Llops solitaris?

borinotus | 2- Socials | dissabte, 25 d’agost de 2012 | 02:10h

Ja hem conegut la sentència contra Anders Breivik per l’atemptat d’Oslo i el tiroteig de l’illa d’Utøya de fa un any: Vint-i-un anys per matar setanta-set persones. Això sí, un cop finalitzada la condemna és pot anar prorrogant si es considera que pot continuar essent un perill en llibertat.

Però no volia parlar de la sentència en si ni tampoc de les motivacions de Breivik (sobre això darrer ja vaig parlar fa temps a l’apunt La barbàrie arriba a l’oasi ) sinó de l’errònia percepció que te molta gent i molts mitjans de comunicació de considerar, a Breivik i altres elements semblants, llops solitaris que actuen per compte propi.

Imagineu per un moment que voleu fer un atemptat. Què us cal? Doncs, com a mínim, armes i/o explosius.

Com ho aconseguiu? Europa no és com els Estats Units on les armes, fins a un cert punt, són mercaderia de venda legal. Aquí només es poden adquirir armes de caça i d’us professional.

Així doncs, cal anar al mercat negre. Com? No s’anuncien a les pàgines grogues, cal tenir-hi contactes directes o indirectes. I com que no es tracta de anar a un traficant de barris baixos que et vengui un revòlver de segona ma sinó que et cal material de més nivell, aconseguir aquests contactes no és feina fàcil. Difícil és arribar a aconseguir saber qui i on són i difícil és que confiïn en tu i que pensin que no els delataras al primer entrebanc. O coneixes algú de fa temps o algú te’n dóna suport.

I, és clar, aquesta mena d’articles no són barats i suposo que habitualment es deuen pagar per avençat. No crec que donin crèdit a un principiant que vol ser un heroi o un màrtir per una causa i que pot caure mort (sovint de fet és el que busca) o ser detingut. Encara més, el pagament ha de ser “invisible”: O en efectiu o a travès d’una transferència en algun paradís fiscal en alguna empresa pantalla. I això no és tan fàcil com sembla per a una persona normal i corrent, segons la normativa vigent qualsevol pagament a l’exterior superior a cinquanta mil euros (o el seu equivalent en divises) ha de ser declarat al banc central de cada estat informant de les dades d’emissor, receptor i concepte.

Això a banda de la logística (pisos, vehicles,…), l’entrenament (cal gastar moltes bales fina a acabar d’aprendre a fer diana, un cotxe-bomba no es prepara així com així,….), etc.

Creieu que una persona anònima per molt fanatitzada que estigui pot fer això tot sol?  Creieu que el tal Breivik o Mohammed Merah (el que matava nens jueus a Tolosa de Llenguadoc i que tenia un arsenal a casa seva) o aquell que va matar set persones a Holanda l’any passat o similars poden costejar-s’ho amb el seu sou (si en tenen)? No crec que haguessin anat a demanar un crèdit al banc! Potser amb atracaments? Aquest mètode s’apuntava com a possible en el cas de Mohammed Merah, que era un xoriço i vivia d’ajuts públics, però li hauria calgut fer molts atracaments per a finançar-se l’arsenal que tenia a casa seva.

I llavors? Doncs llavors vol dir que hi ha algú darrera que els dóna aquesta cobertura material, logística i financera. En el cas de Merah ell mateix es va definir, davant l’estrany escepticisme d’alguns mitjans, com a membre d’AlQaeda. Les darreres investigacions no semblen desmentir-ho sinó tot el contrari.

En canvi en el cas de Breivik no sembla que a ningú no li hagi interessat saber d’on ha tret les armes i els diners per a adquirir-les. Si més no, a mi no em consta que durant la investigació i el judici s’hagi tractat aquesta qüestió (Si algú te informació sobre aquest particular li agrairé que ho comenti).

Qui pot proveir d’armes aquests assassins que van per lliure però no tant? Doncs caldria suposar que els mateixos que proporcionen o proporcionaven armes a tota mena d’organització armada de tot signe: una altra organització armada (les que proliferaven fa uns anys deuen tenir un cert estoc en oferta), alguna màfia (és interessant llegir el capítol de Gomorra de Roberto Saviano sobre el tema) o, perquè no?, algun país interessat es crear merder i confussió: Recordem que fa un temps l’ambaixador iranià a França va mostrar les bones relacions que tenia amb l’extrema dreta.
Iran, per cert, que n’hi ha que diu que pot estar darrera de l’atemptat suïcida contra turistes israelians del mes passat a Bulgaria que va causar vuit morts i una trentena de ferits. Un atemptat en plena Unió Europea que ha estat ràpidament oblidat. De fet, alguns diaris de casa nostra ni s’han pres la molèstia de parlar-ne.

