Que els avalots no ens impedeixin veure el cinisme

borinotus | 1- Politics | dijous, 16 de juny de 2011 | 09:15h
Allò més greu del que es va viure ahir davant del Parc de la Ciutadella no van ser els aldarulls ni les agressions als diputats sinó el fet que un grup de persones es considerés legitimada per impedir el funcionament del Parlament. No fer-hi una protesta o manifestació sinó literalment aturar-lo. I ho deien de forma ben explícita.

Com acostuma a passar en aquests casos es dirà que els violents eren quatre gats o fins i tot que eren infiltrats de la policia. Encara que fos veritat això no pot amagar que tampoc no hem vist imatges de manifestants intentant aturar les agressions o protegir els diputats, i si fem una ullada a fòrums diversos i xarxes socials veurem que no són pocs els que justifiquen, comprenen o aplaudeixen les accions.
Però, com deia, els mitjans emprats no haurien d’amagar la idea original. Una aturada del Parlament per mitjans pacífics hagués estat legítima?
Hauriem de jutjar les coses per si mateixes i no pels mitjans que s’empren per aconseguir-les. Sense violència no s’hagués derrotat el nazisme. La violència etarra no deslegitima el desig de llibertat del poble basc. La Marxa Verda va ser una ocupació pacífica (i els sahrauís encara maleeixen que ningú no l’aturés). La nefasta actuació dels Mossos de fa unes setmanes va fer revifar un moviment esllanguit però això no li dóna cap legitimitat.

Ha dit el Sr. Arcadi Oliveres que condemna la violència d’ahir. Ell ha estat una de les veus més importants que ha donat suport al moviment. Un moviment que negava la legitimitat de la classe política (ens hem fet un fart de sentir que no ens representaven o que el sistema en que vivim no era una democràcia real).
Ara insta a no aturar les “institucions democràtiques”  i a no obstaculitzar el funcionament del Parlament. És cinisme o és que potser no s’havia assabentat que precisament aquest era explícitament el propòsit que l’assemblea de l’acampada havia decidit?

Doncs ho deien ben clar:

No seré jo qui ara defensi el sistema polític que tenim. Prou que l’he criticat sovint des d’aquest mateix blog. Però segur que els diputats del Parlament em representen més que aquests que diuen parlar en nom del poble.

En una piulada al Twitter deia ahir l’economista Elisenda Paluzie que “Això d’acampada bcn cada vegada recorda més la FAI“. Raó no li’n mancava.
Entre els vells anarquistes hi havia nobles idees però no tots eren Joan Peiró. I el “públic potencial” de la FAI era el mateix que els de Lerroux: anticatalanistes i immigració espanyola encara no integrada.

Qui no aprèn de la història la repetirà diuen. No és estrany doncs que el  diputat López-Tena   constatés ahir que tots els insults que va rebre, tots, eren en castellà.

O que el dret d’autodeterminació hagi passat una odissea per a ser aprovat pel moviment (si és que al final ha estat aprovat cosa que no tinc clara) [Actualització: Definitivament no l’aproven. I no és d’estranyar veient la gent que ho manega.]

O que l’objectiu de les més grans protestes hagi estat el Parlament de Catalunya i a ningú no se li hagués acudit protestar davant d’una institució bancària important (allà a la Plaça de Catalunya en tenen alguna, no calia que es belluguessin gaire) o davant de la delegació del Govern Espanyol que és responsable directe de la situació econòmica que patim (curiós que ningu ara no parli de l’espoli que pateix Catalunya) i està pressionant per a que les retallades siguin moltes més.

Però no, l’objectiu era aturar el Parlament de Catalunya, cosa que fins ara només havia fet el feixisme.

Segur que entre els acampats i indignats hi ha encara gent de bona fe i gent catalanista. A hores d’ara deuen ser gent que pateix d’ingenuïtat profunda.

