Cremant símbols sagrats

borinotus | 2- Socials | dimecres, 15 de setembre de 2010 | 18:21h

Encara me’n faig creus (o mitges llunes) de com s’ha sortit de mare la provocació llençada pel reverend Terry Jones de cremar exemplars de l’Alcorà com a acte de commemoració dels atemptats realitzats per AlQaeda ja fa (tant!) nou anys. Al final tot ha quedat en no res però durant uns dies ens volien fer creure que el món estava a punt de petar.
El tal Jones és un pastor d’una congregació integrista cristiana de Florida coneguda per actituds sectàries. El reverend a més és conegut per les seves dèries antimuslmanes, homòfobes,… a més d’aprofitar els ingressos de la secta en benefici propi.

Una perla, vaja. Un element que podria estar-se tota la vida fent la viu-viu amb els seus deixebles (Que no arriben al centenar) en el seu racó de Florida. Però, vés per on, de cop i volta ha assolit la fama mundial en anunciar via Facebook les seves intencions.
Suposo que Facebook va esborrar la pàgina (si més no, no l’he trobada) però l’escàndol ja havia saltat amplificat pels mitjans de comunicació, com volent mostrar que avui en dia qualsevol imbècil pot ser famòs i qualsevol nimiesa pot esdevenir el tema de la setmana, com si fos una guspira capaç d’encetar la propera guerra mundial.

Vèiem les imatges dels noticiaris i semblava que tot el món musulmà hagués d’allistar-se a la jihad contra l’infidel. Per aquells països (tot i que no tots ni arreu) ja sabem que la religió i l’atiament de l’odi contra l’enemic occidental és una bona eina de fer que la gent no es preocupi de pensar en altres coses, però i aquí? Calia aquest alarmisme?
Una persona assenyada que he vist parlant sobre el tema era precisament un imam d’aquí, de Mataró concretament. Deia que calia desdramatitzar-ho (després diu també altres coses en les que no estic tant d’acord però això és un altre tema). Certament no pots jutjar tot un país o religió pel que fa un individu de la mateixa manera que ells demanen que no es considerin tots el musulmans terroristes o fanàtics en potència.

Lògic, oi? Doncs no se a que tanta por. Si creiem que la majoria de musulmans són gent sensata que no es posarà a immolar-se amb un cinturó ple d’explosius  a la mínima relliscada no cal preocupar-se gaire. Però sempre hi ha aquesta por a no molestar-los encara que no siguem nosaltres els ofensors com en aquest cas.  O com en el cas de l’absurda polèmica burca sí/burca no. Al final ja no saps si es fa en pro d’una convivència entre veïns o per por a les represàlies de la part més fanàtica. Després de tot encara no he vist cap manifestació en cap país musulmà condemnat els atemptats de Nova York, Madrid i Londres per exemple.

Què vol dir cremar un Alcorà? Vol dir cremar un símbol amb allò que representa. I evidentment que els que tenen estima al símbol en qüestió se sentiran ofesos.

De fet, la finalitat d’aquell que crema el que vol és protestar i molestar.
Igual que com quan a casa nostra n’hi ha que cremen un exemplar de la constitució  o una bandera espanyola o una foto del rei. Volen protestar contra el que representa d’opressió a una nació oprimida i molestar els partidaris  a ultrança de la unitat espanyola  però n’hi haurà molts espanyols que sense ser fatxes se sentiran ofesos.
I què passa ens aquests casos? Doncs que la policia deté als incendiaris i la resta protestem per la manca de llibertat d’expressió.

Llibertat d’expressió que també reclamem aquí amb vehemència quan algú  és amonestat o censurat per fer caricatures o acudits de la monarquia, el clergat o qualsevol altra cosa sagrada o tabú però que alguns posen en entredit quan es tracta de caricatures de Mahoma per exemple…

Te dret el Pastor Jones a cremar Alcorans en nom de la llibertat d’expressió? Diria que sí, encara més quan arrel d’una sentència judicial està emparat dintre d’aquest dret la crema de la pròpia bandera dels Estats Units (I com de contents ens vam posar per aquí quan ho vam sentir! “A veure si els espanyols en prenen nota” dèiem). Si poden cremar el símbol propi també podran fer-ho amb els aliens, oi?

Que el tal Jones sigui un fatxa i que amb el seu gest ofengui la bona gent musulmana no ens cap motiu per aplicar una doble vara de mesura en aquest dret.

Sovint veiem manifestacions en molts països on es cremen banderes estatunidenques i encara que això ofengui la bona gent nordamericana ningú no surt al carrer a protestar. De fet, és tan comú que no se’n fa ni cas.
Encara més, sovint veiem com se’n trepitgen, d’aquestes banderes, en desfilades de l’exèrcit d’alguns països (àrabs principalment), cosa que posats a valorar encara seria més greu ja que no és tracta d’una iniciativa d’un particular sinó induïda per un govern.

I després de tot val més la destrucció d’objecte (encara més sí és propietat teva) que de subjecte. Al meu darrer apunt parlava d’una condemnada a la lapidació a l’Iran, una mostra de com es respecten els drets humans en països que s’escandalitzen per la crema d’un llibre.

Imatge: Daily News.

Comentaris: 5
 • Iconografia.
  josepblesa | dimecres, 15 de setembre de 2010 | 20:58h
  Semiòtica i semiologia, per a les societat ‘amassades’…., “sagrada”?
  Això és el que intenten. Que ens enfrontem per simbologies.
  Canal 8/buit ha encetat una campanya en base a que els connacionals de dellà la Sénia ens esteu furtant la paella i la Geperudeta, per si no ho sabies.
  Per cert, torna’m la paella que et vaig deixar l’altre dia per a la festa per la independència i l’estampeta de la Mare de Déu dels Desemparats que t’emportares de casa l’any passat, pr a que us protegís en la mani del 10 de juliol.
  Canal Vuit/8 se n’ha assabentat de la nostra amistat.

  Intenten desviar l’atenció de les taxes d’atur, de les merdegades en què estan ofegant-se en detritus els sucursalistes del PP, i hi han vist com apujaven en les enquestes de Compromís pel País Valencià.

  He pensat en Pepe Rubianes i Albert Om, seriosament !

  Una abraçada.

  • Encara estan així?
   borinotus | dijous, 16 de setembre de 2010 | 14:06h
   Vol dir que la crisi ofega, eh?

   Mira si vols la paella la vens a buscar. I porta arròs que ja de pas aprofitarem l’avinentesa.
   Pel que fa a l’Empariues la darrera vegada que la vaig veure va ser el dia onze que estava mig liada amb un maulet. Se us ha tornat panca, vés per on.

   XD

 • bogeria
  Manoli| Adreça electrònica | dimecres, 15 de setembre de 2010 | 20:26h
  Això es el que ens diem humans, donem l’esquena a les coses que realment ens tindrien que preocupar i  per unes altres ens sentim ofesos i fem de tot per una simple religiò.
  • Exactament
   borinotus | dijous, 16 de setembre de 2010 | 13:58h
   Per què els símbols (religiosos, esportius,…) ens motiven més que altres coses que ens afecten de més a prop? Deu ser alguna cosa inherent a la nostra natura, però hem d’aprendre a tenir el cap fred i donar a cada cosa la importància que té.
   • El cap fred
    Llaudal | dijous, 16 de setembre de 2010 | 15:07h
    Una de les marques d’una societat lliure i civilitzada, així com dels individus madurs, és una bona gestió de les emocions. I dels símbols que les vehiculen. Intel.ligència emocional, vaja!

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s