Més que una televisió

borinotus | 2- Socials | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 01:55h

Dintre de les reformes, reajustaments i retallades que està practicant el Govern ara li ha tocat a la televisió. El pressupost de la CCMA disminueix en un 13,3% i es proposa tancar dos canals dels sis que te actualment (probablement TV3HD i Esports3). La directora de l’ens, Mònica Terribes, diu que no n’hi ha prou amb això per a quadrar els números i que la cadena no podrà continuar emetent la lliga de futbol. Declaració sorprenent, perquè implícitament confessa que una de les estrelles de la programació no aporta cap benefici al compte de resultats. Si la retransmissió del futbol que sovint és líder de audiència no surt a compte, què ho fa? La Fòrmula 1??? Ja s’ha gestionat bé fins ara el pressupost?

Com passa sovint a Catalunya, les coses han de excedir-se del paper que originalment els toca. TV3 ha de ser ”més que una televisió” per a fer front a l’abassegadora oferta espanyola. Ja va nèixer amb aquest esperit èpic: recordem els entrebancs i menyspreus que va patir des del començament per part del govern espanyol de llavors (del PSOE). És coneguda l’anècdota que els periodistes destacats a Madrid ja que tenien vetada la possibilitat de fer servir la xarxa de radiodifusió feien servir de “correus” per a portar les cintes de vídeo homes de negocis catalans que prenien el pont aeri i que havien de lliurar-les a algú de la cadena que els esperava a l’aeroport d’El Prat.

Durant molt de temps a manca d’institucions pròpies les mancances del país les havia d’arreglar la gent i la iniciativa privada. D’aquesta manera Catalunya no fou engolida i assimilada com una província qualsevol.

Ara que fa un temps que tenim institucions pròpies la societat civil (sigui el que sigui el que vulgui dir això) o és feble o te massa interessos a Espanya o no sap viure sense subvencions. Això fa que les iniciatives de país que pugui tenir siguin, en general, poc potents o de pura resistència.

Si les mancances principals del país només depenen de les institucions aquestes han de carregar amb tot. Així TV3 ha de fer tots el papers de l’auca pel que fa a la televisió. Ha de fer de tv pública, cultural, entreteniment, etc. amb ànim de fer el país normal.

Però si “hem de fer” de país normal vol dir que país normal no ho som. Per a ser-ho caldria que televisions catalanes privades (potents i de veritat, no com 8TV) fessin el seu paper. Per cert que diuen que el Grup Godó acaba de rebre de la Generalitat una subvenció de dos milions d’euros. Per acabar-ho d’embolicar!

Fet i fet, això és una de les coses que s’arreglarien amb la independència: com tots els estats tindríem el nostre espai de radiodifusió tancat (per això no veiem la tv francesa malgrat ser tant a prop) i qui vulgués tenir la concessió d’una cadena de televisió hauria de complir el requisit de fer-ho en català. TV3 faria de televisió pública i les privades farien de privades. Els ciutadans catalans que vulguin veure les televisions del país veí que facin el mateix que fan els ciutadans catalans que actualment volen veure televisions del Magrib, Pakistan o Sudamèrica: Posar-s’hi una parabòlica.

Tornem a l’actualitat.  Si la situació econòmica delicada s’arrossegava de fa temps tal com diu la Sra. Terribes sobta que posessin en marxa el canal Esports3 encara no fa un any. I tenint en compte que els esports estrella (futbol important, F1) continuen fent-se per TV3 és dubtosa la utilitat d’aquest canal si ha estat concebut per a fer la competència als altres canals temàtics esportius. Calia tenir-ne un en català? Sí, però potser no calia tenir-lo ara.
Pel que fa a la lliga (se suposa que la Champions de moment la continuaran retransmetent) es veu que, com deia al començament, dóna pèrdues. Ja sabíem que un Racing-Sporting no tindria l’audiència d’un partit del Barça. I que aquests partits s’emeten perquè la negociació dels drets es fa a través de la FORTA (ens que agrupa totes les televisions autonòmiques i que, per cert, te el web només en castellà) i que cal acontentar tots els membres. Però potser hagués sortit més a compte que aquells dies programessin una bona pel·licula que potser tindria més audiència (=ingrés per publicitat) encara que tinguessin el partit pagat. No existia la possibilitat de negociar directament com a TV3 encara que fos només amb el Barça i l’Espanyol?

Podriem parlar amb més detall d’altres formes de gestionar el presupost. Només un exemple: Què costa mantenir les patums en les tèrtulies de TV3 i Catalunya Ràdio? Algunes d’aquestes trobo que són realment prescindibles (com per exemple algun economista que basa les seves teories en l’astrologia).

Cal salvar els mitjans informatius públics en català. I el millor per a fer-ho no és només injectar-hi calés sinó exigir que es gestionin bé.

Comentaris: 13
 • Seguint la teoria de la biloga Lynn Margulis
  Ferran | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 13:24h
  Algú vol que el món només depenga de un arbre i un termiter.
 • Conseqüencies del dependentisme.
  Anònim | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 13:21h

  Sembla que és això d’estirpar un membre per a salvar el cos, al davant del govern central del PP de Mariano Rajoy i Bruxel.les.