Un moviment que no tingui la independència entre els seus objectius és, per activa o per passiva, col·laboracionista. Un moviment sense projecte ni portaveus és un colador on hi cap tot.
el tema de les acampades jo penso que ha estat una OPA (volguda o no) a l’independentisme.Un intent d’apropiació de la capdaventera de la reivindicació al carrer. Fa un parell de mesos semblava que teníem la independència a l’abast i ara tot s’està oblidant per una pressumpta “revolució global” (Global espanyola, vull dir) que ha fet que “el poble despertés”:
Qualsevol diria que fins ara la gent no es movia per aconseguir coses! I amb resultats més tangibles per cert. Amb les consultes no es qüestionava el sistema democràtic com està muntat? Amb la independència no hi havia projectes de canvis de relacions socials i econòmics?

Tornem les coses a lloc. Apunteu-vos la data del 9 de juliol per a tornar a sortir al carrer i demostrar quina és la indignació que va més enllà d’una enrabiada nihilista i fa propostes de futur.

Arxius: cartell
Comentaris: 15
 • Distreure i dividir
  Rafel_| Adreça electrònica | dissabte, 18 de juny de 2011 | 21:10h
  Felicitats per les teves reflexions i escrit.

  El que es demostra aquests dies es que de la mateixa manera que el que s’assembla més a un espanyol de dretes es un espanyol de esquerres (almenys amb el tema català).

  En el cas català ens passa el mateix, tant uns com els altres prioritzen els seus objectius personals per sobre l’objectiu colectiu. Si la dreta (CiU, La Caixa i moviments empresaris en general) la pots portar al costar espanyol donant o oferint allò que ells desitgen (poder econòmic i influència de desicions). L’esquerra abandona o redueix el seu objectiu nacional si no veu cobertes les seves demandes polítiques socials, com si troben un company que lluita per un objectiu social com el seu al preu de diluir la lluita nacional, molts ho accepten i ho “entenen” gratament.

  Com dius tu “qui no aprèn de la seva historia està condemnat a repetir-la”

 • No et representen.
  Joel| Adreça electrònica | dijous, 16 de juny de 2011 | 13:18h
  Dubto molt que uns senyors que cobren uns sous de més de 4 o 5.000€ al mes, amb uns privilegis espectaculars, per no fer absolutament res més que seguir robant al pobre per ajudar al ric et puguin representar més que un grup de ciutadants intel·ligents i actius.

  No ens deixem enredar, Jaume.

  Nosaltres som reivindicatius, ens exclamem de les injustícies. Com ells. De totes. Si, també de la independència, però no sé si intentar vehicular totes les nostres energies cap allà és gaire útil. – A banda et preguntaré, de què serveix la manifestació del 9 de juliol?

  Crec que ens enganyem. O no sé si m’agrada massa el que em sembla llegir que pretens amb aquest article. Independència? Comèdia!

  Que no vas veure que va passar el novembre?

  I a l’abril?

  De què serveix parlar-ne ara, si no tenim eleccions fins d’aquí a tres anys i mig.

  Els indignats tenen raó i el que fan val molt.

  Per damunt de la independència i dintre d’aquesta, m’estimo més un món lliure, just, on les persones tinguin dret a sobreviure al marge de cap pressió fiscal, administrativa, laboral…

  I tot i aguantant-les, sembla que ni així ens deixin respirar.

  Francament, m’havia cridat l’atenció que denunciaves Arcadi Oliveres de fer-se enrere. Però realment tot l’article té un to conservador i massa convencional.

  Ho lamento. I a banda, us referencio a la “NOTA” que he deixat abans.

  • Més que els acampats sí
   borinotus | dijous, 16 de juny de 2011 | 18:38h
   Problema de legitimitats. Qui te la potestat per parlar en nom del poble? Aquell que ha estat triat o aquell que se n’autoproclama portaveu?
   Per a mi està clar que el primer.

   Això no treu que faci temps que pensi que cal una regeneració democràtica i una neteja de la classe política. Fa temps que en vaig fer uns apunts sobre el tema (aquí, aqui i aquí) Et convido a que els llegeixis i veuràs que de conservador res de res.

   Sobre la manifestació del 9 de juliol i sobre per a què servirà. Si et dic la veritat jo fins abans d’ahir no era gaire partidari de fer una nova manifestació com a aniversari de la de l’any passat. Sóc partidari de fer coses més pràctiques.
   Però vist com està el tema crec que cal refermar el projecte independentista. I sobre les coses pràctiques ja n’hi ha gent que les fa…al Parlament mateix, ves per on. No se si has vist les darreres propostes que ha fet SI. No és que vulgui fer publicitat d’un partit en concret però és el que hi ha….Que serà lenta aquesta via? Sí, però segur que fa passos més ferms que una decissió en un assemblea en una plaça on hi pot anar qualsevol.

