President Sunyol

borinotus | 1- Politics | dimecres, 9 de juny de 2010 | 00:26h

Coincidint amb la fase final del procés electoral a la presidència del Futbol Club Barcelona la revista Sàpiens ha publicat en el seu número d’aquest més un reportatge sobre Josep Sunyol, president de l’entitat que fou assassinat per l’exèrcit nacional espanyol al cap de poques setmanes de començar la guerra del 1936.
El reportatge inclou, a banda de la seva biografia i una entrevista al President Laporta, els intents que s’estan fent actualment per a trobar el cadàver a la serra de Guadarrama.
També fa uns dies van emetre un reportatge sobre ell a Barça TV.

Sunyol va ser un personatge força important a l’època. I popular: Fou elegit diputat al Parlament espanyol per ERC amb un gran resultat. Sobta que avui molta gent no el conegui, ni tan sols els aficionats culers.

La família de Sunyol eren propietaris d’una empresa que fou pionera en extreure sucre de les remolatxes, una necesitat derivada de la pèrdua, a causa de la independència, del comerç cubà de la canya. Per això se li anomenava “L’Altre Noi del Sucre“.

Amb el temps es va convertir en editor del diari La Rambla, un diari de gran tirada que parlava de política (fou fonamental en el llançament popular de la imatge de Macià: el sobrenom de l’Avi li van posar en aquest diari) i també d’esports. Es diu que tenia la redacció a prop de la font de Canaletes (on ara és el bar Núria) i que quan el Barça jugava en camp contrari hi penjaven una pissarra informant de l’evolució del partit. D’aquest fet arrencaria el costum dels aficionats de reunir-se en aquest punt.

Sunyol creia que l’esport era una eina importantíssima per a configurar una societat avençada, liberal, catalanista i demócrata. Mens sana in corpore sano, que deien els romans o Esport i Ciutadania que deia ell. Era una època efervescent la del primer terç del segle XX. Una generació es preparava per als nous temps que venien, uns nous temps i unes esperances que foren estroncades amb l’esclat de la guerra.

Quan va començar el conflicte bèlic Sunyol feia un any que era president del Barça. Va agafar les regnes del club en un moment complicat econòmicament i socialment. Ell el va redreçar. Cal afegir que va rebre crítiques per “barrejar política i esport” (us sona?).

L’agost del 1936 va anar a Madrid. En aquells moments era costum que molts personatges socials i polítics visitessin el front de guerra per a animar els soldats lleials així que es va apropar amb el seu vehicle (guarnit amb la bandera catalana com a cotxe oficial) a la serra de Guadarrama. Però el front en aquells primers dies de guerra era canviant i confús i es va ficar en territori enemic sense saber-ho. Va ser capturat i afusellat juntament amb la gent que l’acompanyava.

El règim franquista va obrir un expedient contra Sunyol temps després per comunista, separatista i alguna cosa més. L’expedient fou tancat  l’any 1944 per incompareixença de Sunyol. Humor negre aquest de la justícia espanyola. (I encara continuen, recordem que fa uns dies han condemnat Pepe Rubianes després de mort per insultar a l’alcalde de Salamanca. Ells en canvi poden insultar quan vulguin que no els passa res).

No és casualitat aquest sobtat interés sobre Sunyol. A finals d’aquesta setmana els socis del Barça triaran qui serà el nou president del club. I hi ha un cert temor a que la desacomplexada recuperació de la  catalanitat del Barça quedi en suspens. Ja ho veurem. No en sóc soci però també estic una mica a l’expectativa. Tant de bó que el nou president sàpiga estar a l’alçada del moment que viu el país i sigui digne del club i de la història que representa.

Foto: Josep Sunyol i Lluís Companys, els dos presidents assassinats.

Comentaris: 2
 • Laporta ha obert un camí
  Llaudal | dijous, 10 de juny de 2010 | 00:02h
  Encara que no surti un president tan catalanista com ell, el Barça ja no tornarà a la difuminació de l’era Núñez i Gaspar.
  • Al final, Rossell
   borinotus | dilluns, 14 de juny de 2010 | 18:35h
   Dels candidats he sentit més el que en malparlen que no les propostes de cadascú. I en tot cas tampoc sabria jutjar quin dels programes és millor.
   Bé, ja veurem que passa.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s