Dotzena Ateneuesfera

borinotus | 5- Miscel·lània | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 10:41h

El passat dissabte es va celebrar l’Ateneuesfera d’estiu d’enguany i, malgrat certs temors inicials a que fer-la a mitjans juliol volgués significar una migrada assistència, va ser tot un èxit. A banda de blogs veterans n’hi havia de nous, es va parlar de temes diversos i la tertúlia va continuar fins força temps després de l’acabament oficial, atomitzada en cercles diversos per tot el jardí de l’Ateneu Barcelonès.
Allà, sota un plàtan inclinat, vam tractar la qüestió de com es compagina el blog amb les xarxes socials. N’hi havia que veien més avantatges al facebook, d’altres al twiter, d’altres fan servir tots dos, d’altres cap….Es va parlar de la propera irrupció del Google+ i això ens va dur a especular sobre el panorama que hi haurà d’aquí a un any: Hi haurà un repartiment del pastís o alguna opció desplaçarà l’altra?
Tangencialment amb el tema de les noves tecnologies es va plantejar la qüestió de la legalitat del cobrament en itinerància que fan les companyies de telefonia en països on també tenen presència.

Es va parlar de com evoluciones en la teva escriptura. Com si l’estil propi l’anessis trobant a mesura que vas treballant-hi, encara que ho facis forma autodidacta, informal i per passar l’estona.  Amb la pràctica vas aprenent i superant tabús i manies.

Es va parlar de les diferents plataformes de blogs, les gratuïtes i les de pagament. Les de tecnologia moderna i les que la tenen obsoleta. I les que van lligades a un mitjà d’informació del qual hauries d’aprofitar la publicitat indirecta que teòricament te n’hauria de fer.

També de l’atemporalitat dels blogs. És a dir que un apunt del blog es pot tornar a llegir temps després en canvi un apunt al mur de facebook o un twit són ràpidament engolits i oblidats….És curiós perquè recordo que fa uns anys es parlava de com la vigència d’un post blocaire era d’unes 24 hores…

I també de si blog o bloc (encara!) i de moltes moltes moltes altres qüestions. La qual cosa demostra que el món blocaire és viu i te corda per estona malgrat que en algun moment haguem pogut pensar que desapareixerien per l’aparició de noves eines.
Per a dir-ho en paraules d’un honorable diputat “Al lloro! Que no estem tan malament!”. Doncs això “To the parrot!

A continuació un relació dels assistents:

Comencem per les dames.

Coneixia la Clídice per referències. Sobretot per ser visitant i comentarista habitual al blog d’El Radar de Sarrià que visito sovint. El seu blog és Un tel als ulls que també té una versió sonora. Manté a més els blogs Factor X i Estius de poble.
Va haver de marxar abans de l’acabament i hi hagués certes bromes sobre si les seves noves obligacions públiques (regidora a l’Ajuntament de la seva població) la reclamaven. Abans d’anar-se’n ens va recomanar el blog del seu fill Portes Lògiques on, segons ens va dir literalment, es parla de ciència amb un cert to foteta.

La Roser Caño Valls porta el blogs Antaviana i L’Arlequí. Va tenir el detall de dur-nos (i dedicar-nos) exemplars del seu llibre “A l’altra banda del riu” (Editorial Setzevents ISBN: 978-84-92555-46-8) que recull contes inspirats en la cita d’Heràclit “Tot flueix, no podem tocar mai dues voltes el mateix riu“.

Volar de nit és perillós
és el suggerent títol del blog de la Marta Millaret. Un blog de reciclatge de la realitat. “De  sentiments, obsessions, fracassos, propósits i despropósits se’n fa ficció” diu a la seva divisa.

La Isabel Aparici inventaria els missatges que podem trobar per les parets, bústies i altres indrets de la ciutat de Barcelona i rodalies tot i que no es tanca a altres llocs. De fet, el seu blog va nèixer a Salamanca.  Si veieu alguna pintada enginyosa l’hi podeu enviar al seu blog Caligrafias Urbanas.

