Badalona en festes!

borinotus | 5- Miscel·lània | dijous, 12 de maig de 2011 | 14:49h

Ahir era 11 de maig, dia de St. Anastasi patró de Badalona i dia principal de les festes de maig però aquestes ja fa uns dies que estan en marxa.

Oficialment van començar el dia 5 amb el típic pregó d’un badaloní il·lustre o famós, enguany li va correspondre a la periodista Pilar Rahola que va fer un discurs contra el dimoni de la intol·lerància (“Algú” es va donar per al·ludit i per alguna cosa seria. Una pista, per a dir-ho en el idioma que usualment fa servir “alto como un pino y más tonto que un pepino” ) i va acabar citant el poeta badaloní Joan Argenté. El pregó sencer es pot trobar ací i el programa de festes (pdf)  en aquest enllaç.

El moment culminant de les festes va ser abans-d’ahir a la nit amb la cremada del dimoni a baix a mar (no el “más alto que un pino etc…” sinó un ninot plantat). Aquesta tradició va arrencar al 1940 tal com la coneixem ara però te precedents molt més remots. El famós Baró de Malda ( ha acabat essent un personatge de les festes) al seu “Calaix de sastre” (llibre que podria considerar-se un blog avant la lettre) va parlar de la vida quotidiana de la seva època i en concret de Badalona. Entre les coses que explica hi ha les festes de St. Anastasi i altres celebracions entre elles allò que va veure el 1785 a la platja i que ja s’ha fet cèlebre:  “sent los mariners y pescadors gent de tabola i tunanteria, calaren  foch a un figurón

Actualment, el disseny de dimoni es fa a través d’un concurs. Enguany el vencedor és aquest de la foto que il·lustra el post i representa la crisi. Personalment trobo que per a representar la crisi actual potser hauria estat millor ficar unes totxanes en lloc dels barrils de petroli i, a la corbata,  el símbol de l’euro i no tant el del dòlar però bé, com a metàfora ja va bé.

Després de la plantada del dimoni els diferents col·legis de la ciutat hi afegeixen dimoniets fets per la quitxalla.

Enguany una gran pluja va malmetre una mica la paradeta. També hi ha nens que porten el seu dimoniet particular o hi deixen els xumets quan ja s’han fet grandets.

Al vestíbul de l’estació de metro de Pompeu Fabra, sortida Martí Pujol, hi ha una exposició permanent de retrats dels dimonis cremats des del 1940 ençà.

En principi la crema del dimoni representa la crema del mal i rememora la llegenda de St. Anastasi que es va enfrontar al diable, però donat que des de fa força temps els dimonis són fets amb trets molts simpàtics (a diferència d’aquell “alto com un pino” i tal) no són pocs els nens que la nit de la cremada ploren i se’ls ha de dir que no pateixin, que l’any vinent tornarà….De fet, el símbol de les festes a Badalona és el diable, que decora aparadors, samarretes, enganxines i demés elements decoratius….així com també del cartell de festes i del mocador de festes.

El mocador, per cert, és un element relativament recent de les festes que ha tingut un gran èxit. Tant, que aquest any es fa difícil de comprar-ne. O n’han fet pocs (la crisi, potser?) o s’hi exhaureixen ràpid.

Com que cada any es fan de colors diferents s’ha extés el costum de decorar balcons i finestres amb tires de mocadors lligats.

A banda de la programació de festes també es pot visitar l’exposició “Forjadors de la festa” sobre la imatgeria i el bestiari badaloní.  És a la sala El Refugi, a la Plaça de la Vila. Aquesta sala es diu així perquè era un refugi subterrani fet a l’època en que els correligionaris d’aquell del pi i del cogombre bombardejaven la ciutat i el país.

Com a petita mostra de les festes podeu veure aquest vídeo:

Les festes majors són una manera de preservar la cultura popular.
I parlant de cultura ahora vaig assabentar-me d’una mala noticia i és que la cèntrica llibreria “Al Vent” tanca.  Bé, tenint en compte que les preferencies emergetns de la gent per a triar els seus representants són les que són, no és que ens hagi d’estranyar gaire que s’hagin de tancar llibreries.

Arxius: Mocador | Dimoniets
Comentaris: 2
 • Ambivalents
  Daguer | divendres, 13 de maig de 2011 | 16:51h
  La significació que per als catalans tenen els dimonis és la mar de singular en el món europeu i mediterrani. Uns éssers que haurien de ser malaïts, tenen un paper simpàtic a les nostres festes sense perdre tampoc el de dolent. Una ambivalència digne d’estudi. Algú l’hauria de fer si no s’ha fet ja. Un altre dia, avui toca ballar amb ells al ritme dels seus tambors i petards. Bona festa, badalonins. I cremeu el dimoni gros, el de la intolerància, la xenofòbia i l’espanyolisme obcè.
  • Doncs sí
   borinotus | dimecres, 18 de maig de 2011 | 21:11h

   És el mateix que amb el drac de St. Jordi. Teòricament és el dolent però ha inspirat de tot. Fins i tot hom diu que podria ser l’orígen de la virba que coronova l’elm dels reis que després va passar a identificar-se amb un rat-penat.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s