Sovint els europeus mirem amb condescendència els estatunidencs i ens exclamem com són de bàrbars quan veiem com fan tirotejos de tant en tant.  Aquesta mena de gent aquí ho resoldria a hòsties o a ganivetades, allà fan servir les armes legals. És lògic, doncs, que la qüestió de com o d’on van aconseguir les armes sovint no sigui objecte d’investigació en aquests casos que no es tracta de delinqüents habituals. Però les armes que es fan servir a les matances a Europa en molts casos no serien legals ni tan sols als EUA però estranyament no sembla que gaire gent estigui interessada a saber d’on surten.
Allà, a diferència d’aquí els pretextos per a fer matances acostumen a ser fruit de frustracions personals sense cap pretext ideològic. Aquí és al revès, i és llavors quan són els americans els que ens miren amb condescendència i diuen que tothom diu que el feixisme i les dictadures sempre planen per damunt els EUA però sempre acaben aterrant a Europa.

Font de la imatge: Theargus.ca

Comentaris: 6
 • Sempre
  Daguer | dilluns, 27 d’agost de 2012 | 12:07h
  fas pensar i dónes informació que tendim a oblidar. L’atempatat de Bulgària m’havia passat per alt. Coses de l’estiu. Felicitats!
  • Bulgària
   borinotus | dilluns, 27 d’agost de 2012 | 15:14h
   Si t’havies d’informar a travès de Vilaweb em sembla que ben poca cosa n’hauràs vist.
 • ..//..
  rginer | dissabte, 25 d’agost de 2012 | 12:04h
  Els llops solitaris són els que maten a una persona per raons personals ( posem per exemple els crims de violència de gènere). Aquestes morts a Europa com molt bé dius, sempre hi ha algú al darrera. No vagis tan lluny, a Barcelona, Hipercor, qui era al darrera ? Ho sabem tots. El que és més difícil és conèixer els grups feixistes i d’extrema dreta perque són dins de l’organigrama d’un partit polític fort i que governa i també perque hi han molta gent amb un status econòmic alt i que vol continuar guanyant diners sense més.
  Aquest jove noruec té qui el recolza, organizacions importants que com molt bé dius, ningú investiga, però ho saben, ho saben, els coneixen ( molt bé la teva referència a Gomorra de Roberto Saviano).
  Els americans són com són, però recorda que mai han patit atacs ni guerres, ni conquestes des de que van aconseguir ser una nació independent dels colonitzadors. Europa té moltes històries, guerres, conquestes, racisme, nacionalismes …. quants anys fa de tot ? 1,000 a.C. ? Abans ? I milions van marxar d’Europa per repoblar un nou món …….
  Com és habitual, una boníssima reflexió d’un fet, d’un judici, d’una sentència, diferent del que pots llegir a la premsa rutinària.
 • Diria més, Roser.
  labelendemadrid | dissabte, 1 de setembre de 2012 | 10:35h
  Els EEUU sí han patit un atac en la última dècada. L’atac a les torres bessones va representar un convulsió sense precedents, precisament perquè no hi estan acostumats (a part de per la barbàrie que suposa la pèrdua tan gran de vides humanes, i pel canvi de paradigma que va implantar).

  Roser, d’altra banda, no qualificaria la violència de genere pròpia només de “llops solitaris” i d’individus aïllats, ans al contrari. Suposo que estaràs amb mi, en que la violència de gènere és un dels mals socials i sociològics més estès, i correspon a patrons socials de patriarcat instaurats des d’antuvi, que poden tenir (o no) al darrera organitzacions concretes amb noms i ulls que amb els seus predicaments fiquen llenya a la foguera de la dominació patriarcal.

  No només les organitzacions religioses (i no parlo de les islamistes o integristes només, sinó també de les que seuen a la Plaça Sant Pere de Roma, que tenen molt a veure en la configuració d’aquest patriarcat des de temps immemorials) sinó també d’organitzacions ideològiques que atien el foc de la discriminació de gènere de manera vetllada i subtil, i que acepten de manera indirecta aquests “petits pecats” per tal de mantenir el seu model de discriminació social de gènere i model de família (després es fan la foto fent campanya contra la violència domèstica i tant panxos, mentre per darrera fomenten un model social que l’afavoreix)

  Sí, és cet que és una discriminació tant arrelada i assumida en molts d’aquests individus mal-tractadors, que fan pensar que no tenen cap influència social i que només són malalts socials aïllats, o simplement malvats o psicòpates, o simplement ignorants, sense influència social, però la tenen: la major part són productes d’aquesta societat (sense deixar de banda el factor psico-social). Per això la condemna social i el canvi de model de societat, és tant important per evitar aquests comportaments. (Ja dic, sense oblidar la dimensió de responsabilitat personal de cadascú, però la violència de gènere té molt a veure amb el model social)

  No crec que sigui tant diferent (pel que fa motivacions de dominació i sentiment de supremacia contra el que considera inferior) el “pájaro” d’Oslo, que un individu que mata a la seva parella per dominació de gènere i violència ancestral contra les dones.

  En fi, que podríem estar debatent hores i hores, perquè el tema és molt sucós. Com sempre entre el Sr. Borinotus i la Sra. Roser, em fan venir ganes d’aprofundir en aquestes i altres qüestions. Jo que estava de letàrgia estival… Sembla que torno a engegar!

  Salut companys!

One response to “Llops solitaris?

 1. Retroenllaç: #JeSuisCharlie aussi. Tots som #Charlie Hebdo | Temps d'incertesa (com tots)

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s