ANC: Signa un vot per la independència

312118_10201453517928180_1100331948_nL’Assemblea Nacional de Catalunya ha encetat una iniciativa que opta per agafar el brau per les banyes i tirar pel dret: Instarà al Parlament a que es faci una consulta per la independència abans del 31 de maig del 2014, i si no es pot fer o si es fa però l’estat espanyol no acata el ressultat que es declari la independència de forma unilateral.

Aquesta iniciativa, anomenada Eines per a l’estat,  te dues vessants: Una d’interna i una altra d’externa.

-La vessant externa es diu From Catalonia to the World i consisteix en enviar un missatge al món explicant les raons per a demanar la independència de Catalunya i denunciar la situació de setge a la que està sotmesa la nostra economia, la nostra societat  i la nostra cultura.

– La vessant interna es diu Signa un vot per la independència i es basa en el dret de petició.

El dret de peticio és un dret fonamental reconegut per la Constitució espanyola (article 29) i l’Estatut d’autonomia de Catalunya (art. 29.5è). És regulat per la Llei Orgànica 4/2001. D’acord amb el Reglament del Parlament de Catalunya es pot exercir aquest dret davant el Parlament (art.60)

Aquest dret permet que qualsevol persona natural o jurídica, prescindint de la seva nacionalitat, individualment o col·lectivament, es pugui adreçar davant qualsevol institució pública, administració o autoritat, per fer peticions sobre qualsevol assumpte o matèria que puguin afectar exclusivament el peticionari o siguin d’interès col·lectiu o general.
Permet, per tant, exercir el dret a la lliure determinació, que és un dret fonamental i universal que tenen tots els pobles d’acord amb la Carta de les Nacions Unides de 1945 (Arts. 1r i 55è) i els Pactes Internacionals de Drets Civils i Polítics, i de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Art. 1r), aprovats per l’Assemblea de les Nacions Unides el 16-12-1966 i vigents a Espanya des de 1977.

És a dir, es tracta d’un dret que te qualsevol ciutadà consistent a fer un escrit demanant al seus representants, o sigui el Parlament, que emprengui les iniciatives polítiques per tal de fer alguna cosa. En aquest cas, com he dit abans, es tracta de demanar que es faci una consulta per la independència com a molt tard el 31 de maig del 2014 o, en cas que no se’ns permeti fer-la o que es faci però l’estat espanyol no acati el ressultat, es declari la independència de forma unilateral com a molt tard el dia 11 de setembre del 2014.
És diferent d’una iniciativa legislativa popular i també de les consultes per la independència que es van fer per gairebé totes les poblacions de Catalunya ja que es tracta d’una petició directa i personal d’un ciutadà, el qual ha d’omplir una butlleta com aquesta. Ho poden fet tots els ciutadans majors de 16 anys i fins i tot els estrangers, és a dir que un ciutadà resident a l’estranger que simpatitzi amb la causa pot emplenar la seva butlleta.

L’objectiu és aplegar tantes butlletes de petició (“vots” per la independència) com sigui posible i donar-les al Parlament en un dia determinat, totes juntes. Mentre arribi aquest dia les paperetes es mantindran amagades en un lloc que no es farà públic per motius de seguretat. L’ANC en serà la dipositària.

Es podrà començar a votar al juny. A partir de l’1 i 2 de juny l’ANC encetarà la campanya de recollida de drets de petició a les zones del Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, Girona, la Selva i l’Empordà mitjançant les seves assemblees territorials. Està previst que el 15 de juny es pugui exercir aquest dret arreu de Catalunya.

Totes les persones que vulguin exercir el seu dret de petició només ho poden fer als punts habilitats a tal efecte. Les persones que vulguin votar hauran de presentar el seu DNI o passaport; signar amb bolígraf i tot seguit introduiran davant un apoderat o interventor de l’ANC la seva butlleta en una urna. El votant es quedarà amb un resguard que acreditarà que ja ha votat. Posteriorment s’aixecarà acta de les peticions recollides, es presentaran davant de notari i es dipositaran en un punt que, de moment, no es fa públic tal com he comentat abans. Un sistema informàtic vetllarà perquè no hi hagi duplicitat en els vots i perquè totes les dades que constin siguin correctes. Aquest fitxer és estrictament confidencial i està protegit per la Llei de Protecció de Dades (LOPD).

No es pot votar per internet, ni enviar el vot per correu electrònic, ni delegar en una altra persona perquè entregui físicament el teu vot en els punts de recollida atès que cal l’acreditació personal mitjançant DNI o passaport. L’ANC no ha trobat un mecanisme legalment vàlid que permeti fer servir el vot per correu electrònic. Tampoc és vàlid el vot per correu postal.
Com veieu, hi ha voluntat de presentar la iniciativa com una acció escrupulosament legal.

