Quan la barba del grec vegis pelar…..

borinotus | 2- Socials | divendres, 7 de maig de 2010 | 14:54h

Recordem que Zapatero i el seu equip van  qualificar el sistema financer espanyol de ser dels més sòlids d’Europa, que va dir que la crisi no ens afectaria, que no hi havia crisi, que ja n’haviem sortit o estàvem a punt de fer-ho, que no s’arribarien als quatre milions d’aturats…..

Bés doncs, Zapatero considera una “absoluta bogeria” la idea que Espanya necessiti un ajut com el de Grècia

Tenint en compte els precedents val més posar-se a còrrer….I més considerant que la grandària que te  l’estat espanyol és molta més que la de Grècia i la solidaritat dels alemanys deu tenir un límit.

Efectivament, si un es posa en la pell d’un treballador alemany hom veura que hagut de patir (i continua patint) mesures severes per a paliar els efectes de la crisi i que ara ha de sortir al rescat de qui no ha fet els deures.

Exemples? Doncs a Alemanya han hagut de fer un pla de retard de l’edat de jubilació fins al 67 anys, a Grècia fins ara el projecte era ampliar-la fins als….63!
A Alemanya els ciutadans i les empreses tenen de fa temps dificultats per accedir a crèdits mentre que a Grècia aquests es donaven alegrement…..

Encara més escandalós Grècia maquillava els seus comptes per tal de millorar la imatge de la seva economia per a poder “col·locar” el seu deute al mercat i obtenir liquiditat per a mantenir el ritme de despesa pública desorbitat en un país on (com passa a moltes zones de la Mediterrània però no exclusivament) hi ha una gran part de la població que o bé rep subsidi etern o bé viu de l’estat. El banc nordamericà Goldman Sachs va col·laborar amb aquesta enganyifa i va poder així seguir venent productes tòxics.

Amb quina cara es deuen quedar ara els treballadors  i pensionistes alemanys en veure que aquells que han dilapidat els diners que els han donat ara estan en un mal tràngol i han de posar més cales per a salvar-los?

 

Doncs la mateixa cara que se’ls queda als catalans quan veuen que “les autonomies pobres” tenen cobert al seu sistema sanitari des del dentista fins al canvi de sexe, o que els pagesos treballen dos mesos i viuen la resta de l’any de subsidi, o que un de cada cinc extremeny és funcionari (sense tenir ni la meitat de les competències traspassades que te Catalunya) o que tenen autovies gratuïtes per les que no passen gaire cotxes, o…..mentre que els catalans cada cop estem pitjor.

 

Grècia (i Espanya, i Portugal i Irlanda) és a Alemanya el mateix que Espanya és per a Catalunya: Una munyidora malbaratadora.

La diferència està en que nosaltres estem obligats per llei i per força a ser “solidaris” mentre que els països del nord d’Europa si llencen salvavides és per a intentar mantenir la moneda estable i no enfonsar-nos tots. A més, una altra diferència és que els ajuts a Grècia s’hauran de tornar…Lògic, que ningú no pensi ara que pot anar fent el destraler amb els comptes públics que vindran sempre els germans grans al rescat….

 

Després de tot Grècia és una economia relativament petita. I si ha costat i costarà déu i ajuda fer la tasca de reflotament potser si una situació similar passa en una economia més gran es pot arribar a la conclusió que no paga la pena sortir en el seu ajut i que val més que surti de la zona Euro fins que  (més o menys ) pugui tornar a complir els requisits de Maastricht. Estic pensant obviament en l’estat espanyol. L’advertiment de que podia quedar fora de l’euro ja s’ha fet algun cop…i malgrat tot hi continua la por a emprendre les reformes necessàries i es juga al qui dia passa, any empeny i a veure si demà escampa.

La tempesta hel·lènica (que ja s’ha cobrat tres morts causats pels coctels molotov dels manifestants) hauria de fer veure que ajornar les decissions impopulars sine die no resol els problemes i que quan no hi ha més remei que fer-hi front les decisions seran encara més impopulars.

 

Espanya no és Grècia, s’esgargamellen a dir tots ara. Cert. Malgrat el dèficit públic galopant i la vergonyosa xifra d’aturats si més no ningú no ha acusat l’Administració de falsejar dades…..de moment, que tenir unes dades de l’atur calculades amb dos metodologies diferents que donen resultats dispars no es que doni gaire confiança i fa que hom sigui escèptic quan hi ha noticies lleugerament positives.

 

 

 

 

Imatge: Timesonline

Arxius: Storm
Comentaris: 5
 • ..//..
  rginer | dissabte, 8 de maig de 2010 | 14:04h
  No sé, no sé. Els alemanys van remuntar al perdre la guerra gràcies a l’ajut absolutament impresionant de molts països. Quan va caure el mur, també van necessitar molt d’ajut per poder fer la reunificació. I és evident que continúa essent una locomotora que tira del carro, però amb molta immigració i patiments i que ha ajudat , i molt, als països de l’UE. Tot aquest terrabastall econòmic, borsari, especuladors, diners, res de producció, m’ensumo poders com països a l’est d’Europa, o a l’Àsia, i els poders fàctics del gran país de les Amèriques. Quina casualitat que el President Obama toqui la cresta dels bancs americans, borsa, especuladors, gent de la cultura de la cobdícia, i als que sorprenentment la Casa Blanca va injectar molts, molts mil.lions a tots aquests corruptes, estraperlistes, cobdiciosos, àvids de poder, i ara resultas que volen continuar fent el mateix, amb els diners de tothom. Per què no fer un ‘atac’ als països del sud d’Europa, els PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) com els coneixen quan es reuneixen a Davos ? Doncs, endavant ….