Mercè Piqueres és La Lectora Corrent. Un dels blogs més veterans i coneguts de la xarxa. Fins i tot algun cop ha sortit per la telvisió (Millenium, Banda Ampla,…). Ens va explicar algun cop com ha vist que algun text seu ha estat literalment xurrimangat i publicat en un altre lloc com si fos propi, sense variar ni una coma i sense citar-ne la font.

Marta Luna te els blogs Todoreh i Lluna de Març.  En ells comparteix les seves aficions culturals, literaries i demés. El nom del primer homenatja a Herodot. El segòn se centra més en posts fotogràfics.

Ara els xiquets:

En Guillem Carbonell (Cròniques)és l’organitzador de les trobades.  Durant la tertúlia fa les funcions de moderador. Cosa complicada perquè per norma general tenir un grupet de gent que te com a afició explicar coses vol dir tenir un grup de xerraires. Però se’n va sortir molt bé. A més ens va fer a mans el programa d’activitats de l’Ateneu per a aquest mes on destaca un cicle de cinema (avu, per exemple, fan la pel·li aquella del paio que va inventar el carallibre).

En Victor Pàmies (Raons que rimen) va aprofitar per a fer-nos conèixer el seu llibre Amb cara i ulls el qual ha estat realitzat a travès de la plataforma de crowdfunding Verkami. També ens va anunciar la preparació d’un homenatge blocaire a Enric Valor el proper 22 d’agost a l’estil d’aquell que es va fer uns anys en homenatge a Joan Brossa. O sigui que ja en podeu prendre nota.

Qui sí que en va prendre nota i ben de seguida va ser en Daniel Vidal. Cosa lògica. El seu blog Himajina s’ha especialitzat en tractar efemèrides. Té un exit esclatant a Sudamèrica.

El blog d’en Joan Puigmalet es diu Gazophylacium que no és el nom d’un medicament sinó que és com es diu en llatí el lloc on es desa un tresor. Aquest terme també s’aplicava als diccionaris llatins i és que aquest blog tracta de lexicografia i “altres lletraferidures”. Cal destacar que va ser un dels guanyadors d’una edició dels Premis Blog Catalunya.

D’aquests premis ens va parlar en David Rodríguez doncs està a l’organització que els convoca. El seu blog és Vida Quotidiana del qual cal destacar la secció d'”Arqueologia Contemporània“. Ens va explicar algun problema que havia tingut amb un conegut programa de ràdio que no tenia clar com s’havia de gestionar la informació 2.0.

Xavier Caballé és L’Home Dibuixat, un blog d’informació informàtica (valgui el rododèndron) però també de telefonia, ciència,…

El Radar de Sarrià és el blog de Miquel Saumell. Les seves cròniques van més enllà d’aquest barri o districte o vila. Deu ser el blocaire a que més ateneuesferes ha assistit, llevat del Guillem Carbonell, és clar.

Un bon lloc per a estar al dia de la música clàssica és el blog d’en Pere Andreu Jariod El Quadern de l’Apuntador. Com a usuari habitual, ens va parlar de les millors eines per a fer blogs sonors.

Si Don Diego Vega era “El Zorro” en Salvador Sorrosal és “El Sorro” i el seu blog es diu Sorrobloc. Tot i que parla de coses diverses se centra molt en els viatges que fa.

En Francisco José Moya fa Nautilia. Un blog de curiositats sobre viatges. No està de més fer-hi una ullada abans de fer la maleta.  Una coneguda cadena d’agència de viatges ha pres un nom semblant però ell no hi te res a veure.

Bereshit és el bonic nom del blog de n’Enric H. March. I Terres d’Edom. I El Cor del Bloc que vol ser un lloc de trobada de tots els blocaires. Va posar damunt la taula la qüestió de la dificultat de compatibilitzar una vida sana amb l’escriptura.

