Retallades socials, congelació de sous,….

Ara ho comentarem. Però abans que res cal destacar el paper dels sindicats que s’han posat en peu de guerra. No deixa de ser indicatiu que amb quatre milions d’aturats (el 20% aproximadament de la població activa de l’estat espanyol) i de la precarietat laboral de molts dels que treballen, els sindicats desenterrin la destral quan es toca els sous dels funcionaris (els quals si més no tenen feina assegurada de per vida a més de triennis, dies d’assumptes personals i no se quantes coses més).

I cal afegir que Zapatero pot ser un inútil que va aprendre economia en dues tardes, però que la situació aquesta fa molts de temps que es veia venir. I no calia saber-ne gaire, d’economia (jo no en se gaire, de fet).

Qui ho volia veure ja ho veia, i ho advertia.  Una economia basada en turisme i totxo crea un globus que tard o d’hora es desinfla. La dèria de Zapatero de repartir calés a tort i a dret per a tenir tothom content no podia acabar bé.  S’ho creia de debó que així arreglava les coses o feia com l’estruç per a no veure el que no li agradava?.
Si algú rep diners o serveis és perquè algú els paga. Pots invocar drets adquirits i justicia social que si estires més el braç que la màniga acabaràs plorant. I el més cruel de tot és que de calés n’hi havia…però se’ls han gastat on no devien.

Recordeu els quatre-cents euros repartits de forma indiscriminada (és a dir, tant si et calien com si anaves sobrat)? I el Pla E, que va destinar milers de milions d’euros en obres de dubtosa utilitat amb l’únic objectiu de tenir col·locada un munt de gent que treballava a la construcció?.

Són només dos exemples. Com a contrast amb aquesta alegria malbaratadora tenim la Llei de Dependència, feta amb el cul i envaint competències traspassades (amb, ai las!, la col·laboració entusiasta d’ERC) i que no s’ha pogut portar a terme ja que no hi ha prou recursos. Ara, en canvi les prestacions previstes per la llei seran retallades.

Deia al començament que això fa temps que es covava. Zapatero hi posa la cirereta al desfifaci però fa anys i anys i governs i governs que es malbaraten els diners de forma escandalosa en coses que són les que podrien començar a retallar.

1-El primer exemple que a molts li ve al cap és la monarquia. I sí, així és, però ja veureu com faran algun gest, algun petit “sacrifici” per a quedar bé i prou. De moment, quan la família reial s’ha d’operar fa que paguin els catalans.

2-La caverna fa temps que brama en contra de la multiplicació de la despesa autonòmica.  I que voleu que us digui? En certa manera tenen raó. L’autonomia va ser un invent català i basc per a encaixar a Espanya. Una mena de pacte (pacte forçat, ja que Macià el que va voler era un Estat propi confederat a Espanya, és a dir, junts (llavors no hi havia Unió Europea i no hi havia cap altra opció) però les condicions les posem nosaltres). En acabar el franquisme i per a que ningú no tingués “privilegis” es va donar autonomia a tot deu encara que no l’hagués demanat ni sabés que cosa era. Callaven boques i aigualien les aspiracions catalanes. L’homòleg del President català ja no era el president espanyol sinó el president extremeny o el de la Rioja per exemple.
Però aquest intent no reeixit d’apaivagar les aspiracions catalanes els  (ens) ha costat un ull i un ronyó.
Tanmateix no es veu gaire seriositat en els clams neouniformistes. Tant PSOE com PP s’han fet els seus cortijos i feus i qualsevol els treu ara ( a banda que hi ha un munt de funcionaris que en viuen). Quan parlen de retallar les autonomies ho fan mirant a Catalunya. I aquí hi ha molt babau que reacciona defensant l’Estat de les Autonomies. No és cosa nostra, aquesta sangonera la van crear contra nosaltres i és estúpid sortir ara a defensar-la. El nostre horitzó ja és (ja era) un altre.

3- Des del 1984 existeix el Plan Empleo Rural. Una iniciativa que permet rebre sis mesos de subsidi a canvi d’haver treballat poc més d’un mes. I anar fent. En algun lloc ja he comentat que a poc de posar-se en marxa vaig sentir una persona pertanyent a CCOO d’Andalusia que deia que aquest sistema només feia que la gent no busqués feina i que no podia ser que els treballadors s’acostumessin a viure de subsidis i ajuts.
Segons sembla, des de fa uns anys viure d’aquesta manera és el summum del progressisme i l’esquerra.

4- Cal que hi hagi funcionaris. No hi ha cap estructura estatal que pugui funcionar sense. Però cal que hi hagi els que calguin i prou.  Una de les tàctiques per a crear ocupació ha estat la de convocar oposicions per a places que poca falta feien. Famosa és la dada que informa que a Extremadura el 22% de la població és funcionària. Preguntem-nos que és exactament el que fa que un territori com aquell sigui tan complex de gestionar que necessita tanta burocràcia.
És un cas extrem, però arreu de l’estat espanyol és igual. Precisament on el rati funcionaris/població és més baix és a Catalunya.

