El metro arriba al centre de Badalona

borinotus | 2- Socials | dijous, 22 de juliol de 2010 | 15:31h

De fa gairebé un parell de setmanes que el metro, i concretament la línia 2 (o sigui, la lila) arriba al centre de Badalona.

Fa dies que en volia parlar però el tema polític s’ha endut el protagonisme. Ara que tothom està prenent posicions per a quan el MHP Montilla doni el tret de sortida per als comicis i hi ha més focs d’artifici que propostes sòlides (almenys de moment) és un bon moment per a distanciar-se’n momentaniament.

Bé, doncs ja era hora que hi arribés! No només perquè així  també aniran acabant les obres que fa anys que tenen més d’un barri aixecat sinó perquè (el més important) era una infraestructura necesària.  A més han tingut l’encert de fer una tusa llençadora (hi passa cada deu minuts) entre la parada de metro i l’hospital de Can Ruti.

Les obres s’ha havien allargat massa. Han trigat cinc anys!. La duresa del terreny, troballes arqueològiques (àmfores i urnes funeràries, algunes amb restes humanes) que ara es troben al Museu, errades de construcció,….Però ja està. Ja “només” falta que acabin la plaça. Ara es veu una enorme superfície erma plena de runes on només sobresurten les entrades a l’estació (al carrer Martí Pujol i al carrer de la Creu) i el pàrquing.

El primer que crida l’atenció de la nova estació és la  profunditat a la que es troba l’andana. Molta per als estàndards que tenim aquí (però no és gaire si ho comparem amb altres com el metro de Praga), sembla que ens hi haurem d’anar acostumant a baixar escales encara que siguin mecàniques, la L9 també l’estan construint a molta fondària. De moment veig que a la nova parada l’ascensor el fa servir molta gent (i no només els usuaris habituals d’aquest servei com gent gran o persones amb cadires amb rodes).

El nom de l’estació l’han dedicat a Pompeu Fabra qui va residir a la nostra ciutat mentre feia el seu famós Diccionari.
Saber d’aquesta vinculació amb Badalona ha estat una sorpresa per a molts (m’hi incloc). A una paret  hi ha una un panell amb una menció biogràfica i dades curioses com que paraules típicament badalonines (badiu, micaco) van ser-hi incloses. Del micaco en dóna la definició que és “el fruit del nesprer del Japó“. Em penso que a Badalona no filem tan prim i no ens demanem si el nespre ve de l’Imperi del Sol Ixent o no…..
També s’hi mencionen altres curiositats com que Badalona en aquella època tenia trenta mil habitants.

Al gran vestíbul (àmpli, lluminós, encara amb olor a nou i sense cap graffiti de moment) hi ha petits retrats a les parets de dimonis cremats a les Festes de Maig amb l’any corresponent. No se si hi són tots. Suposo que s’hi anirà actualitzant cada any. Espai n’hi ha per a uns quants, si més no. A la part superior unes lletres enormes fan un recordatori en llatí a la tradició i al patró St. Anastasi. També hi hauria d’haver una projecció al sostre d’un cel estrellat però no funciona a totes hores per algun problema tècnic (n’hi ha un avís).

Benvinguda sigui doncs la nova estació. Útil i ben feta. Només hi faria un parell d’observacions:

La primera és que s’hauria pogut fer una sortida al carrer Martí Pujol però a l’altra banda de la vorera, just amb la cantonada de la Via Augusta a prop de la parada d’autobus. Ja he vist més d’una persona que creua en vermell per intentar arribar-hi i no perdré la seva tusa…i amb el pas de freqüència que tenen ( gran, desconeguda, arbitrària o tot plegat) és potser comprensible que es faci però perillós.

La segona té a veure amb el nom. No amb Pompeu Fabra evidentment, sinó amb el nom complet: Badalona-Pompeu Fabra. Per què aquesta menció a Badalona? Que no no són a Badalona altres parades de la mateixa línia fetes fa més de vint anys (Quan encara era la L4 o sigui la groga) com Pep Ventura, Gorg, St. Roc o Artigues/St.Adrià (Bé, en aquest darrer cas, només mitja) o d’altres noves de fa pocs mesos a la L10 (o sigui la blau cel) com són Gorg (la nova), La Salut o Llefià?
Trobo que hagués estat millor anomenar-la simplement Pompeu Fabra o potser Badalona Centre-Pompeu Fabra.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s