En resum és això.  Si en voleu seguir les novetats podeu fer-ho a travès de la pàgina web (http://einesxestat.cat/), la pàgina de facebook o el compte de twitter (@Signaunvot).
Aquí us deixo el video de la presentació d’aquesta iniciativa que es va fer el passat 24 de maig on ho expliquen tot molt bé. Tanmateix, si algú encara en te dubtes por plantejar-los a travès del compte  info@einesxestat.cat

5 responses to “ANC: Signa un vot per la independència

  1. Aquesta és la manera de tirar del carro, perque si fem cas dels polìtics i els escoltem, tot són estratègies, un sí o no, ara sí, ara no, ens ho hem de pensar, massa independentisme, etc. etc. Però és clar que tot ho diuen els caps dels partits, i després parles amb la gent de la base, i ho veuen del tot diferent. M’agrada aquesta iniciativa, perque veig que s’ho han estudiat molt i molt bé, per el tema ‘legal’, on sempre s’hi troben sortides, i d’aquestamanera podem seguir endavant. Està més que clar que les iniciatives són de la base del poble, des de baix i no sembla que ningú s’arronsi.

    M'agrada

  2. Bon dia a tothom, vaig anar com ha representant de la Sectorial d’Informàtica

    Reunió del 28 de Maig “Signa un Vot per l’Independència , Exerceix el teu Dret a Petició”

    Lliuro informe del qual vaig poder prendre nota e interpretar “Apoderats Acreditats”

    Concepte – No es una recollida de firmes, es una identificació al Parlament
    La ANC es simplement transportista de les Bolletes, seguin unes normes juristes, un reglament i una Llei

    00.- Funcions del Apoderat:
    Estar Acreditat per recollir signatures i els diners amb una norma legal i jurista, custodiar-los, omplir Actes i Documentació
    Una Acta per les firmes i un altre Acte per quadrar els diners, no s’ha de fer referencia, qui aporta que
    Posar-se d’acord amb la Regional per lliurar els diners en ma

    01.- Una Regional, anomena els apoderats de les Territorials, aquestes poden demanar acreditar un número d’Apoderats raonable
    Les Sectorials es tractaran a parts, per exemple la del Taxi, tots els taxistes no poden ser Apoderats.
    Respecte al nomenament d’Apoderats a les Sectorials, es farà per confiança del Coordinador o Secretari de la mateixa

    02.- Mínima estructura d’una Junta territorial estarà formada per 3 Apoderats (1 President / 1 Secretari / 1 Tresorer), com a màxim poden ser un nombre raonable

    03.- Es lliurarà a la persona que realitze les funcions d’Apoderat: Un Bloc amb fulls encunyats, per entregar part del document com a justificant.
    Totes les fulles del bloc, aniran prèviament segellades amb un tampó de la ANC, s’entregarà un bolígraf de regal al firmant

    04.- També es lliurarà un petita guardiola de cartró, voluntàriament el firmant por lliurar 1 Euro o mes, si vol
    Es lliurarà una Urna de Cartró amb tapa transparent de plàstic, per els esdeveniments amb taula

    05.- Cada 100 firmes s’omplira un Excel i un Acte, que es lliurarà a un compte de correu privat i protegit
    Els diners s’entregaran personalment en ma a la Regional que en farà custodia
    Pot ser que s’omplin 100 firmes en un dia o en un mes, tenim un any per fer la feina

    06.- Problemes:
    S’han comentat alguns, es lliurarà un procediment per escrit de regles i normes, que es pot fer i que no es por fer
    També hi hauran Inspectors que faran cura del correcte funcionament del Apoderats, tindrem un telèfon d’ajuda de possibles problemes:

    El Apoderat, te que revisa que les dades estiguin ven escrites, Nom i Cognom, sobre tot el DNI, (que es la mare dels ous), sempre veure obligatòriament la persona físicamente

    No tinc el DNI = no por firmar
    Caducat = si pot firmar
    No val Passaport a Espanya, pot duplicar-se amb DNI i votar 2 cops
    Si val Passaport per estrangers
    Poden firmar amb 16 anys sols si son complerts
    Si la Adreça no es correcta es por posar la correcte, la dada mes rellevant es el DNI
    Si les dades son de fora de Catalunya, si vol votar com a Català, certificat d’empadronament
    El Districte Postal valen els 2 primers dígits
    País = Sols Estrangers de fora del territori Espanyol

    Hi ha una problemàtica que estan treballant a la Sectorial de Catalunya Exterior

    07.- Ens han donat una compte de correu, per omplir les nostres dades amb el (Nom, Cognom, Tel, DNI i Email). D’aquesta manera em donaran l’acreditació per començar a treballar.

    Salutacions, Manel

    M'agrada

  3. Retroenllaç: Concert per la Llibertat. Camp Nou 29J | Temps d'incertesa (com tots)

  4. Retroenllaç: Fem via! ( #viacatalana és clar!) | Temps d'incertesa (com tots)

Deixa-hi un comentari