  • Noto
   borinotus | dijous, 16 de juny de 2011 | 18:22h
   És clar que eren agents de paisà. Però n’hi ha a totes les manifestacions (fa anys que sóc independentista, tampoc descobrirem la sopa d’all ara) ja sigui per control·lar  o per, com semlba ser el cas, protegir els diputats.

   Miro i remiro aquest famós vídeo i no veig cap escena on aquests agents provoquin aldarulls. I això que sembla fet pels mateixos indignats. Entre tanta gent a ningú se li va acudir gravar el moment just en que aquesta gent participava?

   El que sembla segur és que no n’hi havia mossos entre els que volien robar el gos pigall al diputat Llop o a les imatges en que sí s’hi veuen aldarulls. Podria algú assegurar que entre els espanyolots que assatgen aquests diputats n’hi ha cap de mosso, per exemple?

   Si hi hagués cap prova inculpatòria de policia provocant aldarulls seria el primer a condemnar-ho. Però no en veig cap.

 • ..//..
  rginer | dijous, 16 de juny de 2011 | 10:15h
  El dia 9 de juliol és a la meva agenda, però recordo molt el dia 10J 2010 i amb molta tristor la indiferència absoluta de l’èlit polìticadesprés d’aquell dia.
  Després van venir les consultes. Més indiferència.
  Violència genera violència; feixistes arribats de no sé on, han fet de la violència el seu motiu, la seva provocació (qui hi ha al darrera ? em pregunto), rebutjades amb fàstic. No puc dir altra cosa.
  Però, ai, per ací caminen Plataformes, Partits xenòfobs, anti catalans, lerrouxistes.
  Les paraules d’un polìtic d’èlit, molt barroer, i que viu d’aquest ofici des de fa molts i molts anys, va dedicar moltes, moltíssimes floretes als diputats d’un partit anti-català per excel.lència com és el PP.
  Per cert, SI, va defensar la seva esmena molt intel.ligentment i ben argumentada. Poc ressò, com és ja habitual, en la premsa, els tertulians i comentaristes.
  A veure qui es presenta el dia 9 de juliol al Passeig de Gràcia, o també discutiran per la pancarta de davant i la paraula independència els ferà agafar urticària ??
  I, per cert, la indignació existeix, és arreu, a moltíssimes llars dels catalans i catalanes, dels nou vinguts, de la gent treballadora, dels petits autònoms, dels jubilats, de la gent amb discapacitats, mentals i físics, dels escriptors, de la gent de la cultura, de les escoles, dels, dels, dels …………. Ja estic cansada.
  Bon dia Jaume !
  • La indignació existeix
   borinotus | dijous, 16 de juny de 2011 | 18:25h
   Però no caiguem en el populisme nihilista i sense sentit. Una revotla sense projecte i sense organtizació està abocada al fracàs més absolut quan no a aconseguir tot el contrari del que en principi es proposaven.
   • ..//..
    rginer | dijous, 16 de juny de 2011 | 22:44h
    Tot just van començar el 15 de maig i ja se’ls demana responsabilitats com si fóssin un partit polìtic …… Impossible. De partits barroers ja en tenim, de gent indignada també, moltíssima, de full de ruta espanyolista per esclafar la nació catalana també.
    No és una revolta sense projecte, és senzillament un ‘estem farts, estem tips, estem cansats’ i els polítics que facin la feina i no es dobleguin tan fàcilment davant els poders econòmics i continuar per aconseguir fer un referèndum vinculant per aconseguir la independència.
    El maig del 68 tampoc va ser un èxit …. però va donar peu a canvis.
    Bon vespre !
    • Tots estem farts
     borinotus | divendres, 17 de juny de 2011 | 14:40h
     Així que hem d’aprofitar l’energia que dóna la gent peraconseguir fer coses constructives.

One response to “Que els avalots no ens impedeixin veure el cinisme

 1. Retroenllaç: Comença el compte enrere | Temps d'incertesa (com tots)

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s