Una veu per la pau entre Israel i Palestina

borinotus | 2- Socials | dimarts, 23 de març de 2010 | 13:32h

Sembla que la situació àrabo-israeliana es torna a escalfar. A banda del conflicte etern hom aprofita la reunió del Quartet (EU, ONU, EUA i Rússia) per tal de fer-se fort tot prenent actituds intransigents i practicar la política de fets consumats abans de seure a negociar.

Tot allò que esdevè en aquella zona desperta en nosaltres un gran interés. Ja sigui perquè els mitjans de comunicació n’informen en proporcionalitat desmesurada en comparació amb d’altres conflictes (alguns totalment oblidats encara que siguin més durs i més cruels), ja sigui perquè hom hi veu (o hi vol veure) en cada facció contendent el seu reflex ideològic o ja sigui per identificació cultural, tothom o gairebé tothom en te una opinió que defensa de forma vehement. De vergonya aliena i amb oïdes sordes en més d’un cas.

Mentre aquí el conflicte es tracta sovint com disputa de tertúlia de  sobretaula tot deixant-se seduir per uns extremismes que a casa no voldríem (ja siguin els que volen colonitzar d’ultra-ortodoxos tot el que trobin fins arribar a l’Eufrates o els que volen llençar tots els jueus al mar) hi ha gent que te el conflicte a casa i que treballen cada dia per a que el seu país pugui arribar a ser normal algun dia i respectat pels veïns.

Així que abans que la cosa s’acabi d’escalfar i tornem a jugar a veure qui la diu més grossa (els jueus fan ara el mateix que els van fer els nazis, els àrabs són tots terroristes suïcides en potència o coses per l’estil), llegiu, si us plau, la proposta que us presento. Crec que, independentment de les fílies de cadascú (i les meves són prou conegudes) tota persona que no basi la seva opinió en prejudicis, apriorismes o fanatismes hi estarà d’acord i hi donarà suport.

One Voice Movement és un moviment que vol donar suport a un procés seriós per aconseguir la fi del conflicte àrabo-israelià. Van ser fundats fa uns vuit anys però a casa nostra són força desconeguts malgrat comptar amb un creixent suport entre la població palestina i israeliana. (Actualment te uns 300000 suports de ciutadans israelians i uns 290000 de ciutadans palestins).

Les seves seus són a Tel Aviv i Ramallah a banda de tenir delegacions en altres països.

Segons diu la seva web:

La nostra missió: Per amplificar la veu dels moderats israelians i palestins, donant-los el poder per reprendre el programa de resolució de conflictes i la demanda que els seus dirigents aconseguir una solució de dos Estats que garanteixin tant la fi de l’ocupació i l’establiment d’un estat palestí viable i independent  així com la seguretat de l’Estat d’Israel que permeti les persones  viure en pau amb tots els seus veïns.

Sembla de sentit comú, oi? Aquest tret cabdal del seu caràcter que és fugir dels extremismes dels dos bàndols els ha fet mereixedors de rebre el boicot d’alguns dels seus actes i crítiques ferotges (uns exemples els trobareu aquí, aquí i aquí) per part d’aquells que veuen la situació com una guerra d’anihilació de l’enemic. Sense cap dret al matís ni al diàleg.

Entre les feines que fan es troben les següents:

  * Fomentar l’enteniment que per la majoria dels palestins, la pau es fonamenta en la necessitat de posar fi a l’ocupació i establir un estat palestí independent, basat en les fronteres de 1967 i una resolució de les qüestions relatives a l’estatut permanent de conformitat amb les resolucions internacionals;
* Fomentar l’enteniment que per la majoria dels israelians, la pau es basa en la necessitat de garantir unes fronteres segures que posi fi a tota forma de violència, establint un final definitiu del conflicte i garantir el reconeixement mutu i les relacions normals amb els seus veïns;
* Fomentar l’enteniment que un acord no s’aconseguirà sense compromisos difícils en qüestions fonamentals com els assentaments, Jerusalem, els refugiats, fronteres, i el reconeixement mutu;
Com ho fan? Doncs, per exemple, d’acord amb el seu programademanant l’opinió a la població, trencant tabús, o fent que les noves generacions d’un i altre país es coneguin i parlin. “Nosaltres” i “vosaltres” més que no “nosaltres” i “ells”.

Podeu veure’n un vídeo promocional aquí baix però si hi aneu a la seva web podeu veure’l subtitulat en altres idiomes. La setmana passada hi vaig afegir la traducció catalana. També podeu veure les darreres novetat al seu blog o afegir-vos al seu grup de Facebook.

Blocus Track (25/03): Per fi he aconseguit penjar-hi el vídeo amb els subtítols traduïts. És aquest.

De tota manera, hi deixo també l’original…(s’hi “enganxa” menys)…

What are you willing to do to end the conflict?: Què esteu disposats a fer per a posar fi al conflicte?

Hi voleu posar el vostre granet de sorra? Us hi afegiu?

Shalom, Salam i visca la terra.

Imatge: http://www.onevoicemovement.org

Comentaris: 4
 • Construir la pau
  Llaudal | divendres, 26 de març de 2010 | 10:50h
  costa més que fer la guerra. Havia sentit parlar d’aquest moviment, però no hi havia tingut cap contacte. M’ha agradat.
  • Potser si fossin més coneguts aquí…
   borinotus | divendres, 26 de març de 2010 | 12:58h
   …no veuriem segons quines actituds simplistes i maniquees.
 • Gràcies
  jordicc | dimecres, 24 de març de 2010 | 21:35h

  Bona iniciativa. Em temo que no tothom en farà cas.

  Gràcies per l’observació sobre l’Empar, ja li he canviat el cognom.

  Salutacions

  • Mentre en facin cas allà…
   borinotus | dijous, 25 de març de 2010 | 09:07h
   Ells són els més interessats i no trobaran més pau que la que sàpiguen trobar. De tota manera és esperançadora una iniciativa transversal.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s