En Sani Girona escriu el blog Baudelairinismes. Ens va fer saber que feia temps que l’amoïnava el fet que els actes culturals que no quedaven enregistrats es perdessin per sempre. Per això ha proposat un programa per a la seva conservació

I per acabar en Galderich, amb el seu blog Piscolabis Librorum sobre el món dels llibres.  Va venir amb una samarreta que el publicitava. Una manera original de fer-ne promoció.

Imatge: No se qui va fer la foto però l’he manllevada del blog d’en Guillem Carbonell.


Comentaris: 10
 • Àlbums de la trobada 12a Ateneuesfera
  Sani Girona| Adreça electrònica | divendres, 22 de juliol de 2011 | 01:14h
  Gràcies per un pots tan acurat i generós en les descripcions.
  Només vull afegir que al meu blog, sota la proposta que cites
  hi vaig afegir un enllaç a l’àlbum de fotos que vaig fer jo i alguns
  dels companys presents amb la meva càmera.
  Aquestes fotos són aquí:
  12a Ateneuesfera. 16.07.2011 – Sani Girona Roig – Àlbums web de Picasa http://bit.ly/orZRzc

  Bon estiu
  Sani
  __________________________

  • Fantàstic!
   borinotus | divendres, 22 de juliol de 2011 | 23:12h
   Recordava que havies fet fotos de la trobada i vaig cercar-les al teu blog però no les vaig saber trobar. Mercès.
 • poca cosa més 🙂
  marta| Adreça electrònica | dijous, 21 de juliol de 2011 | 00:09h
  Gràcies per aquest apunt tan ben escrit. M’ha agradat molt llegir-lo i tot el que pugui dir-te’n ja ho han dit els altres. Afegiré només que m’ha semblat una crònica molt elegant.
  • Gràcies Marta
   borinotus | dijous, 21 de juliol de 2011 | 08:42h
   M’alegro que t’hagi agradat. Això d’elegant no m’ho havien dit mai em penso 🙂
 • Caram, això és cal notari!
  Galderich| Adreça electrònica | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 11:18h
  Ostres, això és aixecar una acta notarial! Un resum llarg i amè, difícil d’aconseguir en una acta protocolària perquè va més enlla de la burocràcia.
  Gràcies.
  • Doncs com diuen els notaris…
   borinotus | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 21:33h
   …Dono fe que tot el que he explicat és realitat. Hehehe.

   Gràcies a tu.

 • Caram!
  Clidice| Adreça electrònica | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 10:57h
  I quin tip de linkar (hipervincular?)! 🙂 Una crònica ben acurada, i que consti que em va saber greu perdre’m la resta. I no, no eren les obligacions municipals, eren les familiars que ara, per les altres, es condensen. Tot un plaer compartir i conèixer amb vosaltres 🙂 Ah! i gràcies per esmentar-me el nen (sospir de mare satisfeta) ^^
  • Esperem que…
   borinotus | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 21:36h
   ..les noves obligacions no et privin d’anar escrivint i assistint a les trobades.

   Per cert, que jo en dic linkar o enllaçar però hipervincular està ben trobat també.

Retrats ateneuesfèrics
Víctor Pàmies i Riudor| Adreça electrònica | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 10:55h
Jaume,

Has fet un bon retrat de tots els blogaires que ens vam trobar dissabte passat. Quina feina de documentació tan bona!

El teu apunt serveix de bon resum i per als qui no hi van assistir, se’n poden fer una idea ben aproximada.

Bon estiu!

Tots retratats
borinotus | dimecres, 20 de juliol de 2011 | 21:40h
Els resums que hem fet alguns dels assistents serveixen per a recordar les trobades. Així contribuim en certa manera a la conservació que deia en Sani que calia fer 🙂

Bon estiu a tu també!

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s