Retallades en infraestructures amb l’empar del TC

borinotus | 1- Politics | dimarts, 3 d’agost de 2010 | 08:45h

Ja fa uns quants dies de la noticia de la retallada del Ministeri de Foment als projectes d’infraestructures, però entre unes coses i altres no n’havia parlat. I no volia tancar el blog per vacances estivals sense dir-ne res.

Com recordareu Catalunya va ser de les comunitats més afectades per la retallada. La crisi, diuen, però no cola.

No cola, perquè els diners emprats en infraestructures no són diners gastats sinó invertits. És com els diners dedicats a recerca i desenvolupament.  Llevat de casos de situacions molt greus val més no retallar-ho. Despesa d’avui i benefici per a demà.

I no cola sobretot perquè durant anys i anys s’han estat gastant milionades en infraestructures no productives sinó sumptuàries. Ànsies de nou-ric i ocupació cojuntural. Poc benefici a mig o llarg termini. Pa per a avui i gana per a demà.

Uns pocs exemples:

– La inefable Magdalena Àlvarez  va dir que el tren d’alta velocitat serviria per a cosir Espanya amb fils d’acer per a fer-nos sentir més espanyols.  Amb la qual cosa s’han dedicat a er estacions per a tren d’altra velocitat en llocs que no les necessiten ni es preveu que les hagin de menester en un parell de dècades. En canvi, el Corredor Mediterrani, que seria una infraestructura bàsica i no només per a Catalunya, haurà d’esperar.

– Haurà d’esperar o haurà de passar a millor vida si al final es concreta l’alternativa que passi per Saragossa. Alternativa que no se a qui se l’hi ha acudit però que no fa més que augmentar costos de forma espectacular. A més de la incògnita de si a l’altra banda dels Pirineus els interessa apostar per aquesta alternativa. Si no és un intent per a bandejar el desenvolupament català aquesta proposta alternativa (pagada per nosaltres en bona part) no s’enten.

– Conegudes són les autovies gratuïtes de l’estat espanyol i el poc trànsit rodat que suporten. Comparem amb la situació de les autopistes catalanes. Bé, doncs aquesta forma de procedir també s’ha encomanat a d’altres instal·lacions com ara els aeroports. El cas més clamorós és el de Ciudad Real, amb la pista més llarga d’Europa i amb un parell de vols al dia….Com era d’esperar ha fet fallida tot deixant un forat de 290 milions d’euros.

Per la seva inutilitat i ximpleria en gastar els nostres diners ara ens hem de fotre…cornuts, pagar el beure i tornar a pagar.

Bé, per a procurar que aquest desgavell no ens afectés tant, que la cosa ja es veia venir que no podia acabar bé, en el difunt estatut hi havia una disposició que obligava al govern central a invertir a Catalunya un percentatge fixat. El 18.8%.  No és que fos gaire però ja era alguna cosa. I de fet el ministre Blanco es va comprometre a respectar-ho.
Llàstima que el TC considerés que aquesta clausula no ha de tenir cap validesa i que la política d’inversions de l’estat depén únicament d’aquest.

Així doncs, la retallada ja tenia cobertura legal i empara del TC.  Temps li ha faltat a Fomento per a entonar allò d'”On dic dic, dic Roderic”. Devien estar esperant a que sortís la sentència per a poder justificar el no acompliment de la famosa disposició tercera. I tanmateix hi hem de donar les gràcies que Blanco diu que  n’hem sortint afavorits. Encara que no li ha donat les culpes (o potser les gràcies) al PP per haver recorregut l’estatutet.

——————————————————————————————–

Durant aquests dies que falten per a tancar per vacances penjaré musiqueta per a fer ambient d’estiu.

Avui, una cançó (reversionada) que du un títol és com un consell que ens hauríem d’aplicar: A little les conversation (and a bit more action). El seu vídeo sembla voler  dir que els clàssics de debó poden ser interpretats de forma diferent segons cadascú.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s