Dies de trànsit

Com cada any, aquests dies són de trànsit entre allò vell i allò nou, entre el temps del fred i el temps de la calor, entre la quietud hivernal i el renaixement de la vida.

I les diferents cultures ho expressen a la seva manera.

Moltes civilitzacions celebraven el seu any nou per aquestes dates. Els antics romans per exemple.

I si reculem encara més en el temps trobarem que també ho feien els zoroastrians, que durant aquesta celebració tenien el costum de pintar i decorar ous. Els ous són un dels símbols més universals per a representar canvis de etapa (els zoroastrians a més a més, concebien l’univers com un gran ou). Aquesta tradició està relacionada amb els diferents rituals relacionats amb els Ous de Pasqua que se celebren en moltíssims païssos

I, és clar, també amb les Mones de Pasqua catalanes

                Al Japó celebren el Hanami, això és, anar a gaudir de l’espectacle efímer de la floració dels cirerers. Segons m’han explicat, la bellesa fugaç d’aquestes flors es pot considerar una paràbola zen sobre la transitorietat de les coses mundanes, i per als samurai era un simbol de la lleialtat per sobre de la pròpia vida.

Una de les celebracions més famoses d’aquests dies és la Pessah, la Pasqua jueva. És la commemoració de la sortida d’Egipte i de l’assoliment de la llibertat del poble israelita. A banda de recordar el final de l’esclavitud també mediten sobre quines cadenes els cal trencar actualment mentre llegeixen la Haggada i fan un sopar multitudinari amenitzat amb música i cançons.

En definitiva totes aquestes celebracions (i moltíssimes altres que desconec) que es fan aquests dies són una manera d’expressar les ganes de començar una nova etapa, de tirar endavant i mostrar alegria per l’esclat de vida que esdevé en aquesta època de l’any. Bé, n’hi ha que no:

 

 

 

 

 

 

 

Sigui com sigui, tot són maneres de dir que ja som en plena primavera. Gaudiu-ne!

2 responses to “Dies de trànsit

  1. L’ou és un fetus aerodinàmic (un ou és la forma mes aerodinámica possible) i una forma perfecte. En aquestes festes de primavera apreciem l’eclosió de la vida als llocs del planeta on tenim la sort de gaudir de quatre estacions, i això s’aprecia mes si has viscut a un lloc on la diversitat estacional es redueix a l’estació seca i la humida, i el sol que passa cada dia pel zenit amb una monotonia perpetua.
    Però es poden entretenir a equilibrar ous al mig del món:http://www.youtube.com/watch?v=yfH5KLp12V0

    M'agrada

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s