Arronsaments

Encara no ens hi hem posat de debó i ja comencem amb les rebaixes, les ambigüitats i els invents rars.

Primer va ser la reiterada negativa del MHPG Mas a parlar d’ “independència” perquè “avui dia d’estats independents no n’hi ha“.

Ja sabem que de països autàrquics no n’hi ha i que allò que més s’hi assembla és Corea del Nord (i encara, que a la que els manca menjar o petroli fan una mica de rebombori amb míssils) o l’antiga Albània d’Enver Hoxa. Encara més, si l’objectiu és continuar formant part de la Unió Europea cal cedir part de la pròpia sobirania. Quan parlem avui en dia d’independència vol dir que volem ser tan independents com els suecs, els alemanys o els holandesos per posar tres exemples. Algú creu que els habitants d’aquests estats, o de qualsevol altre, no considera que el seu país és independent encara que formi part d’alguna estructura supraestatal?.

Potser el que vol dir és que podem ser un estat federat o confederat a Espanya, però seria absurd defensar això i no buscar pactes amb el PSC que és l’únic partit que ho defensa (bé, Duran també). I tot i així seria una pèrdua de temps: a Espanya no és federalista ni el PSOE i dubto que sàpiguen que cosa vol dir i significa. Sorprèn, a més, que hagi assumit la possibilitat d’una Catalunya que sigui “interdependent” amb l’Estat espanyol en àmbits com la seguretat i la defensa. Si hi ha una cosa, a banda de la gestió de l’economia, que Espanya no voldria mai compartir amb Catalunya és precisament la seguretat i la defensa.

Tampoc no crec que vulgui alguna altra mena de relació intermitja amb l’estat espanyol. El President, i tots nosaltres, som prou intel·ligents per a comprendre que si van tombar un estatut de forma cruel i no accepten a parlar de cap pacte fiscal menys encara accediran a fer un invent estrany.

Després va n’Oriol Junqueras i advoca per un estat català amb el castellà com a llengua cooficial. Una reclamació que no està al carrer precisament. Jo imaginava que un cop independents els actuals PP, C’s i similars tindrian aquest objectiu com a cavall de batalla, el que no imaginava és que serien els propis independentistesd’ERC els que els facilitarien la feina. És por? A què?

Sobre la qüestió de l’oficialitat del castellà en una Catalunya independent ja en vaig parlar amb detall en un altre apunt (Estat català amb castellà oficial?) però voldria comentar un article de Bernat Joan “Oficialitat asimètrica” on parla de la conveniència de fer oficials castellà i anglès per la seva utilitat en les relacions internacionals. Anem a veure, pots promoure el coneixement de certes llengües perquè pot anar bé per a relacionar-se o el que sigui però d’això a fer-les oficials hi ha un tros. Arreu del món es promou el coneixement de l’anglès donat que és, de fet, la llengua franca mundial però oi que no el faran oficial i d’obligat coneixement per llei a França, Alemanya, Espanya, etc?.

Un tercer debat, obert pel President Mas, és el de la conveniència de tenir exèrcit o no en una Catalunya independent.  Entenc que la despesa en defensa és impopular i més en temps de crisi però si mirem la llista de països sense exèrcit veurem que en bona part són paradisos fiscals (és a dir, amaguen tantes coses que no interessa a ningú atacar-los…i si algú els ataca ja hi haurà qui li interessarà sortir en la seva defensa) o bé te acords amb altres països o organitzacions (com per exemple Islàndia,  que és membre de l’OTAN).

Des de fa molt de temps hi ha un rebuig a Catalunya a tot el que sigui militar (cosa que es contradiu amb la nostra història) i aquest rebuig segurament és degut a l’actitud de l’exèrcit espanyol (segurament l’exèrcit europeu que ha matat més gent “dintre” que “fora” de les fronteres que diu defensar), però tot país ha de tenir unes forces de seguretat i defensa. Estaria d’acord en debatre el model que en volem, ja que avui en dia deu ser força absurd gastar-se una milionada en tancs i avions quan seria més útil invertir en repel·lir atacs informàtics  o de terrorisme global i en una xarxa de serveis d’intel·ligència, però no la seva existència.

Hi ha molta retòrica pacifista benintencionada però somiatruites: Encara no hem sabut fer un país normal i n’hi ha que ja volen donar lliçons al món de com s’han de fer les coses.

Diu el President que potser caldrà internacionalitzar el conflicte. Segurament, però ja a hores d’ara hem esdevingut un aparador i ens estan mirant amb lupa (A nosaltres i a Espanya). Si volem que ens prenguin seriosament hem de fer les coses seriosament i sabent el que volem. És hora que els que han de prendre les decisions siguin valents i no s’arronsin.

4 responses to “Arronsaments

 1. Estem en campanya i no només haurem de tenir paciència amb tot el que ens vé al damunt des del reino de españa, sino també amb les bajanades, ambigüitats i tot el que diguin els nostres polìtics per guanyar vots.
  El que demana el poble és la independència, ras i curt.

  M'agrada

  • Doncs veient aquestes coses a mi m’entren ganes de no votar. Però aquest cop cal votar. Com la cosa continui a aquest nivell acabaré per jugar-m’ho a cara o creu.

   M'agrada

 2. Com ja feia més de dos anys que no votava, aquesta vegada ho faré, no a cara o creu. Senzillament fent memòria de tot el que ha passat en els últims anys i si en els seus discursos de campanya noto algún canvi, i agafadets amb pinses, decidiré el meu vot ! El que si està clar és que cal que els partits que sí volen la independència puguin ser al Parlament en una majoria absoluta.
  Aquesta, és per a mí, la prioritat. I després ja continuarem lluitant , com sempre, per els drets socials de la gent i aconseguir que es declari la independència si o sí i fent camí per arribar-hi el més ràpidament possible.
  Ep, i canviar la Llei Electoral, més ben dit, tenir-ne una, que ja està bé quina vergonya de país !

  M'agrada

  • Cal votar encara que sigui amb la pinça al nas. I tens raó que la creació d’una llei electoral racional és una prioritat de primer ordre.

   M'agrada

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s