  Tú et creus de veritat lo del botonet a Wall Street que es pitjar erròniament ??
  Sembla com si volguéssin ensorrar Europa i deixar la moneda Euro feble.

  Un amic meu em va fer la mateixa reflexió, més incís encara, l’altra dia.
  I no deixo de pensar en una germana de la meva mare, més de cinquanta anys treballant a les Amèriques on ningú li va regalar res, i perque un pocavergonya estraperlista, lladre, un individu anomenat Madoff, s’hagi quedat tots els diners, tots els estalvis de tots aquests anys, i no podrà recuperar res de res, i no podrà mai tornar al seu país.
  Tot és molt trist, oi ?

  • Rumore, rumore
   borinotus | diumenge, 9 de maig de 2010 | 09:49h
   És cert que els rumors influeixen en la presa de decisions i que n’hi ha d’infundats creats per a especular amb el resultat. Al mercat borsari hi passa….i a la resta d’activitats humanes i quotidianes també….Els dolents taurons de Wall Street i similars no són gaire diferents de la resta de la gent….

   Ara bé, hi ha coses que no passen perquè sí. Allò del botonet de l’altre dia potser va ser provocat per algú per guanyar alguns calés extra? Potser…o potser no..
   Però si els bons grecs estan en la situació que estan (i els espanyols també) és perque respon a una situació real: Una economia que ha malbaratat recursos i ha estirat més el braç que la màniga…I és culpa dels governs i dels banquers però la gent d’hi apunta ràpid i amb entusiasme: Algú creu que el subsidi agrari andalús és sostenible economicament? No estem sempre els catalans criticant “l’espoli” al que estem sotmesos? Hi ha “drets adquirits” que ho són perquè algú paga i quan la mamella deixa de rajar….tots són clams d’injústicia….

   Que hi ha algú que s’aprofita i especula amb això? I tant, al mateix post esmento que Goldmand Sachs va ajudar al govern grec a falsejar els comptes. Així ells podien seguir venent deute grec.

   I Alemanya va rebre molts ajuts dels Estats Units després de la guerra. En aquell context als americans els interessava.(ningú no dóna res per res i això no és necesariament dolent) Els alemanys van resurgir i van ser la locomotora d’Europa…El Pla Marshall també va anar a d’altres països però com passa amb els fons de cohesio europeus cada país els empra segons la seva idiosincràsia i els resultats són els que són.

   Curiosament ningú no recorda ara Islàndia? Un país que vivia de pescar bacallà tenia un nivell de vida altíssim…Com és posible? Doncs perquè va confiar l’economia del país en inversions dubtoses…El tinglado es va esfondrar i Islàndia va veure’s com culpable de fer que gent d’Anglaterra va perdre els seus estalvis….Laments i tot això,…ningú no recorda la dita aquella de què no pot ser que es donin duros a quatre pessetes?

   • ..//..
    rginer | diumenge, 9 de maig de 2010 | 10:42h
    Islàndia, Irlanda …..  duros a quatre pessetes !! Subsidis, funcionariat, consultors, estirar el braç més que la màniga. I tens raó, tothom s’hi apunta quan la bossa sona. Recordo quan vaig demanar la hipoteca de casa ara fa més de 35 anys, a retornar en 10 anys, ni un més, un interès del 13% !!! Però la demanàves només per el pis; pagant una entradeta dels estalvis, i la resta pel pis. Després poc a poc anàves omplint la casa. Avui, ahir, demanen una hipolteca, més tot el mobiliari de la casa, cuina nova, pantallade plasma, canviar el cotxe, viatge a Tahiti …. una bogeria !
    I mentre jo encara esperant cobrar un ajut de la llei de dependència des de l’any 2007, com moltíssima gent !!
    Ara, crec sincerament que les ‘cares’ la identitat dels que especulen, roben i fan el que fan amb els diners de la gent, hauríen de ser públics, com en els temps de ‘Bonnie and Clyde’.
    Rumore, rumore  ….. deixem que volin segons bufi el vent i ni cas.
 • Solidaritat…
  JRRiudoms| Adreça electrònica | divendres, 7 de maig de 2010 | 16:05h
  Crec que el límit de la “solidaritat dels alemanys” és on s’els acaba els beneficis de ser “solidaris”.

  Atentament

  • Conveniència
   borinotus | divendres, 7 de maig de 2010 | 23:24h
   Si els alemanys miressin pel seu interès més d’un membre de la UE no hagués accedit a l’Euro.
   El límit arribarà quan els alemanys pensin que en lloc d’ajudar estan fent el babau.
   Hi ha paral·leslismes clars que ens haurien de fer pensar com explico al post.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s