Onzena Ateneusfera

borinotus | 5- Miscel·lània | dimecres, 18 de maig de 2011 | 15:03h

Dissabte passat es va celebrar l’onzena edició de les tertúlies de blocaires que es fan a l’Ateneu Barcelonès , l’Ateneusfera.

Malgrat que en Guillem Carbonell, organitzador de les trobades, ha tingut sempre la gentilesa d’avisar-me puntualment de les anteriors sessions, m’havia estat impossible anar-hi des de la meva primera assistència a la ja llunyana setena edició.

Ja tocava, doncs! I l’experiència ha estat molt interessant.

Com que érem poquets (la trobada no s’havia pogut organitzar amb massa temps i a més diverses circumstàncies havien fet que hagués passat molt de temps des de la darrera) i feia bon temps vam decidir acomodar-nos al jardí…fins que els trons que aunciaven la pluja que cauria en breu van aconsellar-nos entrar en la sala, on vam continuar arrepapats als còmodes sofàs.
Hi vam parlar de coses molt diverses. Dels blogs per exemple varem debatre sobre la seva situació després de la irrupció de xarxes socials. No és que els blogs estiguin en decadència, sinó que cada eina està trobant la seva funció (Abans només n’hi havia una, d’eina i era la que tothom feia servir). Per exemple, els blogs “especialitzats” tenen un futur més clar que no els estrictament personals, ja que molta gent poden trobar que Twitter o Facebook ja compleixen les seves necessitats.
També es va parlar sobre les diferents plataformes blocaires, en especial Blogger, WordPress (com és que són gratuïtes? ho seran gaire temps més? hi ha risc que desapareguin?) i Vilaweb. Sobre les seves possibilitats tècniques i la possibilitat que alguna s’hi estigui quedant enrera.
Va sortir l’eterna qüestió mai no ben resolta sobre la responsabilitat d’allò publicat. Sobretot els comentaris fets per gent aliena al creador del blog. D’aquí vam passar a comentar com gestionen aquesta qüestió diferents mitjans d’informació digital d’aquí i de fora: Mentre uns, curant-se en salut, obliguen a registrar-se per a fer comentaris d’altres no tenen cap restricció i mai no els ha passat mai res. Altra cosa és la qualitat del debat que es pot generar en cada cas.
I parlant de mitjans informatius vam fer una repassada a la situació de la premsa catalana després de les grans novetats dels darrers mesos: la semifusió (o el que sigui) entre l’Avui i El Punt, l’aparició del diari Ara i la sortida de l’edició en català de La Vanguardia (només en paper de moment).

Es van tocar altres temes i es van fer suggeriments per a les futures edicions de l’Ateneusfera. La propera serà segurament a començaments d’estiu en una data a determinar.

Els altres usuaris que van assistir-hi van ser els següents:

Guillem Carbonell, el que organitza tot això, al seu blog Cròniques ens manté informats del que passa a Barcelona (els que sigueu lectors de Time Out ja el coneixereu). La seva crònica de l’onzena Ateneusfera aquí.

Miquel Saumell, autor del blog El Radar de Sarrià, des d’aquest barri mostra la seva visió del món. També ha fet un post sobre la trobada.

Daniel Vidal escriu el blog Himajina. Tot i que no va nèixer amb aquesta intenció s’ha especialitzat en els  posts sobre efemèrides diàries. Val la pena veure’l perquè n’hi ha de ben estranyes i curioses (el dia de la reunió ens va fer saber que aquell dia era el dia del topless però ja en va dir que aquell dia va dedicar el post a una altra efemèride). Els seus “Dies de…” tenen un èxit considerable…a Sudamèrica!

Galderich és l’autor de Piscolabis Librorum  sobre el món dels llibres  i altres publicacions antigues i no tant. També és autor d’altres blogs de temàtica ben diversa.

En Pere Andreu Jariod fa el Quadern de l’Apuntador, blog sobre música clàssica. Ens va explicar que sol·licita a empreses que s’hi dediquen que  li enviïn material promocional per a publicitar-lo a travès del seu blog, cosa que fan. De vegades l’hi envien fins i tot  sense que ell ho demani. Una mostra de la qualitat del blog i d’allò que deia abans que el futur dels blogs pot passar per l’especialització.

En Xavier Caballé escriu L’Home Dibuixat,un blog sobre informàtica. També escriu Diari d’un llibre vell.  Mentre parlava d’ordinadors i aplicacions va venir un senyor de l’Ateneu (que ens havia sentit parlar) demanant ajuda per a un powerpoint que estaven passant en una sala i que estava donant problemes, no gaire greus perquè es va arreglar sols. En Xavier va introduir el tema de la publicitat als blogs.  Ell en te i en explicar la seva experiència la resta vam començar a fer càlculs mentals amb el nombre de visites.

Imatge: Extreta del blog de Guillem Carbonell, que no hi surt perquè és qui feia la foto.

Comentaris: 4
  • Material promocional
    L’apuntador| Adreça electrònica | dimecres, 18 de maig de 2011 | 15:52h
    Gràcies pel post, Jaume, està molt bé.
    Només una cosa. A vegades sí que rebo material que no demano però la majoria de vegades sóc jo qui el sol·licito, i me l’envien sense problemes. Tinc la sensació que últimament des de les editorials i les discogràfiques han vist que a través dels blogs tenen un mitjà de comunicació que els acosta a un públic més especialitzat i interessat en cert tipus de productes.
    Fins la propera!

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s