En defensa de la nostra escola

borinotus | 2- Socials | diumenge, 9 de gener de 2011 | 18:47h

Durant la darrera època de l’Imperi Austro-Hongarès es va voler portar a terme un pla de homogeneïtzació cultural i lingüística. El projecte de germanització implicava que les identitats de tots els pobles d’aquell immens territori (on, entre altres, hi convivien alemanys, hongaresos, txecs, eslovacs, italians, polonesos, serbis, gitanos i jueus) fossin eradicades.
A les terres txeques les escoles només ensenyaven en alemany. L’ensenyament en i de la llengua proòpia només va poder fer-se a travès d’una xarxa d’escoles creades i finançades privadament.

D’entre les iniciatives desenvolupades per a obtenir fons per a la supervivència de l’ensenyament txec destaca la creació de la Loteria de la Unitat Nacional, per a promocionar la qual l’artista Alphonse Mucha va crear aquest cartell al 1912.

En ell veiem una dona desesperada que representa Cechie, la mare simbòlica de la nació txeca, asseguda en un arbre sec i mort, representatiu de la devastació de la llengua, cultura i nació. La seva ma reposa damunt un ídol pagà de quatre cares, el déu Stantovit, protector dels antics pobles eslaus (i que l’autor fa aparèixer en altres obres relacionades amb la renaixença eslava).
En primer terme, una nena amb estris d’estudiant. La seva cara mostra la ràbia per la situació i alhora demana a l’espectador, amb una mirada acusadora, si està disposat a fer-hi alguna cosa per ajudar.

Com sabem, Mucha va morir al 1939. Fou un dels primers detinguts després de l’ocupació nazi acusat de nacionalista txec, maçó i filojueu (tot això cert, gens d’això dolent) i va morir poc temps després. No va poder veure com el seu poble assolia la independència i guanyava el seu futur, i la seva llengua (actualment d’uns dotze milions de parlants) esdevenia l’única llengua oficial del país i era plenament reconeguda internacionalment.

Avui és un bon dia per a recordar aquest cartell i el que representa. Demà, un cop finalitzat el període nadalenc, ces reprén l’activitat  escolar. Serà el primer dia lectiu després que l’oximorònica justícia espanyola publiqués amb traïdoria les sentències que posen la primera pedra per a carregar-se l’escola catalana. En vindran més, i caldrà estar preparats per a plantar-hi cara.

Font de la imatge i la informació: Fundació Mucha

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s