6- I parlant de retallar despesa de les administracions públiques podrien fer desapareixer algun ministeri: Cultura (si està tot traspassat per a què serveix?), Habitatge (què hi fan exactament?), Igualtat (Un invent que és pura façana),…

5- Quants diners públics van a finançar els partits polítics? Encara més greu, quants van a parar als sindicats? Bon defensor dels treballadors deu ser un sindicat subvencionat. Com haviem d’esperar alguna cosa del dialeg (de sords) social?.
En tot cas podrien aprofitar i fer públics els comptes d’aquestes institucions, oi?

6- Bé, podriem seguir: Quants diners van a l’Esglèsia Catòlica en aquest estat no confesional? Quants diners s’han gastat en autovies innecesaries per on no veus passar cap cotxe en kilometres? Quants diners esmerçats en portar el tren d’altra velocitat a llocs no prioritaris, una infraestructura que ens havia d’unir amb Europa i encara falten anys per a que arribi a la frontera? I mentre malbarataven diners menystenien inversions de futur com ara el Corredor Mediterrani….

I tot aquest malbaratament s’ha fet en bona part amb els diners rebuts de la Unió Europea. Els Fons de Cohesió, que havien de servir per a enfortir les economies dels estats europeus menys afavorits.També han sortit aquests diners de l’espoli català, és clar. Però això ja ho sabem.
El problema no és l’actuació de tal o qual govern, el problema és la viabilitat d’Espanya.

No he parlat de la retallada prevista pel govern català. I és que de fet tant se val, faran els que els mani l’amo.

Hi ha duess qüestions relacionades amb les retallades a causa de la crisi que no he esmentat perquè ho faré en propers apunts: les pensions i els diners públics donats a empreses privades.

Comentaris: 7
 • Completament d’acord
  valldalbaidi | dilluns, 17 de maig de 2010 | 19:31h
  Tot el que dius és cert (malauradament). I sols afegiré una coseta: amb la supressió del pressupost de la Casa Reial durant dos anys ja arribem als 15.000 milion d’€ que ve a ser aquesta retallada (La monarquia ens costa enguany 8,9 milions d’€)
  • Dada important
   borinotus | dimarts, 18 de maig de 2010 | 15:47h
   És clar que la monarquia no la suprimiran però un retall important per aquí, per defensa, algun ministeri que sobra,…i els 15000 ja els tens.
 • ..//..
  rginer | divendres, 14 de maig de 2010 | 06:56h
  No he llegit encara del tot aquest post teu, encara que així a primera vista, és contundent i seriós, com tots els teus articles d’opinió que ens regales. Només aclarir un punt (jo en sóc afectada); en la llei de dependència només han tret la retroactivitat que s’ha de pagar quan després de molts mesos ja t’han donat el vist-i-plau i autorització de poder rebre l’ajut demanat, en aquest cas, econòmic per la filla cuidadora. Això ferà que la paperassa vagi més ràpidament, i si no rebs la resposta en sis mesos, aleshores sí que pagaràn aquesta quantitat.
  Per cert, jo la tinc pendent encara, des de l’any 2007 ….. però l’expedient ja està tancat, barrat, i posa’t dins la nómina per pagar el mes de juny ….
  Torno a la lectura de l’article ….
  • Llei de dependència
   borinotus | divendres, 14 de maig de 2010 | 14:02h
   Segons tinc entés la llei de dependència ja funcionava força malament. En treure la retractivitat vol dir que els ajuts comencen quan els expedients són aprovats i no amb data de quan es van demanar. Si ja trigaven anys en aprovar-los entenc que el risc ara és que es demorin més.Potser m’equivoco.

   En tot cas retallar per aquí (i en les pensions) em sembla la forma més miserable de fer-ho.

   A banda de tot això cal dir que aquestes retallades són per a quadrar els comptes, no es tracta de mesures per a sortir de la crisi. Cap de les retallades estan pensades per a crear ocupació a mig o llarg termini, per exemple.

   • ..//..
    rginer | dissabte, 15 de maig de 2010 | 13:10h
    Tens raó, retallar per aquí és infame, però n’he vist tants d’ajuts diguem ‘universals’ fets per tothom que és al poder, sigui del color que sigui; s’ha fet tot a pedaços, des de fa molts anys, i ara tocar fer els sargits i no és tan fàcil.
    Encara no he llegit quines són les motivacions per el futur, si els de sempre ens hem d’apretar ben bé el cinturó.
    Els partits davant, ni tocar-los; pensar en país, en nació, recular, admetre els errors, arramangar-se, ai …. això ja són figues d’un altre paner !
    El meu petit pagament que ja està aprovat i enviat a nòmina, ja t’ho diré si me’l pagaran o no dins dels dos mesos següents, tal i com funciona ara el protocol, o hauré d’esperar un any més. Ja no vé d’aquí, espero des de l’any 2007 ……
    Bon cap de setmana !

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s