  Però si Catalunya fora un estat independent faria com França i els altres països, oferiria la concesió i la gestió de canals privats a condició de que foren en català.

 • Matisat
  Daguer | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 11:17h
  Les teves reflexions m’han fet repensar el tema. Fuges del blanc o negre que avui impera a la xarxa. També crec que cal una reconsideració del que té més audiència i del que aporta més guanys. Si hi ha més audiència, també millora l’efecte de cohesió nacional.
  He llegit l’enllaç de l’economista que basa les seves teories en l’astrologia i hi trobo el catastrofista Niño Becerra. Es demostra que ni un catedràtic d’economia està immune a la temptació de deixar-se emportar per la fantasia… i pels diners i la fama fàcil. Una forma “groga” de fer calés: les seves “visions” atreuen una audiència indesitjable pròpia d’altres televisions.
 • borinotus | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 09:52h
  Esther Moscatel
  Encantada de que no hi hagi futbol a TV3.
  El país aniria millor sense el futbol.
  El futbol d’elit sols s’ha desenvolupat en països que en algun moment han estat dictadures, amb la excepció d’Anglaterra que el va crear: Argentina, Brasil, Itàlia, etc.
  A mes de ser un motiu per no fer esport, es una excusa per tenir hàbits poc saludables, com fumar, beure o menjar porqueries.
  A banda, com ajuda el futbol a la cultura catalana? En res.
  • Anònim | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 21:33h
   Exacte i a més sovint a sobre de tot des de l’Estat utilitzen l’esport com a opi a opi pel poble.
   • ,,,
    borinotus | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 21:37h
    Això és un xic simplista. Hi ha molta gent que podem gaudir del joc del Barça i alhora ser compromessos amb alguna causa.
    La gent simple/ximple si no te el futbol per a evadir-se cercara una altra cosa.
 • borinotus | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 09:55h
  Lourdes Garcia
  No li veig la part esportiva al futbol per enlloc. Li veig moltes altres coses que no m’agraden gens. No entenc, per exemple, que a un idolatrat Messi no li caigui la cara de vergonya per no ser capaç d’articular ni un mot en català. Sí, ja sé que per donar cops de peu a una pilota no cal saber que és un accent prosòdic o una perífrasi verbal, però a mi, com a molts d’altres, per un sou de 450 euros al mes fa uns anys em van exigir el nivell D de català. Jo crec que la nòmina del Messi bé justificaria un mínim esforç lingüístic per part seva. Si més no perquè crec que, posats a reivindicar l’ús del català com a llengua vehicular a tort i a dret, potser fora adient aplicar el mateix nivell d’exigència tant dins com fora de l’àrea de joc.
  • Futbol
   borinotus | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 10:04h
   Veig que tot el debat se centra en el futbol 🙂

   Bé, a mi si que m’agrada el futbol. I trobo que és millor cobrir aquesta demanda que, posem per cas, les coses del “cor” o reality shows. El problema és que, com dic al post, tot ho ha de dependre de la televisió pública. I pel que es veu ara ressulta que no dóna beneficis (!?)

   Sobre els sous dels futbolistes que esmenta la Lourdes. Bé, són diners privats. Un club de futbol (o de l’esport que sigui) és una empresa i pagar a un jugador és com fer una inversió de la que esperes treure un rendiment. És com comprar una màquina nova en una fàbrica: t’hi gastes una milionada però esperes que t’ajudi a incrementar les vendes, recuperar el capital invertit i obtenir beneficis. Si no surtís a compte no ho faries.
   Una altra qüestió a debatre (i que és aliena a aquest post) és si moralment és acceptable que la societat hagi permés que aquesta idolatració que va més enllà de l’interès esportiu.
   De la resta que dius del nivell dels esportistes d’acord. El Messi i d’altres s’han criat a la Masia. No se que nassos els hi ensenyen,

 • Futbol
  JRRiudoms| Adreça electrònica | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 08:42h
  No s’ha de ser astròleg (i encara menys astrònem) per saber que si TV3 retira el futbol de la seva programació, el pais s’enfonsa en una revolució. Això, però, ho tindria d’haver dit la Mònica Terribas! La catastròfica profecia maia de la fi del món és del tot incerta si no té en compte el futbol televistat (i en obert).

  També, molt d’acord amb el què vostè diu.

  Atentament

  • borinotus | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 10:08h
   Hehehe! Tant com una revolució no, però sí que pot moure més indignació que d’altres coses.

   Ahir va perdre el Barça. Una altra senyal de que arriba al fi dels temps. 🙂

   • en obert per 2 canals
    Joan | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 10:59h
    que el terguin de tv3 no és problema ja que apart dels partits de pretemporada totes els partits del barça que ha fet tv3 oficials s’han pogut veure per un altre canal en obert siguis de lliga, copa del rei o champions.

    un altre sense sentit és aquest fer la f1 i la lliga mentre es pot veure per un altre canal, ja que si la excusa és que així la gent estarà obligada a escoltar la retransmició en català pels que no tenen radio, tens 2 canals català o castellà en obert.

    • borinotus | diumenge, 27 de novembre de 2011 | 21:33h
     Vet aquí el problema. Que hem de lluitar amb cadenes foranes que ocupen el nostre espai de radiodifusió.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s